- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2. augusta 2021

Povinné očkovanie: verejné blaho?

 

ZÁPISNÍK (30/2021)

V nedeľu 25. júla bol schválený takzvaný očkovací zákon. Hneď v pondelok ho podpísala prezidentka a v stredu ministerstvo zdravotníctva ohlásilo začiatok tretej vlny pandémie. Zaujímavé. Prazvláštna zhoda okolností. Alebo vopred pripravený plán?

Predstavitelia vládnej koalície počas parlamentnej rozpravy tvrdili, že prijatím spomenutého zákona (presnejšie: ide o novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia) sa vlastne nič nemení – začne sa uplatňovať len v prípade zhoršenia epidemickej situácie. A tu zrazu, ako na zavolanie, príchod tretej vlny!

Médiá do omrzenia opakujú, že je to zákonná norma zvýhodňujúca zaočkovaných. Akosi opomínajú druhú časť pravdy: tento zákon obsahuje prvky diskriminácie a segregácie, znevýhodňuje nezaočkovaných, stavia ich do pozície druhoradých občanov.

::

V nedávnej ankete denníka Pravda (môžete si ju otvoriť cez tento odkaz) sa istý pán, ktorý je zástancom povinného očkovania proti kovidu, vyjadril: „Povinné očkovanie nie je porušením ľudských práv, pretože zásah do osobnej slobody a integrity jednotlivca je dostatočne vyvážený tým, čomu sa hovorí verejné blaho.“

Nuž, diabol svoje zámery vždy zakrýva pláštikom dobrých úmyslov. Verejné blaho. Aké vznešené! Ale pozor! Aj počas Francúzskej revolúcie pôsobil Výbor pre verejné blaho – a stal sa symbolom nespravodlivosti, násilia a teroru, je zodpovedný za tisícky popráv; gilotína vtedy pracovala naplno.

::

Asi nikdy doteraz sa nestalo, aby bol do pomenovania nejakej choroby vložený rok jej objavenia. Označenie Covid-19 (a ešte s veľkým počiatočným písmenom) je precedensom. Aký je to symbol? Symbol nového letopočtu? Novej éry? Éry posthumanizmu a globálnej biototality?

Niekoľkokrát v dejinách prišli budovatelia „svetlých zajtrajškov“ s nápadom zaviesť nový letopočet. Mala sa tým potvrdiť revolučná zmena, ktorú presadzovali. Budeme aj tentoraz lámať históriu a hovoriť o ére pred kovidom a ére kovidovej?

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (29/2021)

::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.