- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

27. júna 2022

Z našej tlače

 

ZÁPISNÍK (26/2022)

Málokto pozná a číta Literárny týždenníkSlovenské národné noviny. A to je škoda...

Jozef Hlušek: „Musíme prestať so vzájomným biľagovaním, tobôž zneucťovaním pamiatky mŕtvych. Musíme prestať zo svojich názorových oponentov ‚vyrábať‘ fašistov! Nikde na svete sa to tak neodohráva, iba u nás je pomaly politickým programom takéto ostrakizovanie vlastného národa. Vzorom, ako sa pozerať a pred svetom prezentovať vlastnú národnú (aj problematickú) minulosť, nech sú nám naši susedia! Všetci bez výnimky. Ľudová múdrosť vystríha, že cesta do pekla býva dláždená tými najlepšími úmyslami. Majúc ju na pamäti, vylúčme z politiky všetkých, ktorí chcú stále kohosi vylučovať z budúcej spolupráce, stavať medzi nás barikády neporozumenia. Takéto postoje totiž nie sú o programových nezhodách, ale o politickom extrémizme alebo priam o mravnom úpadku či až o debilite. A tá by už nikdy viac nemala hyzdiť slovenskú politiku. Už nám narobili veľmi veľa ťažko napraviteľných škôd takíto ‚politruci‘. Kto nechce viesť národ k svornosti, kto hucká suseda proti susedovi, nie je hoden našej dôvery!“ (Ako ďalej, Slovensko?!; Literárny týždenník č. 21–22/2022).

::

Ivan Brožík: „Jedným v poslednom čase najrozpornejším príkladom obmedzenia demokracie u nás je likvidácia slobody slova. Zámienky na to sa našli. O tie však nejde. Zámienky na čokoľvek sa vždy ľahko nájdu tam, kde farby demokracie stanovuje štátna, teda mocenská propaganda bez toho, aby ju v takomto rozlete brzdil parlament“ (Buď si nám oddaný, alebo...; Slovenské národné noviny č. 12/2022).

::

Ľudovít Števko: „V Česku vyvolalo ostrú názorovú konfrontáciu stiahnutie Čajkovského opery Črievičky z repertoáru Národného divadla. (...) Žiaľ, na Slovensku sa diskusie vo verejnom priestore, v televízii a mainstreamových médiách o podobných témach nevedú. Pravda, môžete vysloviť iný ako oficiálny názor na alternatívnych weboch alebo disidentských printoch, lenže s rizikom, že vás zakážu či vypnú. Český vojenský analytik a diplomat Martin Koller, ktorý v ČT šokuje svojimi názormi na rusko-ukrajinský konflikt bez ujmy na zdraví, by na Slovensku spôsobil odvolanie riaditeľa RTVS a na dvere by mu pravdepodobne ‚zaklopala‘ NAKA a obvinila ho z terorizmu a zo zosnovania zločineckej skupiny. Len si spomeňme na nedávny prípad, keď redaktor verejnoprávnej televízie z dôvodu objektívnosti, aby vyvážil výpovede vládnych politológov, zaradil do spravodajského šotu aj stručné vyjadrenia analytikov na indexe Romana Michelka a Jána Čarnogurského. Vyvolalo to búrku protestov koaličných politikov a slovenských mediálnych trasorítok. Zodpovedný riaditeľ spravodajstva a publicistiky RTVS Varham Čugurian musel odísť. Damoklov meč nad slobodou slova nielenže visí nad každým, kto vysloví iný ako oficiálny politický názor, ale ten meč sa už tasí, aby skolil názorových nepriateľov“ (Koniec zdravého rozumu; Slovenské národné noviny č. 12/2022).

::

Podporujeme pluralitu masmédií a bojujeme za slobodu slova!

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (25/2022)


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.