- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1. júna 2023

Držme sa evanjelia

 

Vlado Gregor
Chceme byť hlavne bohatí?
Za oknom číha agent rohatý!


Všeličo ma trápi a oslovujem preto rôzne skupiny, predovšetkým náboženské. Takmer bez výnimky týmto počestným spolkom nejde o to, čo im hovorím, ale o to, aby som všetko opakoval podľa nich, prípadne, aby som im za to ešte posielal peniaze. Verím však naďalej, že kto hľadá, nájde.

Jedným z tých, ktorí mi moje posolstvo vrátili neprečítané, bol aj biskup Československej cirkvi husitskej. Spomínam to preto, že pred takmer sto rokmi prišiel za mojím dedkom šéf vtedy novopečenej Československej cirkvi s kufrom peňazí, ktoré by vtedy mladý dedo dostal, ak by chcel byť ich biskupom pre Slovensko. Dedko nebol celkom vzorný katolík, ale s agentom vyrazil dvere. Aj s jeho kufrom.

Aj ja som bol počas nežného prevratu v pokušení prijať peniaze od jedného novopečeného majiteľa moci, ale chvála Bohu som odolal a môžem ho kritizovať až doteraz. Pravdaže, len s dobrým úmyslom a dúfam, že na vzájomný úžitok. Blahej pamäti biskup Andrej Škrábik kedysi hovoril seminaristom: „Carissimi, všetky hriechy vám ľudia odpustia, okrem lakomosti.“

::

Cesty Božie sú naozaj nevyspytateľné a Boh je nenáhlivý, ale pamätlivý a isto aj spoľahlivý. Svedčí mi o tom nielen celý môj doterajší život, ale aj rodinné a národné tradície. V osobnej histórii preciťujem intenzívne to, že ak vy máte úctu k Bohu, tak aj on má úctu k vám, bez ohľadu na vaše výsledky a výkony. Je to tak na rozdiel od konania mnohých inštitúcií, ktoré sa oháňajú a zaklínajú jeho menom. Žiaľ, tento proces stále pokračuje a zdá sa, že bude pokračovať až do smutného konca. Radostné je však to, že sledovanie tohto procesu dokáže aj v tej najhoršej fáze rozveseliť našu dušu a napriek smutnej situácii nám dovoľuje stále dúfať v to najlepšie. Preto nestrácajme ani humor, ani nádej.

::

Milí naši pastieri, nezaisťujte sa natoľko, aby ste zneistili svoje ovečky, a pokiaľ možno držte sa evanjeliového príkazu: „Zadarmo ste dostali, zadarmo dávajte.“ Aby sme si vás mohli vážiť a nasledovať váš dobrý príklad. Nám aj vám nech v tom Pán Boh pomáha. Príkladov a vzorov máme dosť aj v prorokoch, aj v Ježišovi, aj v množstve svätých a nezištných ľudí medzi nami kresťanmi. Nech tí ostatní vidia, ako si nezávidíme, nepodrážame sa a neohovárame, ale navzájom si pomáhame. A keď sa aj neľúbime a takzvane sa „nemusíme“, buďme k sebe aspoň zdvorilí a uznanliví. Neverili by ste, akú dobrú atmosféru dokážeme takto vytvoriť a udržovať!

 

Vlado Gregor

1 komentár:

  1. Anonymný1.6.23

    V T3 sa pred voľbami na Ukrajine objavila správa, že Amerika investovala pred voľbami do ukrajinských volieb, už nepamätám aké množstvo dolárov. Nepamätám koľko, ale to nie je podstatné, ide o princíp, - či už na ich organizačné zvládnutie, alebo na podporu Porošenka, či Zelenského. Teraz sa robí veľké haló z toho, že Rusi chcú investovať pred našimi voľbami nejaké ruble nám, na Slovensko. Nechápem, nerozumiem, pri posudzovaní tohto nerovnakého metra...Nuž múdri politici, najmä americkí agenti, poraďte, ako má tomu občan rozumieť? milan

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.