- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

9. júna 2020

Totalita stojí za rohom


ZÁPISNÍK (23/2020)
Ako možno nazvať politický režim, v ktorom vládne nejaké „odborné konzílium“? Nepripomína to časy komunistického politbyra? Kde sú pravidlá právneho štátu, kde sú takzvané kontrolné mechanizmy moci?
Každý totalitný režim skrýva svoje pravé úmysly za prázdne slová a klamlivé heslá. Nepriznáva sa verejne k zlu, navonok prezentuje ušľachtilé zámery a ciele, povedzme sociálnu spravodlivosť či ochranu ľudských práv. Nestáva sa ďalšou zámienkou na presadzovanie totalitných praktík ochrana verejného zdravia?

Poznáme z histórie viaceré falošné kulty, tváriace sa vedecky, ktoré mali nahradiť vieru v Boha, napríklad kult rozumu vo Francúzsku na sklonku 18. storočia, alebo nedávny kult marxizmu-leninizmu. Poznáme tiež neslávny koniec týchto pokusov. Ale zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní – znova a znova podliehajú revolučným fantazmagóriám. Jednou z nich je vnímanie vedy ako čohosi, čo nás spasí.
::
Pred niekoľkými dňami zomrel spisovateľ a literárny kritik Bohuš Bodacz. Jeho spisovateľský kolega a priateľ Eduard Chmelár reagoval na smutnú správu emotívne, odhaliac pritom holú skutočnosť. Okrem iného napísal:
„Do nemocnice ho nevzali pre koronakrízu. A tak zomrel doma, bez pomoci. A ja z toho viním túto nekompetentnú vládu... Viním z toho vás, premiér Matovič, že vypisujete infantilné statusy, hoci sa tvárite zaneprázdnene, a problémy vám unikajú cez prsty... Pateticky ste nás balamutili, že nechcete byť premiérom v krajine, v ktorej zomierajú ľudia, ale oni umierali! Vo veľkom, hoci sa o nich mlčalo, hoci ich nikto nepočítal, vašou vinou! Koľkí z nich zomreli vašou vinou na rakovinu či srdcovocievne choroby? Český premiér upozornil na nevyhnutnosť zdravotnej starostlivosti týkajúcej sa všetkých vážnych chorôb už začiatkom marca, čo ste robili vy? Kydali na minulú vládu, strašili ľudí a odsúdili tisíce pacientov na smrť v dôsledku zanedbanej zdravotnej starostlivosti.“
::
Súčasná takzvaná koronová kríza ukazuje, že ľudia sú v doteraz nebývalej miere závislí – potravinovo, energeticky, finančne, ale aj mentálne – a teda slabí, ľahko ovplyvniteľní a ovládnuteľní... A totalita číha za rohom. Totalita barbarského posthumanizmu.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (22/2020)
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.