- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25. júla 2023

Ako by som mohol ja ako katolík voliť KDH?!

 

Karol Dučák

Priznám sa, často si kladiem otázku, ako je možné, že v takej tradične katolíckej krajine, akou je Slovensko, bojuje Kresťanskodemokratické hnutie o dostatočnú podporu voličov, aby sa vôbec dostalo do Národnej rady po dvoch volebných obdobiach mimo parlamentu. Ponúkajú sa dve odpovede: buď nie sú obyvatelia SR tí správni voliči, alebo bude chyba v KDH. Tá druhá možnosť je zrejme bližšie k pravde.

Paradoxne, aj keď som praktizujúci katolík, ani ja nie som volič KDH a ani ním nemôžem byť. Z principiálnych dôvodov. Nebudem rozoberať minulosť a uvádzať všetky zásadné výhrady, ktoré som voči KDH mal. Skrátene by som mohol povedať, že mi vždy prekážala kolaborácia tohto kresťanského politického subjektu s pochybnými politickými hochštaplermi typu Dzurindu, Mikloša, Ruska a ďalších.

Je večná škoda, že zakladateľom KDH sa nepodarilo zopakovať počin svojich predchodcov zo začiatku 20. storočia, ktorí vytvorili Slovenskú ľudovú stranu, vzorovú kresťanskú politickú stranu na Slovensku, ktorá stála na troch pilieroch: kresťanskom, národnom a sociálnom. V roku 1913 bol do jej čela postavený Andrej Hlinka, ktorému išlo o zachovanie kresťanských koreňov národa, no zároveň presadzoval aj národnú suverenitu slovenského národa a staral sa tiež o sociálne povznesenie pospolitého ľudu, úpiaceho v biede.

Toto sa po Novembri 1989 nepodarilo zopakovať. KDH, ktoré reprezentovalo záujmy slovenských katolíkov, obhajovalo kresťanské princípy a to mu slúži ku cti. K jeho najvýznamnejším zásluhám patrí zakotvenie manželstva ako jedinečného zväzku medzi mužom a ženou do Ústavy SR, ktoré KDH dosiahlo v spolupráci so stranou Smer-SD. Takýchto zásluh má KDH zaiste viac, a to bude navždy zapísané zlatými písmenami do slovenskej histórie. Čo mi však na KDH fakticky od začiatku prekážalo, bolo ignorovanie národných a sociálnych princípov v ich politike. KDH stálo len na jednom pilieri – kresťanskom. A časom začalo strácať dych, až napokon na dve volebné obdobia vypadlo z parlamentnej politiky.

V posledných rokoch došlo v KDH k zmenám a starých papalášov vystriedala generácia nových politikov, ktorí vzbudzovali nádeje do budúcnosti. Preto keď sa v roku 2023 rozhodlo o predčasných voľbách, bol som v pokušení zobrať KDH na milosť a dať tomuto kresťanskému hnutiu šancu v nasledujúcich parlamentných voľbách. Lenže znovu som u politikov KDH objavil nebezpečné signály do budúcnosti, pre ktoré ani v týchto voľbách im nebudem môcť dať svoj hlas. Predovšetkým ide o politickú exhumáciu Františka Mikloška a jeho zaradenie do politických štruktúr KDH. František Mikloško signalizoval možnú spoluprácu s liberálmi z PS Michala Šimečka, a to je naozaj hrozba pre slovenských katolíkov.

Lenže je tu aj ďalšia hrozba. KDH totiž jasne deklarovalo, že bude naďalej podporovať Ukrajinu v predlžovaní zástupnej vojny USA a NATO proti Rusku, odohrávajúcej sa na ukrajinskom území, dokonca predseda KDH Milan Majerský v jednej televíznej diskusnej relácii schvaľoval dodávky slovenských zbraní na Ukrajinu. To je vec, ktorá KDH definitívne diskvalifikuje v mojich očiach. Je totiž nad slnko jasné, že dodávky zbraní len predlžujú nezmyselné zabíjanie tisícov Ukrajincov i Rusov v bratovražednej vojne dvoch slovanských národov, pričom Ukrajina nemôže vyhrať v tomto vojnovom konflikte. To už dnes priznávajú aj v USA. Napríklad americký vojenský expert Scott Ritter, jeden z najuznávanejších na svete, sa v prvej polovici júna 2023 vyjadril, že konflikt na Ukrajine sa „skončí koncom leta – začiatkom jesene tohto roku bezpodmienečným víťazstvom Ruska“ (easternherald.com).

A zďaleka nie je jediný. Napríklad vojenský expert z USA, podplukovník americkej armády vo výslužbe Daniel Davis, sa vo svojom rozhovore pre YouTube-kanál „Judging Freedom“ vyjadril v tom zmysle, že nevidí žiadnu vojenskú cestu pre víťazstvo Ukrajiny a ukrajinskí vojaci doplácajú životom „za falošné nádeje“ (sk.news-front.info). Podobné názory verejne prezentuje aj bývalý poradca amerického ministra obrany plukovník Douglas McGregor a mnohí ďalší vojenskí experti.

Aj keby politici KDH nejakým zázrakom zmenili postoje a postavili sa proti dodávkam našich zbraní na Ukrajinu, sú z môjho pohľadu nevoliteľní. Vo svojom volebnom programe totiž jasne, čierne na bielom, deklarujú, že budú „podporovať predlžovanie sankcií uvalených EÚ voči Ruskej federácii“ (kdh.sk, s. 126).

Úbohí predstavitelia KDH ešte ani po poldruharočnom trvaní súčasnej zástupnej vojny USA a NATO proti Rusku, odohrávajúcej sa na ukrajinskom území, nepochopili takú triviálnu vec, že sankcie ničia EÚ, ale Rusom paradoxne pomáhajú. Nemecko sa pre sankcie ocitlo v recesii, čo ohrozuje hospodársku prosperitu celej Európy. Európa ešte nikdy nebola taká slabá, ako je dnes, no Rusko je v súčasnosti silnejšie ako kedykoľvek v minulosti. Toto nechápe len ten, kto to nemá v hlave v poriadku. Kto podporuje predlžovanie sankcií voči Ruskej federácii, podporuje ďalšie ožobračovanie Európy vrátane Slovenska. Preto KDH nemá právo tvrdiť, že chce zlepšiť životné podmienky obyvateľov SR. V skutočnosti chce pokračovať v ožobračovaní Slovenska.

Po zvážení všetkých uvedených skutočností prehlasujem, že v nadchádzajúcich voľbách dám svoj hlas len takému politickému subjektu, ktorý bude mať vo svojom politickom programe zastavenie dodávok zbraní na Ukrajinu, presadzovanie mierového riešenia konfliktu na území susedného štátu a okamžité skončenie sankcií voči Ruskej federácii. A už dnes viem s istotou, že KDH voliť nebudem.

 

Karol Dučák

 

Súvisiaci článok: Katolík, ktorý by volil PS Michala Šimečku, by zradil Krista.


::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa
na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

3 komentáre:

  1. Anonymný25.7.23

    Vďaka za otvorený názor s ktorým súhlasím Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný30.11.23

    Uvedomujeme si dostatočne, že kresťanský nemusí znamenať len katolícky (i keď taká väčšina je), ale aj iný, napríklad evanjelický, kalvínsky, adventistický, letničiarsky, jehovistický?
    Má azda tá politická strana vo svojich záväzných pravidlách odkaz na nasledovanie čohosi z niektorého náboženstva?
    Chápeme, že ak politická strana prejaví príklon k náboženskému odkazu, stále má politickú voľnosť a hocikedy môže inak otočiť svoje kormidlo?
    Aký je dôvod spájať si v myšlienkach politickú stranu s náboženstvom?
    Pamätáme si z minulosti, že politické strany si na čelo vždy dávali silné príťažlivé slová? (Demokracia, národ, ľudový, ...)
    Aký je dôvod myslieť si, že v tomto prípade by to bolo ináč? (.:.)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Každý má právo (a vlastne aj povinnosť) dívať sa na svet cez prizmu svojho svetonázoru, cez prizmu kréda, ktoré prijal a ktoré vyznáva. Urobil tak zrejme aj autor článku.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.