- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7. júla 2022

V službe národa a vlasti

 

Ocenenie významných osobností slovenského národného života

V priestoroch Bratislavského hradu sa konalo prvého júla 2022 už po druhý raz výročné oceňovanie významných osobností slovenského národného života nadáciou Pro Patria. Šlo o oceňovanie významných osobností, nie politikov. Treba kvitovať úsilie zakladateľov Antona Hrnka a Igora Laciaka zriadiť takúto nadáciu, ktorá slúži na pozdvihnutie národného povedomia Slovákov, čo najmä v tomto čase veľmi potrebujeme. Z vystúpenia A. Hrnka jasne vyplynulo, že im nejde o politické harašenie, ale o seriózne hodnotenie histórie a postavenia Slovákov v jej rámci.  


Medzi pozvanými hosťami nechýbali osobnosti ako bývalý prezident Ivan Gašparovič alebo historik Eduard Chmelár. Nemohli sme nepostrehnúť tohtoročného jubilanta, spisovateľa Antona Hykischa, publicistu Pavla Dinku a viacerých ďalších.

Odmenení boli tentoraz: pomológ Ivan Hričovský, ktorý získal cenu za celoživotné dielo a za vedecký prínos pre ovocinárstvo a záhradníctvo, historik Matúš Kučera za celoživotné odborné dielo (cenu v jeho neprítomnosti pre chorobu prevzal priateľ Ján Mihálik), ďalej ocenili literárneho vedca, zakladajúceho šéfredaktora Literárneho týždenníka Vincenta Šabíka za prínos pre slovenskú kultúru a kultúrno-spoločenskú činnosť a cenu získal aj spisovateľ a novinár Drahoslav Machala in memoriam, ktorému cenu udelili za dlhoročnú národnú, publicistickú a kultúrnospoločenskú činnosť (cenu prevzala jeho manželka Dáša Machalová).

Súčasťou slávnostného večera bol krátky kultúrny program. V ňom sa prezentoval operný spevák Gustáv Beláček a hrou na fujare Štefan Suchý. Načim dodať, že pri vstupe do  siene západného krídla Bratislavského hradu, kde sa slávnostný večer konal, vítala prichádzajúcich hostí predsedníčka OZ Cyrilometodiáda Daniela Suchá, tradične po slovensky – chlebom a soľou. Dodajme ešte, že toto výročné oceňovanie konferoval člen nadácie Pro Patria Ľuboslav Moza.


 

Text a fotografie: Milan Kupecký

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.