- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

29. augusta 2022

Politika a my, my a politika

 

ZÁPISNÍK (35/2022)

Mňa politika nezaujíma! – často počuť túto vetu z úst ľudí. Pričasto.

Treba nastoliť otázku, prečo sa ľudia nezaujímajú o to, čo značne ovplyvňuje ich každodenný život. Pretože politika ovplyvňuje život každého z nás – či chceme, či nechceme.

Sme leniví? Naivní? Zmanipulovaní? Zastrašení? Alebo sme – nepriznane – spokojní so stavom spoločnosti, s úrovňou politickej kultúry a so spôsobom riadenia štátu?

Možno platí nasledovné: politika iba odráža spoločenskú mentalitu, je výrazom zmýšľania a spôsobu života väčšiny obyvateľstva; máme takých politikov, takých predstaviteľov, akých si zvolíme – a akých si zaslúžime.

Dá sa to povedať aj inak. Máme vari právo žiadať od ľudí vo funkciách, aby boli čestní, bezúhonní, vzdelaní, keď my sami medzi sebou tolerujeme či dokonca preferujeme nepoctivosť, hrabivosť a hlúposť? Prečo by mali byť politici na seba prísni, keď my to vlastne od nich nežiadame?

Mňa politika nezaujíma! – povie niekto a potom ide k voľbám, rozhodne sa v poslednej chvíli, zvyčajne na základe dojmov zo sledovania televízie, teda nezodpovedne, bez znalosti veci, a vychádzajúc z volebnej miestnosti sa hádam aj pochváli, že hlasoval tak a tak – „aby bola sranda“.

Nuž, a tak to potom s nami a so Slovenskom vyzerá.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (31–34/2022)


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.