- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. mája 2021

Hľadanie

 

Robert Hakala

„Nič nie je dôležitejšie ako hľadanie,“ píšem v jednej svojej básni (zbierka Krása a Bolesť). Naozaj, najdôležitejšie je hľadanie, to človeka odlišuje od všetkých iných tvorov na zemi.

Hľadáme a nachádzame svojich priateľov, životných partnerov, hľadáme všetko, čo súvisí s naším prvopočiatkom, hľadáme lásku a najmä – hľadáme pravdu. Chceme spoznať pravdu o sebe, kto sme, kam kráčame, kam budú viesť naše cesty, i tá posledná cesta, keď sa z tohto sveta pominieme...


„Hľadám pravdu,“ píšem v ďalšej svojej básni (zbierka Deň pre bláznov a panny), hľadám pravdu, ktorá by mi pomohla pochopiť seba samého na mojej pozemskej púti. V závere tejto básne skonštatujem, že „okamih jej nájdenia / bude totožný / so smrťou“.

S odstupom rokov si však dovolím povedať, že pravdu som už našiel. Je ňou Pán Ježiš Kristus. Jeho slová „Ja som cesta, pravda a život“ (Jn 14, 6) obsahujú všetko, čo som hľadal. Nič viac. Nič menej.

 

Robert Hakala

::

Prečítajte si: Veľká noc inak

1 komentár:

  1. Anonymný14.5.21

    Myslím na pozemskú pravdu. Pán Hakala, tú hľadajú viac-menej iba ukrivdení a ponížení, tí od statní ju hľadať nemusia, vedia o nej, zatajujú ju a obchádzajú. O pravde, ktorú ste našli je duchovná a nájde ju iba človek silno veriaci. Gratulujem Vám! milan

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.