- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12. júla 2023

Máme nádej, že sa konečne rozsvieti v hlavách západných aj slovenských politikov?

 

Karol Dučák

Pri čítaní vyjadrení ukrajinských i západných „expertov“ o údajne nádejných vyhliadkach ukrajinskej armády na víťazstvo v súčasnom vojenskom konflikte u našich východných susedov musí mať súdny človek pochybnosti o zdravom rozume všetkých tých akoby odborníkov. Vraj, keď dostane Kyjev tanky a ťažkú techniku zo Západu, ukrajinská armáda zázračne zvíťazí. Je to však cynické sypanie piesku do očí ukrajinským ľuďom.

Je nanajvýš bezohľadné klamať ukrajinských ľudí a dávať im falošné nádeje, že môžu poraziť takú silu, akú predstavuje ruská pozemná armáda, najsilnejšia na svete. Západných, a ani mnohých slovenských politikov to však nebolí. Veď umierať nebudú oni, ale Ukrajinci, hnaní na istú smrť. Západ na vojne zarába a zvlášť pre americkú armádu je táto zástupná vojna proti Rusku, ktorá sa odohráva na Ukrajine, ideálnym zdrojom informácií o funkčnosti amerických zbrojných systémov. Je to ozajstné zbrojné laboratórium, pretože žiaden z uvedených zbrojných systémov nebol doposiaľ testovaný v skutočnej vojne dvoch vojenských superveľmocí. A tak je utrpenie obyčajných obyvateľov Ukrajiny pre Pentagón a vojny chtivé špičky v zákulisí americkej politiky nepodstatné. Prioritu má ich profit v tejto vojne.

Každý, kto dodáva zbrane Ukrajine, podporuje umieranie tejto nešťastnej krajiny. Ubližuje, nekonečne ubližuje obyčajným ukrajinským ľuďom v tejto už dávno prehratej vojne. Pravda je totiž taká, že Ukrajina už dávno utŕžila zdrvujúcu porážku. Táto kedysi kvitnúca krajina je v troskách a čím dlhšie konflikt potrvá, tým strašnejšie následky na Ukrajine zanechá. Tu už ide len o to, či bude porážka Kyjeva katastrofálna alebo ešte katastrofálnejšia. Každý deň predlžovania vojenského konfliktu približuje túto ťažko skúšanú krajinu k úplnému vykrvácaniu a zvyšok sveta k jadrovej apokalypse, po ktorej by ľudská civilizácia zrejme zanikla.

Darmo však protivojnoví aktivisti trúbia na poplach, do zadubených hláv stupídnych politikov Západu, vrátane mnohých slovenských, svetlo rozumu ťažko prenikne.

Každému solídnemu vojenskému analytikovi (hádam s výnimkou „odborníka“ ako generál Pavel Macko) musí byť jasné, že Ukrajina napriek početným chybným kalkuláciám Moskvy nemôže poraziť ruskú armádu a že vojna u našich východných susedov bude skôr či neskôr začiatkom konca Ukrajiny. Od začiatku konfliktu bolo len otázkou času, kedy sa Ukrajina položí.

Aká je situácia dnes, po vyše roku bojových operácií? Zistiť exaktné presné informácie o stave oboch armád je prakticky nemožné, pretože mnohé z týchto údajov podliehajú vojenskému tajomstvu. Posledný podrobnejší prehľad však poskytuje jeden zdroj z 5. 5. 2023. Uveďme si na základe toho v prehľadných tabuľkách porovnanie stavu ozbrojených síl Ukrajiny a Ruska:

 

                                                              Ukrajina                                    Rusko

Vojenský personál celkovo                  500 000                                   1 330 900                

V aktívnej vojenskej službe                 200 000                                      830 900

Aktívne zálohy                                     250 000                                      250 000

Polovojenské jednotky                           50 000                                      250 000

 (porov. de.statista.com).

 

A ako vyzerá porovnanie pozemných armád oboch štátov, ukazuje nasledujúca tabuľka:

 

                                                              Ukrajina                                    Rusko

Tanky                                                      1 890                                       12 566

Obrnené vozidlá                                   37 000                                      151 641

Samohybné delostrelectvo                        953                                          6 575

Ťahané delostrelectvo                               889                                          4 336

Mobilné raketomety                                  647                                          3 887

 (porov. de.statista.com).

 

Z týchto údajov vyplýva mnohonásobná prevaha ruskej pozemnej armády. Omnoho horšie pre Ukrajinu vyznie porovnanie vzdušných síl úplne zdecimovanej ukrajinskej armády v porovnaní s ruskou:

 

                                                              Ukrajina                                    Rusko

Stíhačky                                                     69                                             773

Pozemné útočné lietadlá                            28                                             744

Transportné lietadlá                                   26                                             444

Špeciálne lietadlá (napr. prieskumné)         5                                             147

Tankovacie lietadlá                                     0                                               19

Vrtuľníky celkove                                    113                                          1 531

Bojové vrtuľníky                                        33                                             537

 (porov. de.statista.com).

 

Nie je to však len prevaha počtu zbraní, ale aj technologická prevaha. Ukrajinská armáda je v katastrofálnom stave. Kým ruský vojenský priemysel neustále chrlí špičkové zbrane, Ukrajina je nútená žobrať v krajinách NATO o staré šroty, ktoré sa kvalitou nevyrovnajú ruským zbraniam. Ukrajinské ozbrojené sily majú akútny nedostatok špičkových tankov, mobilného delostrelectva a dostupnej leteckej podpory zo stacionárnych a rotačných lietadiel, ktorá je potrebná na udržanie ofenzívy dlhšie ako týždeň. Ukrajina má katastrofálny nedostatok munície a pohonných hmôt. Nemá totiž životaschopný systém protivzdušnej obrany, preto nie je schopná zabrániť ruským lietadlám v neustálych útokoch na ukrajinské zásobovacie línie a sklady. Západ si už nemôže dovoliť dať Ukrajine viac zbraní a podpora Ukrajine v mnohých krajinách Západu nezvratne klesá.

Ukrajinci snívajú o veľkej ofenzíve, lenže táto predstava je hodne vzdialená od reality. Uskutočniť rozsiahlu ofenzívu možno len s mohutnou logistickou podporou a na to Ukrajina nemá dostatočné zdroje. Okrem toho Rusi sústavne ničia dopravné spojenia, miesta sústredenia i muničné sklady. Navyše, Ukrajina trpí akútnym nedostatkom kvalifikovaných vojenských odborníkov. Mnohí špičkoví vojaci a velitelia, ktorými ukrajinské ozbrojené sily disponovali v roku 2022, sú už po smrti. Dnes je vo vojenských jednotkách Ukrajiny mnoho neskúsených nováčikov, z ktorých niektorí nemajú ani len základný výcvik. A aj tí vojaci, ktorí dostali výcvik v zahraničí, predstavujú pre vojenské velenie veľký problém. Boli vycvičení v rôznych krajinách a nie sú schopní pôsobiť ako zosúladená armáda v pohybe.

Rusko počas dlhých mesiacov vybudovalo na Ukrajine niekoľko obranných línií, opevnených mínovými poľami, protitankovými priekopami či betónovými prekážkami. Pre ukrajinskú armádu to pri jej súčasnej sile predstavuje neprekonateľnú prekážku. A aj keby napokon všetky línie prekonala, bola by zdecimovaná. Po prekonaní jednej línie by totiž musela prekonávať ďalšie a na každej z nich by zaznamenávala krvavé straty.

Každý seriózny vojenský odborník musí konštatovať, že jedine okamžitá a bezpodmienečná kapitulácia môže zachrániť Ukrajinu pred totálnou skazou. Vojna na Ukrajine priniesla doposiaľ opačný výsledok, než očakávali západní vojenskí odborníci. Kým Ukrajina je na pokraji krachu, Rusko je vojensky silnejšie ako kedykoľvek v minulosti. Už aj na Západe sa verejne hovorí o tom, že ukrajinská ofenzíva, trvajúca už niekoľko týždňov, je totálnym fiaskom Ukrajiny i celého bloku NATO. Uznávajú to aj také zdroje ako napríklad The New York Times (porov. nytimes.com).

Sú to jatky, krvavý kúpeľ, do ktorého Západ bezohľadne posiela tisíce ukrajinských mužov, ba dokonca aj žien, ktoré bojujú v radoch ukrajinskej armády. Západ ich posiela na smrť, no zároveň vystavuje svet hrozbe tretej svetovej vojny, ktorá by bola zrejmou poslednou v dejinách ľudstva. Každý vojenský analytik, čo len trochu schopnejší ako náš generál Macko, vie, že Ukrajina nemôže zvíťaziť nad Ruskom ani s vojenskou pomocou Západu. Nič na svete nemôže zlikvidovať takú vojenskú superveľmoc ako je Rusko a ak niekto tvrdí niečo iné, je buď diletant alebo klamár.

Je jediný spôsob poraziť Rusko, a tým je úplné nahradenie zdecimovanej ukrajinskej armády, ktorá v konflikte beznádejne prehráva, vojskami krajín NATO. Lenže to by bola najistejšia cesta k tretej svetovej vojne a zániku ľudskej civilizácie. Táto hrozba však nie je taká vzdialená, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Jedinou možnosťou Kyjeva je, že ukrajinských vojakov nahradia cudzinci. Lenže pochybujem, že by sa vojaci zo Západu s radosťou vrhali do mlynčeka na ľudské mäso. Azda s výnimkou Poliakov, ktorých rusofóbia by sa dala krájať.

Lenže pozor! Nepodceňujme Poliakov! Aj v Poľsku sa aktivizuje mierové hnutie, ktoré odmieta dobrodružné vojenské avantúry poľských politikov na Ukrajine. Ako informuje poľská tlač, nedávno založil mierový aktivista Leszek Sykulski v Poľsku Sociálny výbor Poľského protivojnového hnutia. Jeho hlavné heslo znie „To nie je naša vojna“ (oko.press).

Je teda isté, že aj v tradične rusofóbnom Poľsku žijú ľudia, ktorí majú hlavu na správnom mieste. Omnoho silnejšie protivojnové hnutie je však v iných krajinách, vrátane Slovenska. Dokonca aj v USA, v štáte Washington DC, sa konal „pochod proti vojne”, na ktorom zaznela aj výzva „na rozpustenie organizácie NATO“ (hlavnespravy.sk).

Masy obyvateľov západných krajín sú už otrávené z krviprelievania na Ukrajine a jednoznačne deklarujú túžbu po mieri. A západní politici, akokoľvek stupídni, už raz musia akceptovať fakt, že Ukrajina je bezodná studňa, do ktorej nemožno donekonečna hádzať peniaze, pretože tie peniaze zúfalo potrebujú obyvatelia západných krajín. Aj tí najservilnejší politici už konečne musia v sebe nájsť aspoň štipku charakteru a vzoprieť sa americkému vojensko-priemyselnému komplexu a vojny chtivým štváčom na Západe.

Fakty sú jasné. Rusko má najsilnejšiu pozemnú armádu na svete, ktorej sa počtom a kvalitou zbraní nevyrovná žiadna iná. Rusi majú aj najničivejšiu jadrovú výzbroj a najničivejšiu ponorkovú flotilu, ktorá je schopná premeniť svet na nehostinnú planétu. Sú to zbrane súdneho dňa. Ich použitie by znamenalo koniec sveta. Aký má zmysel pokúšať ruského medveďa? Veď ten v prípade smrteľnej hrozby sám najprv zničí celý svet! Potom už bude neskoro plakať nad rozliatym mliekom!

Ale máme nádej na to, že sa konečne rozsvieti v hlavách západných aj slovenských politikov?! Nebudú napriek všetkým racionálnym argumentom podporovať Ukrajincov v už dávno prehratom zápase až do posledného bojaschopného človeka v tejto umierajúcej krajine?! Uvedomuje si prezidentka Čaputová i všetci politici, ktorí podporujú Ukrajinu dodávkami zbraní, že pre takéto postoje sa západný svet rúti do ekonomickej katastrofy za cenu beznádejnej a zbytočnej smrti tisícov Ukrajincov?! Uvedomujú si naši politici, že vojna u našich východných susedov môže prerásť do jadrovej apokalypsy, ktorá by mohla skončiť existenciu ľudskej civilizácie?!

SLÁVA MIERU!   СЛАВА МИРУ!

 

Karol Dučák


::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.