- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

8. marca 2023

Ako ďalej v našej dobe

 

Martin Jančuška

Mladý bohoslovec Dávid Holubjak napísal knihu o svätom pátrovi Piovi: Sám sebe záhadou. Napísal som mu a poďakoval sa za vydarené dielko. Dávid mi odpísal. V krátkom, ale výstižnom liste medzi iným stojí: „Nikdy nič nepodnikajte, ani tú najnepatrnejšiu a najbezvýznamnejšiu vec bez toho, aby ste ju najprv nepredniesli Bohu“ (Sv. páter Pio).

Zamyslime sa, priatelia, nad týmito slovami. Nie je to návod na riešenie našich problémov? Obraciame sa na nášho nebeského Otca? Aspoň raz za deň si na neho spomenieme? Alebo raz za týždeň či za rok? Mnohí ateisti sú na ceste hľadania, lebo načrúc do tajov prírody s úžasom zostávajú stáť nad dômyselnosťou (nazvime to aj konštrukčnosťou) mnohých javov, napríklad v medicíne.

Nože, páni kolegovia, koľkí z vás, slovenských lekárov, veria, že existuje Boh, dokonca Boh, ktorý o sebe hovorí, že je láska? Nezdá vám, ktorí liečite ľudské telo, že často máte do činenia s niečím, čo možno nazvať dušou? Nehovorte mi, že ste sa s takýmto fenoménom nikdy nestretli. Nikdy vám nenapadlo, že spomedzi štyroch evanjelistov jeden bol lekár? Zase náhoda?

Čo by sa stalo, keby sme zobrali slová pátra Pia – tohto veľkého nasledovníka Krista –naozaj vážne? Státisíce ľudí z celého sveta chodili za ním, mnohí len preto, aby sa u neho vyspovedali...

Páter Pio nedáva spomenutú radu len lekárom. Dáva ju nám všetkým, bez rozdielu farby pleti, pohlavia či povolania. O tých, čo sú na vedúcich miestach, ktorí rozhodujú a riadia život štátu a spoločnosti, to platí dvojnásobne, lebo majú väčšiu zodpovednosť.

Ten, kto stvoril či skonštruoval náš zázračný svet, sa k nám neobráti chrbtom, ak budeme mať aspoň snahu s ním hovoriť a hlavne počúvať ho. Veď povedal, že je našim Otcom. Alebo aj to je rozprávka? A čo ak nie je?!

 

Martin Jančuška


::

Súvisiaci článok: Páter Pio alebo Najjednoduchšia cesta.


::

P. S.
Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.