- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10. apríla 2021

Za Pavlom Prikrylom

 

Pavol Prikryl   (1962 – 2021)
Ján Maršálek

Tíšenie bolesti
na konci ticha,
keď prázdno šelestí,
pri srdci pichá.

Oravské rondely
ako hlas zvona.
Kde ste sa podeli?
Orava stoná!

Oráči na poli,
úvrate v duši –
nie raz to zabolí,
no ísť sa musí.

Nedá sa inak, ozaj nie,
krása je večné volanie.

4 komentáre:

  1. Pavol Prikryl sa takto verejne vyznal: „Celý život sa hrdo hlásim ku katolicizmu a k Orave.“ Už tieto slová stačia na hlbokú poklonu tomuto človeku, ktorého som poznal ako skvelého básnika, znalca literatúry a rozhľadeného redaktora...

    Pavol publikoval aj v PriestorNete. K celkovo najčítanejším patrí jeho úvaha s názvom „Prichádza apokalypsa západnej civilizácie?“:

    http://www.priestornet.com/2014/05/prichadza-apokalypsa-zapadnej.html

    Česť jeho pamiatke!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný11.4.21

    Pán Maršálek, veľmi ma zarmútila správa o úmrtí vzácneho človeka Pavla Prikryla. Čítal som jeho príspevky v Katolíckych novinách, básnickú zbierku Na konci ticha i viacero úvah.
    Vďaka, pán Maršálek, za krásnu báseň k jeho úmrtiu.

    Pán Boh mu dopraj ľahké odpočinutie!

    Ján

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný11.4.21

    Nech odpočíva v pokoji a Pán Boh mu odmení všetko čo ako človek, ktorému záležalo na duchovnom povznesení Slovenska a sveta záležalo. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Karol Dučák11.4.21

    Správa o smrti pána Pavla Prikryla zasiahla aj mňa, hoci som sa s ním nikdy osobne nestretol. Bol však medzi nami istý vzťah, hoci len cez telefón a e-maily. Mali sme spolu nejaké plány, ale žiaľ, neprajné okolnosti neumožnili uskutočniť ich. Chcel som sa s ním aj osobne stretnúť, ale nebolo to jednoduché, pretože pán Prikryl bol mimoriadne zaneprázdnený človek. Keď som zaregistroval, že bol hospitalizovaný v nemocnici, s manželkou sme sa modlili za jeho uzdravenie. Žiaľ, nedopadlo to podľa našich želaní a predstáv. Neuskutoční sa už ani osobné stretnutie. Ostáva len dúfať, že už keď sme sa nemohli stretnúť na tomto svete, Pán nám dožičí osobné stretnutie vo večnej blaženosti.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.