- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22. augusta 2022

Poznámky z cesty (leto 2022)

 

Sivý kameň
ZÁPISNÍK (31–34/2022)

Leto býva zvyčajne spojené s výletmi, cestovaním, návštevami, pobytom v prírode. I ja sa snažím využiť pekné letné dni – ak sa dá – na spoznávanie okolia, ale i vzdialenejších miest, pričom v posledných rokoch sa zameriavam na Slovensko, nie zahraničie. V nasledujúcich riadkoch ponúkam zopár postrehov z ciest tohto leta.


::

Z hradu Sivý kameň (nad obcou Podhradie neďaleko Prievidze) zostali už iba ruiny. I tak sa tam oplatí zájsť: genius loci zostáva, a z hradného kopca je pekný výhľad na okolitú krajinu. Návštevník sa môže rozhliadnuť, ale aj zamyslieť nad plynutím času.

::

Skalka pri Trenčíne patrí k najstarším pútnickým miestam na Slovensku. Starobylosť miesta (kláštora) je uchvacujúca. Človek so zmyslom pre duchovné veci tu cíti, priam počuje odkaz svätých pustovníkov Andreja-Svorada a Beňadika, ktorí dôsledne napĺňali heslo „Ora et labora“. Žili dávno, pred stáročiami, no môžu byť vzorom i nám: modlitba a práca, služba Bohu i blížnym, skutky pokánia sú hodnoty platné v každom čase.

::

Žilina bola v mojich očiach už za socializmu veľkým a zaujímavým mestom, plným života. I dnes ju tak vnímam. Pri poslednej návšteve ma však zarazilo, keď som videl nevyužívanú, opustenú budovu bývalého obchodného domu Prior – v samom centre mesta, kde niečo také pôsobí ako päsť na oko.

::

Šútovský vodopád je najvyšším v pohorí Malej Fatry, cesta k nemu je pomerne nenáročná, lemovaná lesným porastom a skaliskami, ide popri potoku, dohora, do lona prírody... Slovensko je naozaj bohaté na prírodné krásy, o to zarážajúcejší je barbarský prístup k tomuto bohatstvu (napríklad lacný vývoz dreva do cudziny). 

Šútovský vodopád

::

Dominantou obce Liptovský Ján (pôvodne: Svätý Ján) je Kostol svätého Jána Krstiteľa, ktorý v súčasnosti prechádza komplexnou obnovou. Zďaleka viditeľný priťahuje pohľady okoloidúcich. 

Kostol sv. Jána Krstiteľa

::

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline má svoje čaro, hodno ho navštíviť a dá sa v ňom stráviť i celý deň, keďže zahŕňa veľké množstvo objektov, stavieb, exponátov i príjemných zákutí; nechýba reštaurácia a predajne suvenírov. 

Skanzen v Pribyline

::

Do obce Liptovský Ondrej som zašiel, aby som videl ďalšiu starobylú sakrálnu stavbu: Kostol svätého Ondreja. Podarilo sa mi dostať sa i do vnútra, pobudnúť tam, zotrvať chvíľu v tichej modlitbe pred svätostánkom aj pred bočným oltárom – interiérovou kaplnkou Panny Márie Lurdskej. 

Kostol sv. Ondreja

::

Slovensko oplýva bohatstvom, materiálnym aj duchovným, napriek devastácii najprv boľševickej a teraz novopohanskej... Zachráňme, čo sa ešte zachrániť dá!

 

Ján Maršálek


::

Prečítajte si: Poznámky z cesty (leto 2021)

::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (29–30/2022)


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.