- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13. januára 2020

Vojna, vojna, len nie mier


ZÁPISNÍK – 2/2020
Boli časy, keď sa vojna oficiálne vyhlasovala. Dlho to patrilo k vojenskej a politickej cti, azda ako pozostatok pravidiel stredovekých rytierov. V súčasnosti to neplatí, rytierskosť sa vytratila, zmysel pre česť je neznámym pojmom. Vojny sa vedú nevyhlásene, zákerne, módne povedané „hybridne“. Súčasťou jednej takejto vojny, ktorá trvá už veľmi dlho (USA kontra Irán), bolo zavraždenie iránskeho generála Kásima Sulejmániho americkými silami na území Iraku. Niektorí komentátori tento čin označili za akt štátneho terorizmu, odzrkadľujúci snahu istých záujmových skupín pokračovať vo vojne a ešte ju rozšíriť. V súvise s tým si treba všimnúť slová, ktoré vyriekol bývalý minister zahraničných vecí Izraela Šlomo Ben Ami; podľa jeho vyjadrenia izraelský premiér Benjamin Netanjahu „vždy rád zatiahne USA do vojny za izraelské záujmy“ (Sme, 9. 1. 2020, str. 9).

::
Robert Fico na margo spomenutej udalosti povedal: „Človek, ktorý bol zabitý, nebol žiadne neviniatko, ale to neznamená, že svojvoľne ktokoľvek môže rozhodnúť o zabití takéhoto človeka, pokiaľ nie sú naplnené pravidlá medzinárodného práva. Tento akt považujeme za hrubé porušenie medzinárodného práva.“ V podobnom duchu sa vyjadrila väčšina našich politikov.
(Zdroj: Opozícia a koalícia sa zhodujú, že USA nemali zabiť Sulejmániho)
::
Iránci v odvete zaútočili raketami na dve americké základne v Iraku. V atmosfére strachu a nenávisti došlo aj k (neúmyselnému) zostreleniu civilného lietadla... Napätie sa stupňuje a hoci sa zdá, že ani jedna zo strán si neželá otvorenú veľkú vojnu, riziko nadregionálneho konfliktu je veľké. Napokon, z histórie vieme, že niekedy stačí málo a oheň je na streche. Ľudstvo sa zrejme nikdy nepoučí, nikdy sa celkom nezbaví násilia a vojnových dobrodružstiev, a teda ani bolesti a utrpenia.
::
Veru, pravdu mal Papini, keď napísal: „Namýšľate si, že ste civilizovaní a ja vám hovorím, že ste ešte divochmi a barbarmi. Celý váš vykričaný pokrok spočíval až dosiaľ v tom, že ste prechádzali z divočiny do barbarstva. Vynálezy, stroje, ozdoby, líčidlá, všetky veci takzvaného pokroku vás sklamali. Stačili revolúcie, vpády, kapitulácie, zmätky a bičovania, aby zlámali občiansky poriadok a aby odkryli náter morálneho studu...“ (Giovanni Papini: Listy ľuďom).

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci: ZÁPISNÍK – 1/2020
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.