- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

20. apríla 2022

Za všetko treba ďakovať Bohu

 

Vlado Gregor
Často sa nám zdá, že Boh nám nejde na pomoc... Zamyslime sa viac nad tým, čo znamená Veľká noc.

Dejú sa teraz mnohé vážne, prelomové udalosti a mnohí sa trápime. Prakticky a niektorí aj teoreticky. Niekedy sa musia stať ozaj strašné veci, aby sa ukázalo, kto je kto – a nakoľko chybujeme v určitej miere takmer všetci. Takže s urážkami a výčitkami by sme sa mali mierniť aspoň vo sviatočných dňoch.


Čítal som nedávno svätého Bonaventúru, súčasníka svätého Tomáša Akvinského, a zazdalo sa mi, že doctor angelicus nedostatočne vníma, že slobodná vôľa je síce veľkým darom, ale aj zdrojom mnohých omylov. Našťastie, Ježiš Kristus nám ukazuje cestu k náprave, zvlášť veľkonočnými slovami a ešte viac skutkami.

Mnohí ľudia sú urážliví a nedotkliví, nedovolia iným ani nevdojak skočiť im do reči. Ale, paradoxne, im vďačíme za mnohé úvahy, ktoré vyslovíme alebo aj napíšeme ako oponentúru voči nim. Aj keď v ich prípade bez výsledku, ale možno s úžitkom pre iných. Takto zložito sa hľadá cesta k Pravde.

Každý má iné dary, iné chyby a iné veci, ktoré ho trápia a mrzia. Aj keď je to niekedy nepríjemné, ba až tragické, očividne to ináč nejde – a za všetko treba ďakovať Bohu.

Deo gratias!

 

Vlado Gregor


::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

1 komentár:

  1. Dovolím si pripojiť dve poznámky.

    Pravdaže, slobodná vôľa je zdrojom mnohých omylov, a nielen omylov, ale niekedy aj fatálnych rozhodnutí. Lenže bez slobodnej vôle by človek nebol človekom! Myslím, že svätý Tomáš to vyjadril jasne a pravdivo.

    Súhlasím: za všetko treba ďakovať Bohu. Vďačnosť je to, čo nám dnes veľmi chýba. V uplynulých troch desaťročiach sme mali skoro všetko, čo sme si zažiadali: slobodu slova, možnosť voľného cestovania, dostatok jedla, blahobyt, mier... A považovali sme to za samozrejmosť, nevážili sme si to. Za posledné dva roky viacerí precitli, zdanlivé istoty prestali byť istotami, mnohí však ešte stále nepochopili, že bez obety, námahy a vďačnosti sa k dobrému cieľu dostať nedá.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.