- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. júna 2023

Úspech karikaturistu Vladimíra Pavlíka

 

Autor: Vladimír Pavlík

Medzinárodná súťaž pod názvom IMMIGRATION CARTOONS COMPETITION sa konala v Spojenom kráľovstve v Londýne. Počet zúčastnených výtvarníkov bol úctyhodný: 768 umelcov fakticky zo všetkých kútov sveta. Dokonca aj zo Slovenska, kde kultúra a osobitne oblasť slovenského humoru a satiry takrečeno žobre pri dverách. Úspech sme dosiahli vďaka výtvarníkovi Vladimírovi Pavlíkovi z Nového Mesta nad Váhom, mimochodom, ide o slovenského rekordéra v rýchlom kreslení karikatúr.

Odborná komisia (naslovovzatí odborníci z Iránu, Grécka, Egypta a Palestíny) hodnotila a vyberala z 1 278 karikatúr! O to väčší je úspech nášho slovenského majstra, keď z toľkých prác sa umiestnila jeho kresba na treťom mieste. Hoci, treba povedať, karikaturista Vlado Pavlík už podobným úspechom neraz príjemne prekvapil a takto preslávil Slovensko v zahraničí.

Vlado, ak si ho takto familiárne môžeme dovoliť osloviť, sa dlhé roky, popri svojom povolaní, venoval a naďalej venuje výtvarnému umeniu, najmä kresleniu karikatúr, pričom ich vtipnú pointu môžeme označiť ako pridanú hodnotu. Povolaním bol dizajnérom a kreslenie sa stalo jeho celoživotnou záľubou. Prvé karikatúry vytvoril na strednej škole a počas štúdií v Bratislave. Kresleným humorom prispieval do viacerých vtedajších novín a časopisov. Samostatné výstavy mal v Bratislave, Piešťanoch, Trenčíne, Nitre, v Nových Zámkoch a samozrejme doma v Novom Meste nad Váhom. V roku 1982 bol spoluzakladateľom prvej súťažnej prehliadky kresleného humoru v rámci vtedajšieho Československa s názvom Novomestský osteň, ktorej je riaditeľom a ktorá sa pravidelne koná dodnes.

 


Aktivity Vladimíra Pavlíka presahujú rámec mesta, okresu i Slovenska. Veď na medzinárodných súťažiach kresleného humoru získal vyše štyridsať ocenení. V roku 2007 vytvoril slovenský rekord v „Hodinovke kreslených vtipov“, keď za 60 minút nakreslil 54 vtipov. Je autorom troch kníh s humoristickou tematikou a viacerých katalógov. Okrem toho ilustroval dve desiatky knižiek pre deti a osem kníh kresleného humoru. V súčasnosti sa popri karikatúre venuje ilustráciám a maľovaniu obrazov. Vlani získal ocenenie Osobnosť Nového Mesta nad Váhom.

 

Vladimír Pavlík pri práci

Karikatúra nielen rozdáva humor, ale je zároveň prejavom ľudskej výdrže, talentu, nadhľadu, rozhľadu a slobody myslenia.


Milan Kupecký

 

::

Súvisiaci príspevok: Medailón: Vladimír Pavlík.


::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

3 komentáre:

  1. Gratulujem k peknému úspechu!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný15.6.23

    Srdečne blahoželám, takéto úspechy potešia. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný24.6.23

    To, že čitateľom renomovaného Priestornetu neušiel pozornosti medzinárodný úspech aký dosiahol v zahraničí Slovák Vladimír Pavlík, poteší každého milovníka slovenskej kultúry, až na tých z ministerstva, ktorým je to tak povediac fuk, Príspevok sa teší pozornosti a drží si priečku čítanosti. Kolektívu tvorcov Priestornetu, vrátane jeho čitateľov úprimne ďakujeme a autorovi k dosiahnutému medzinárodnému úspechu dodatočne a úprimne blahoželáme! milan

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.