- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5. novembra 2021

Na konci cesty

 

Robert Hakala

Všetci raz dôjdeme na koniec cesty. Tej našej pozemskej. Jediná spravodlivosť na svete, aj takto býva označený koniec cesty každého z nás. Podstatné je, aký koniec na nás čaká. Podľa toho očakávania sme aj rôzne pripravení na koniec, zavŕšenie všetkého, čo sme doposiaľ urobili. Dobrého aj zlého. Chceného aj nechceného.

Nastane čas účtovania a aj čas zúčtovania. Všetko nám bude vyúčtované, všetky skutky, myšlienky a činy sa pekne spočítajú a označia plusovými alebo mínusovým značkami. Bude to spravodlivé vyhodnotenie našej pozemskej rovnice. Výsledok bude závisieť od toho, či pri zúčtovaní prevážia plusové alebo mínusové hodnoty. Nemusíme mať strach o chybu. Pán je výborný matematik a s presnosťou na jeden skutok nám predloží účet, a tým aj našu odmenu, alebo trest.

Tohto konečného vyúčtovania sa prirodzene bojíme.  Chýba nám pokora, mnohé previnenia, neprávosti a pády si akosi nevieme priznať. Ale tým klameme len seba, klameme a veríme, že to zlé bude nejako prehliadnuté. Spoliehame na Jeho milosrdenstvo, na Jeho dobrotu a šľachetnosť...

Priatelia, uisťujem vás, že Jeho milosrdenstvo je naozaj veľké, ale ani žiadny zlý skutok nezostane bez povšimnutia. Preto je nevyhnutné uvedomiť si: všetci sme na ceste a blížime sa k bodu, kde sa už nič nebude dať zmeniť.

„Ale jedno robím: zabúdam na to, čo je za mnou a uháňam za tým, čo je predo mnou. Bežím k cieľu...“ (Flp 3, 13–14). Apoštol Pavol adresoval tieto slová Filipanom, ale patria po stáročia nám všetkým. Sú mimoriadne aktuálne – zabúdať na to, čo je za nami a smerovať (doslova uháňať) za tým, čo je pred nami. Musíme zo seba zhodiť staré šaty, ktoré sú už úzke a bránia nám rozbehnúť sa k cieľu – k nášmu Stvoriteľovi a Spasiteľovi.

Prečo svätý Pavol píše, že uháňa? Azda cítil, že má málo času? Myslel na budúce prenasledovanie? Na svoju (mučenícku) smrť? Alebo pochopil, že nemožno zaháľať ani minútu a to, čo chce a má urobiť, musí urobiť bez zbytočného otáľania?

A čo my? Ako dlho nám ešte potrvá, kým začneme uháňať k cieľu? Kedy prídeme na to, že tým cieľom je On – náš Spasiteľ? Neváhajme a začnime uháňať.

 

Robert Hakala

:: 

Z tvorby autora: Katolícky pozdrav

1 komentár:

  1. Prorocké slová pána farára Kuffu, vrelo odporúčam:

    https://www.youtube.com/watch?v=0HtnRwmvCZM

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.