- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

26. júna 2021

Je možné vykoreniť zlo?

 

Vlado Gregor

Často sa v prácach antických i ranokresťanských filozofov vyslovuje názor, že zlo vlastne neexistuje, že je to len nedostatok dobra. Milí moji, takéto zjednodušenie môžu obhajovať len tí, ktorí nepoznajú reálny život.

Zlo a jeho siete skutočne existujú a sú pre mnohých aj výhodné a účelné, teda zjednodušene povedané dobré. Kto vyhlasuje, že všetko zlé odstráni a prinesie dobro úplne všetkým, je skutočne nebezpečný blázon, a ak získa moc, je horší od najhorších zločincov. Pretože zlo má svoje limity, keď prestáva byť výhodné.

Preto sa veľmi hlboko zamyslime nad slovami Ježiša Krista, že „synovia sveta sú často rozumnejší ako synovia svetla“, a tiež nad posolstvom knihy Genezis, ktoré za najhorší hriech človeka považuje cieľ rozhodovať neomylne o tom, čo je dobré a čo je zlé, a to aj do budúcnosti, teda privlastňovať si božské vlastnosti.

Ak si myslíte, že reagujem na súčasnosť, je to pravda, ale biblické poučenia sú trvalo platné a myslím, že čoraz viac ľudí ich chápe. Informovanosť vzrastá a Duch vanie, kde chce a za pomoci ľudí Ducha a nových oznamovacích prostriedkov čoraz intenzívnejšie. Aj keď teda vstanú noví fanatickí bojovníci a neomylné politické strany, ich pád je nevyhnutný. Aj keď „musel by to chlap byť, čo by ich v zárodku chcel zabiť“, alebo vytrhať aj s koreňmi.

Nepodliehajme demagógii nikoho, ani vysokých cirkevných kruhov, že podobenstvo o dome na skale prestalo platiť a že treba stavať na nových základoch. Radšej sa stále znovu kajajme a verme evanjeliu!

 

Vlado Gregor

::

Rozhovor: Ježišov odkaz pretrvá

::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Anonymný26.6.21

    Vďaka za zamyslenie smerujúce k náprave súčasnosti. Treba nám prijať Boží projekt so svetom. Ten ľudský zlyháva ak vylúči Boží zákon a Božie podmienky. Cirkev ktorú založil Ježiš vytrvala do súčasnosti. Tá nová na základe akejsi falošnej ľudskosti nemá budúcnosť a je zbytočné sa v nej angažovať. Oprieť sa nám treba o Ježiša a jeho evanjelium, nie o ľudí, ktorí sa chcú zviditeľniť. Ani alternatíva súčasnej vláde, ktorú volili mnohí z presvedčenia, že je treba Slovensko zachrániť z akéhosi fiktívneho marazmu Fica a dostali sme sa do úpadku o akom sme si nedovolili ani snívať, morálneho, kultúrneho, politického, sociálneho, ekonomického, duchovného... záchranu nevidím v novom smere Pelegríniho, ani v čudnom KDH, ktoré na Slovensku šarapatí a parazituje už vyše troch desaťročí, ale vo viere v Ježiša Krista. O koho sa oprieť, keď aj Cirkev už akosi tápa a stratila jasnú reč, aspoň z blabotania tzv. katolíckych novín, tvlux a rádia lumen to cítiť. Chýbajú osobnosti. Som vďačný, že to aspoň niekto dokáže naznačiť a problémy nazvať pravými menami a naznačiť východiská. Vďaka. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.