- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25. júna 2021

Vždy na začiatku

 

Robert Hakala

Na začiatku bolo Slovo a to slovo bolo u Boha a to Slovo bolo Boh. Mám rád tieto slová, ktorými sa začína Evanjelium podľa Jána. Priťahujú ma, premýšľam nad nimi a snažím sa ich pochopiť, rozlúštiť, rozkódovať...

V mysli som si ich premietol už hádam tisíckrát a neustále v nich nachádzam niečo nové. Musím sa však priznať, že doteraz som im asi neporozumel. Ako môže byť na začiatku Slovo? A kto ho vyslovil? A aké to bolo slovo? Bolo u Boha? Kde? V jeho dokonalej pamäti, alebo v jeho geniálnej predstavivosti ešte predtým ako stvoril svet?

Svätý Augustín píše, že pred stvorením sveta neexistoval čas, takže sa ani nemôžeme opýtať, čo Boh robil predtým... A ako môže byť slovo Boh?

Myslím, že je zbytočné trápiť sa nad týmito otázkami. Evanjelistovi boli tieto slová vnuknuté cez Božiu prozreteľnosť, cez priazeň Ducha Svätého, ktorý nám pomáha vyriešiť aj takéto (pre nás) tajomné záhady, ktorým momentálne nie sme schopní porozumieť. Áno, nebojím sa napísať, že týmto slovám, tejto vete asi nerozumiem. Stále sa ocitám na začiatku: čiže na začiatku bolo Slovo... a bolo u Boha...

Myslím si, že kto tvrdí, že tejto vete rozumie, snaží sa oklamať sám seba. U mňa je to jednoduchšie: budem sa aj naďalej snažiť týmto slovám porozumieť, aj keď viem, že úspech dosiahnem iba vtedy, keď si to bude želať Boh.

 

Robert Hakala

::

Duchovné zamyslenie: Viera

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.