- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25. októbra 2021

O ženách a ľuďoch

 

Ilustrácia: Andrej Mišanek
(Fejtón)

Dostalo sa mi do rúk vyhlásenie feministickej organizácie Aspekt a iniciatívy Nebudeme ticho!, z ktorého jednoznačne vyplýva, že myšlienkovo sme sa už dostali na úroveň Európskej únie, prinajmenšom niektorí z nás. Citujem: „Zápasy o reprodukčné práva žien a všetkých ľudí s maternicou pokračujú. V parlamente je ďalší návrh zákona na obmedzenie prístupu k bezpečným interrupciám. A to v čase, keď opatrenia na zastavenie šírenia pandémie vážne ohrozili reprodukčné a sexuálne zdravie žien. Aká bude realita žien a všetkých ľudí s maternicou v utorok 26. októbra, dnes ešte nevieme, všetko je v rukách pár desiatok poslancov a poslankýň. (...) Budeme hovoriť o tom, prečo je dôležité udržať a zlepšiť prístup k bezpečnej a legálnej interrupcii. Ale aj o tom, ako fašizmus a extrémizmus stoja na ideách nespravodlivého (nielen) rodového poriadku a antifeminizmu...“


Vyrovnanie sa s modernou Európou ma pravdaže teší, ale z textu vyhlásenia vyplýva ešte iná, pre mňa menej lichotivá skutočnosť – moja zaostalosť, nevedomosť, tmárstvo či dokonca sklon k extrémizmu. Až doteraz som totiž žil v tom, že otehotnieť môžu iba ženy. A zrazu sa dozvedám, že problémy s „reprodukčnými právami“ sa priamo týkajú aj ostatných ľudí s maternicou. Priznávam, spôsobilo mi to menší šok.

Nezostáva mi asi nič iné, len sa vrúcne poďakovať iniciatíve Nebudeme ticho!, združeniu Aspekt a v neposlednom rade Ministerstvu spravodlivosti Slovenskej republiky (pretože takéto aktivity finančne podporuje) za ich úsilie, ktoré ma konečne vyvádza z nevedomosti a chce ma dostať na úroveň pokrokových a uvedomelých ľudí.

Jedno mi však stále nejde do hlavy (nech mi je odpustené): Aký je rozdiel medzi ženou a človekom s maternicou?


Ján Maršálek


::

Prečítajte si:

Drzosť Richarda Rybníčka

Slovensko ako testovacie laboratórium

Ľuďom, ktorí veria v Krista


::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa
na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

2 komentáre:

  1. Karol Dučák27.10.21

    Podľa jedného zdroja z roku 2011 bolo za obdobie posledných 50 rokov pred uverejnením správy zabitých pri umelých potratoch 1 – 2 miliardy detí! (https://www.lifenews.com/2011/04/21/earth-day-abortion-has-killed-1-2-billion-worldwide-in-50-years/)
    Aby sme si uvedomili desivú hrôzu tohto čísla, pripomeňme, že počet obetí prvej svetovej vojny bol približne 17 miliónov. To je len zhruba 1 % počtu obetí tej najstrašnejšej vojny všetkých čias, vojny proti nenarodeným deťom. Počet obetí na ľudských životoch v oboch svetových vojnách (90 – 100 miliónov) tvorí len zlomok počtu zámerne zabitých detí, tých najnevinnejších a najbezbrannejších tvorov na tomto svete. Ani voči zvieratám sa nechováme tak bezohľadne ako proti príslušníkom vlastného ľudského rodu. To už sa na tomto svete nikto nebojí Boha?! Dokedy ešte budeme v službách diabla vykonávať jeho krvavé orgie? Aký strašný Boží trest nás za to čaká?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Karol Dučák27.10.21

    Pred tromi dňami sa môj syn Karol stal znovu otcom a ja znovu starým otcom. Pritom môj syn spolu so svojou manželkou Mariannou, mojou nevestou, by vedeli veľa hovoriť o tom, čím všetkým si prešli. Dlho sa nemohli stať rodičmi. Moja nevesta mala niekoľko spontánnych potratov a prvé živo narodené dieťa, Dianka, zomrelo hneď v deň narodenia. Až ďalšie ich dieťa, Karol Dučák IV. (môj nebohý otec bol I., ja II., môj syn III. a napokon môj vnuk IV.), prežilo už vyše roka a drží sa dobre. Aj posledná moja vnučka Elisa, narodená 24.10.2021, je zatiaľ v poriadku a podľa všetkého jej nič zlé nehrozí. Prečo toto všetko píšem? My, ľudia, sa veľmi často správame iracionálne. Na jednej strane bojujeme za záchranu životov rodiacich sa detí, na druhej strane hromadne zabíjame nenarodené deti, ba, čo je ešte horšie, robíme s nimi pseudovedecké experimenty, používame ich pri výrobe vakcín, či iných produktov, jednoducho správame sa pomaly horšie ako nemeckí nacisti. Znesvätili sme hodnotu ľudského života, najvzácnejšieho Božieho daru. Niekedy sa až s hrôzou pýtam: dokedy bude mať Boh s nami trpezlivosť?

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.