- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12. mája 2021

Aj pohoršenia musia prísť

 

Vlado Gregor
(Ak ľudia plačú cestou na tvoj pohreb, znamená to, že si tu robil dobre.)


Je v ľudskej povahe hľadať za každým zlom nejakú konkrétnu a úmyselnú príčinu. Často to ale končí krvavou obetou nejakého toho nevinného baránka. Kritizujú sa nielen jednotlivci, ale aj inštitúcie. Známym pravidlom neomarxizmu je „pochod inštitúciami“... Dokonca som v ktorejsi internetovej diskusii natrafil na definíciu Cirkvi ako najstaršej zločineckej organizácie. Akoby si tí revoluční duchovia neuvedomovali, že vládnuť vždy niekto bude. Ak nie pomenované a verejné inštitúcie s ľuďmi, ktorí sa musia niekomu zodpovedať, tak budú vládnuť organizácie neverejné, nekontrolovateľné a bezohľadné – určite viac ako verejní predstavitelia, či už duchovní alebo svetskí, na ktorých sa tak dobre a od srdca nadáva. Čas všetko ukáže a „finis coronat opus“, teda záver korunuje dielo, i keď často diskrétne, teda neverejne a často nedokázateľne.

Často síce aj ja od srdca kritizujem sv. Augustína, ale uvedomujem si pritom, že posudzovať minulosť je rovnako ťažké ako prognózovať budúcnosť. A to známe „neposudzujte“ sa vzťahuje nielen na súčasnosť, ale aj na minulosť. Len tak sa aspoň čiastočne vyhneme chybám v budúcnosti.

Takisto nepochybujem, že Druhý vatikánsky koncil mal zmysel, aj keď bol ovplyvnený atmosférou rokov šesťdesiatych a nereálnym optimizmom smerom k 21. storočiu. Iste vplýva aj na súčasný až totálny relativizmus a stratu akýchkoľvek aspoň trochu pevných pravidiel. Mám niekedy pocit, že snaha o akési nasledovanie a či naplnenie koncilu sa stáva akousi karikatúrou, ale určite aj to má svoj zmysel, pretože dávno bolo povedané, že „treba, aby prichádzali aj pohoršenia“.

Nehľadajme teda za každú cenu vinníkov, ale verme tomu, že to, čo sa nám zdá náhodné, nepevné a nedokonalé, má často hlbší zmysel, ktorý sa nakoniec predsa len prejaví. Aj preto sa dlhodobo pokúšam charakterizovať minulý aj súčasný stav Cirkvi síce kriticky, ale vždy s pevnou nádejou do budúcnosti.

DUM SPIRO SPERO. KÝM DÝCHAM, DÚFAM.


Vlado Gregor

::

Súvisiaci článok: Zápas o ľudskosť

::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.