- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25. februára 2022

Vojna (Ukrajina a Rusko)

 

Ján Maršálek

Zlo má hlboké korene, teda aj násilie, nespravodlivosť, akékoľvek ubližovanie druhým, vojna. Korene, ktoré sa žiadnym materiálnym spôsobom nedajú odstrániť, iba duchovným. Majú totiž základ a živnú pôdu v srdci človeka.

Na jednej strane, zápas medzi dobrom a zlom sa odohráva vo vnútri, v skrytosti. Ako píše veľký ruský spisovateľ Alexander Solženicyn v diele Súostrovie Gulag: „Čiara, oddeľujúca dobro a zlo, nevedie medzi štátmi, ani medzi triedami, ani medzi stranami – prechádza cez každé ľudské srdce...“

Na strane druhej, príklon človeka k dobru alebo zlu sa vyjavuje a prináša svoje ovocie. Obraznou rečou, ale jasne, múdro a pravdivo to vyjadruje evanjelium: „Každý strom možno poznať po jeho ovocí. Z tŕnia predsa nezbierajú figy, ani z ostružín neoberajú hrozno. Dobrý človek vynáša z dobrého pokladu svojho srdca dobro a zlý človek zo zlého vynáša zlo...“ (Lk 6, 44–45).

Vojna má hlboké korene a dlhú históriu, nikdy sa nezačne zo dňa na deň, len tak z ničoho. Začína sa vždy vo vnútri človeka, pokračuje skrze jazyk, naberá silu, keď ľudia odmietnu pravdu a dajú prednosť špinavej lži. Až potom zarinčia zbrane a začne tiecť krv.

Po príklady nemusíme chodiť ďaleko. Slová a skutky mnohých našich politikov a verejne činných osôb (novinárov nevynímajúc) sú plné nenávisti a klamstva. A buďme úprimní, neplatí to len o jednej strane či skupine, zlo sa v poslednom čase až priveľmi rozšírilo a zamorilo veľkú časť sveta.

Na margo udalostí týchto dní treba povedať, že žiaľ aj na Slovensku máme vojnových štváčov a falošných hrdinov, zaslepencov, ktorí nevidia alebo skôr nechcú vidieť celú skutočnosť. Žiaľ, zabudli sme na pokoru. Pokora nie je ústupčivosť, zbabelosť či kompromisníctvo, je to poznanie a prijatie pravdy, hlavne o sebe. Pokora je to, čo nám vo všeobecnosti veľmi, veľmi chýba.

A na záver ešte jeden citát zo Solženicyna, z jeho autobiografie, ktorá vyšla pod názvom Zrno medzi žarnovmi: „Ukrajinská otázka patrí k najnebezpečnejším  uzlom našej budúcnosti, môže nám spôsobiť krvavú ranu, na ktorú sú mozgy oboch strán málo pripravené. Ustavične cítim na sebe bremeno tejto otázky, aj pre svoj pôvod. Z celého srdca prajem Ukrajincom šťastie a bol by som rád, keby sme spoločne, a nie znepriatelení, uspokojivo vyriešili vleklý problém, rád by som prispel k dohode v tejto nebezpečnej roztržke. (...) Tak ako nemá zmysel Ukrajincom dokazovať, že my všetci odvodzujeme svoj pôvod a ducha od Kyjeva, tak si ani Rusi nechcú uvedomiť, že pozdĺž Dnepra žije iný národ. Mnoho krívd a sporov zasiali medzi nás boľševici; ako všade, tak i tu títo vrahovia len jatrili a rozpaľovali rany, a zanechajú ich zhnisané. Bude veľmi ťažké rozumne sa dohodnúť... Keby nedajbože došlo k rusko-ukrajinskej vojne, ja do nej nepôjdem a ani svojich synov nepustím.“

S odstupom času sa tieto Solženicynove slová javia ako prorocké!

 

Ján Maršálek


::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

5 komentárov:

  1. Anonymný25.2.22

    Naše mlčanie k nespravodlivosti a neprávosti, ktorá sa diala v našom okolí. Naša malá podpora Pravde a Spravodlivosti, naša tolerancia a potom schvaľovanie a aj podpora hriechu. Naše pohŕdanie dobrom a dokonalosti. Naše uprednostnenie materiálnych pred duchovnými hodnotami. Naša malá láska k Bohu a ľuďom a náš egoizmus, tam všade si myslím že treba hľadať dôvody pre situáciu ktorá vo svete nastala. To evanjeliové, ktoré budeme počuť v chrámoch v nedeľu. Po ovocí nie podľa rečí poznáme máme hodnotiť iných a aj o nás najviac prezrádzajú naše skutky. To že sme dali veľký priestor mediálnym hrám a názorom iných a vzdali sme sa vlastného uvažovania i tvorby, spoliehame sa príliš na iných a sme lenivý už aj premýšľať to všetko je dôvodom nezodpovednosti tých, ktorí rozhodujú za nás. Od vojny a biedy ochraňuj nás Pane Bože! Ľ

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný25.2.22

    Aj v Cirkvi sa mi zdá, že sme pohrdli cestou lásky a pozvaním k dokonalosti a tak sme sa stali cirkvou, ktorá nesmeruje k Bohu a zamotávame sa čoraz v horších a čudných hrách, nie sme soľou ani kvasom a tak sme čoraz viac zmenšujúcou sa záujmovou skupinou za ktorú nás pokladá čoraz väčšia skupina neveriacich. A pre mnohých v našich štruktúrach len prostriedkom ako sa dostať k moci a k peniazom a ku kariére. Pohŕdame Bohom a jeho zákonom a tak sa máme, ale Pravda je len jedna, čím viac sa jej budeme brániť a prenasledovať jej obhajcov tým viac škody narobíme sebe i iným i svetu. Bože zmiluj sa nad nami Ľ.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný25.2.22

    Nemuseli by sme pozerať na nezmyselné krvi prelievanie, keby Amikovia nedráždili zbytočne ruského medveďa. Chudáci obyčajní ľudia Ukrajiny, vyžrali si to ako pred niekoľkými rokmi občania Juhoslávie. A ako sa očakávalo, chudáka Zelenského v tom viac-menej osamoteného iba s intenzívnou verbálnou podporou, nechali tzv. demokrati osamoteného. Všeobecne platí: Bohatí sa bijú a chudoba trpí (vždy na to doplatí)! S úctou, smutný humorista milan

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný25.2.22

      Nech je memento pre nás. tento príspevok, ktorý by mal každému normálnemu mierumilovnému človekovi na Slovensku otvoriť oči. Veď premiéra Ukrajiny Zelenského nechal Západ na pospas bojovať samého proti Rusku, Podporil ho iba sľúbenými sankciami, ktoré k ničomu nevedú a zbraňami. Aby krv prelievali poštvané dva bratské národy v boji proti sebe, na čo doplatíme vraj v mene slobody a demokracie všetci Európania. Tu sa odhalila pravá tvár as zámery USA a najmä NATO. Títo vojna je odsúdenia hodná, ale bola spôsobená neuspokojením a nereagovaním výzvy na zbrojenie spôsobené obáv Ruska z ohrozenia. Nechcem sa ako pacifista púšťať do problémov, ktoré sa dajú chápať ako obavy, ktoré by mali byť mementom najmä pre občanov našej vlasti, Preč ruky od zahrávania sa s ohňom a od vojnových spolkov!

      Odstrániť
  4. Karol Dučák2.3.22

    Ja verím, že sa nenájde jediný seriózny človek, ktorý by pochyboval o objektivite takej excelentnej osobnosti, akou je americký režisér Oliver Stone. Dostal sa mi do rúk excelentný film tohto režiséra pod názvom „Ukrajina v ohni“. Kto chce poznať celú pravdu o Ukrajine, nielen tú jednostrannú, jednofarebnú, okyptenú, ktorú ponúka mainstream, mal by si pozorne pozrieť tento skvelý film. Nie, neschvaľujem vojenské riešenie konfliktu, pretože pri ňom trpia a umierajú nevinní. To je to najväčšie nešťastie všetkých vojen. Putin bol dlhé roky provokovaný a v tomto súboji nervov nevydržal. Lenže vojna, ktorú začal, je neospravedlniteľná. Nemožno predsa viniť nevinné ukrajinské deti, ženy a nevinných ľudí vôbec za svinstvá politikov. Lenže nemôžem tvrdiť, že jediným vinníkom vojny je Putin. Práve film Olivera Stonea ukazuje, kto boli ukrajinskí nacisti a akú krvavú rolu v tom celom vojenskom konflikte zohrali americkí politici. Počas druhej svetovej vojny ukrajinskí nacisti beštiálnym spôsobom vyvraždili tisíce Poliakov a Židov vo Volyni. Bolo to okolo 100 tisíc ľudí!!! A ak by chcel niekto namietať, že je to dávna minulosť, musím mu pripomenúť, že celkom nedávno, v januári 2010 udelil ukrajinský prezident Viktor Juščenko zločincovi a masovému vrahovi Stepanovi Banderovi in memoriam titul „Hrdina Ukrajiny“!!! Uvrhol tak Ukrajinu do hanby pred celým svetom. Pošramotený kredit Ukrajiny zachránil až Juščenkov nasledovník prezident Viktor Janukovič, keď v roku 2011 anuloval dekrét o posmrtnom dekorovaní Stepana Banderu za „Hrdina Ukrajiny“. Určite nikto nie je taký naivný, aby uveril, že od roku 2011 prestal existovať ukrajinský neonacizmus. Tomu možno uveria takí primitívi ako prezidentka Čaputová a ministri Korčok a Naď. To, čo tvrdí Putin o denacifikácii Ukrajiny je pravda, lenže toto je domáca úloha Ukrajincov. Ukrajinci si sami musia konečne urobiť poriadok vo svojom štáte a Putin nemá právo zasahovať do vnútorných záležitostí Ukrajiny. Aby som sa však priveľmi nerozpisoval, v každom prípade musím konštatovať, že nemôžem považovať Putina za jediného vinníka konfliktu na Ukrajine. Rovnakú vinu na konflikte majú ukrajinskí neonacisti, napríklad tí z Pravého sektora, ale aj americkí politici, ktorí chodili na majdany ako do krčmy a štvali Ukrajincov proti vlastnej vláde. Pripájam vlákno na film Olivera Stonea:
    https://youtu.be/Zp1VyL52Piw

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.