- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. februára 2023

Páter Pio alebo Najjednoduchšia cesta

 

Navštívil ma v Andau – v kláštore, ako som si túto usadlosť nazval, keď mi sused nepochopiteľne odrezal priehrštie ranných lúčov vysokým múrom – môj dobrý priateľ Paľko Stano, vydavateľ vzácnych kníh. Nepriniesol mi len kus dobrého srdca, obdaril ma zväzkami nových vydaní. Na obálke jedného z nich sa usmieva páter Pio. Knihu napísal mladý bohoslovec Dávid Holubjak. 

Priznám sa, nesiahol som po nej hneď so záujmom, lebo o pátrovi Piovi som už hodne čítal i videl na obrazovke. A čo mi môže ešte o tomto vzácnom učeníkovi Ježiša Krista povedať bohoslovec, k tomu ešte mladý? To som ešte nevedel, že pochádza z Mútneho. Bol by som jeho knihu uvítal prívetivejšie. (Pozor, priatelia, ak niekto pochádza z Kysúc alebo z Oravy, a to ešte hornej, a píše, pristupujte k tomu s úctou. Nie je to len môj postreh.)

Až keď Paľko odišiel, začal som si v knihe Dávida Holubjaka Sám sebe záhadou (Bratislava, Post Scriptum, 2022) listovať a čítať. Nechcelo sa mi veriť, s akým bravúrnym majstrovstvom tento mladý bohoslovec, a to podotýkam: v dnešnej dobe, zvládol úlohu – priblížiť nám tohto veľkého svätca.

Čo nás učí kapucínsky mních svätý páter Pio? Čo nám chce povedať, nám všetkým, i tým, ktorí nám vládnu, ktorých sme si zvolili, i tým, ktorí vládli predtým a neboli o nič lepší? Čo chce povedať nám všetkým, ktorí sme nešťastní, keď vidíme, ako sa svet doslova pred našimi očami mení, zlo drží opraty pevne v rukách a divoko rajtuje na poslušnom dobre, a ľudstvo sa rúti do záhuby? Moc, zlato a peniaze zničili charakter mnohým, aj predtým dobrým ľuďom. Niektorí z nich nám teraz za judášsky groš vládnu. Ozaj si myslia, že robia dobre?

O bezpečnej ceste, ako sa dostať z marazmu, hovorí táto kniha. Prináša návody, prináša recepty, ako vyliečiť seba, ale i celú spoločnosť. Nebudem o nich teraz písať. Je však isté, že na ich pochopenie nepotrebujete ani vysokoškolské vzdelanie, ani akademický titul, stačí len pozorne čítať...

Kniha Sám sebe záhadou je návodom, ako aj bez silnej armády premôcť zlo a zvíťaziť nad ním. Áno, páter Pio, jednoduchý Talian, kapucínsky mních, rodák z malej dedinky na juhu Talianska, Pietrelciny, vlastným menom Francesco Forgione, bol sám sebe záhadou. Nebudete mi veriť, ale bola to modlitba, jednoduchá modlitba, ktorej sa tak často vyhýbame, lebo nemáme čas, ktorá ho priviedla k pravde a spravodlivosti, o ktorej všetci snívame. Kto chce, ten pochopí.

Dávid, táto kniha je poklad. Viem, bez spomenutia zázrakov sa nedá o pátrovi Piovi hovoriť. Ale neboli to zázraky, ktoré ma najviac oslovili. Oslovilo ma viac niečo iné. Oslovila ma osobnosť pátra Pia. Tak ako o ňom píšeš. Vďaka ti za túto knihu. Vďaka ti za to, že si ju napísal a ako si ju napísal. A prepáč mi moje rozpaky, s akými som bral knihu prvý raz do rúk. Nevedel som, že si z Mútneho.

 

Martin Jančuška (Andau, 10. 2. 2023)


::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Páter Pio, svätec našich čias, chodiaci ešte nedávno po tejto zemi, vydal celým svojím životom silné svedectvo, ktoré zasahuje mnohých a pomáha im napredovať na ceste viery.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.