- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

20. decembra 2021

Spoločnosť v konflikte

 

ZÁPISNÍK (50/2021)

Polarizácia spoločnosti. Nebezpečný jav. Ľudia sú rozdeľovaní do dvoch táborov. Každý musí niekam patriť! Vytvára sa atmosféra ohrozenia, hovorí sa o nepriateľoch, proti ktorým treba bojovať. Všetka vina za neúspechy, zlyhania i zlé rozhodnutia sa váľa na údajne neposlušných a nezodpovedných, čiže inak zmýšľajúcich.

::

Formy a spôsoby uplatňovania totality sa síce menia, ale podstata zostáva. Pripomeňme si, citátom z dobovej tlače, ako sa písalo v päťdesiatych rokoch minulého storočia, keď u nás nastupovala komunistická moc:

„Dnes, keď sa títo lotri, luhári, záškodníci, machri, čimani lží zodpovedajú pred súdom, neprestáva ešte náš údiv: ako je to možné? Kde, z akého pekla, z akej kloaky zjavili sa na svetle takéto netvory? Ešte sa hrozíme, lebo sme sa ešte nenaučili nezmieriteľne, nesmierne týchto zlosynov nenávidieť, primerane ich zlotrilosti...“

A dnes? Provládny odborník vyhlási, že ľudí s iným názorom na pandémiu treba vyviezť do rozvojových krajín, alebo že opoziční politici, ktorí sú za dobrovoľnosť očkovania, posielajú ľudí na smrť (!). Preferovaný novinár si zas dovolí napísať, že ľudia nezaočkovaní proti kovidu by mali byť trestaní tak, až by kvičali od bolesti. Poslankyňa z vládnej koalície chce umožniť vstup do kostola iba „zodpovedným“ a minister nazve protestujúcich občanov opicami a dezolátmi... Aký rozdiel oproti rokom totality?!

::

Bývalý politik a diplomat Peter Weiss vyšiel z komunistickej liahne, nedá sa s ním vo všetkom súhlasiť ani nemožno očakávať, že bude presadzovať kresťanské riešenia, ale napriek tomu treba povedať: nestratil zdravý úsudok! Potvrdzuje to nedávny rozhovor, v ktorom reaguje na pálčivé otázky dneška. Z jeho vyjadrení je okrem iného zrejmé, do akého marazmu nás dostala súčasná vládna garnitúra. Rozhovor je pomerne dlhý, no stojí za to vypočuť si ho – aspoň časť, ale najlepšie vcelku. 

VIDEO: Peter Weiss: Vláda si zahráva s ohňom

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (49/2021)

::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.