- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. júla 2023

Parlamentné voľby. Ako sa rozhodnúť? (5)

 

Stretnutie, rozhovor, porada, diskusia i polemika o tom, čo nás zaujíma a čo je dôležité pre našu spoločnosť. Sympózium: tentoraz na tému „Parlamentné voľby. Ako sa rozhodnúť?“

 

„Žiada sa jednoznačne povedať, že ísť voliť je potrebné! Lebo svojou neúčasťou dávame hlas aj tým, ktorých by sme voliť nechceli.“


Milan Hodál

 Tak! A máme to tu! Začala sa (aj oficiálne) volebná kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré budú (snáď už definitívne) 30. septembra tohto roku. Začala sa kampaň, teda slovná prestrelka všetkých možných aj nemožných sľubov, keď nás budú zasa všetci tí akrobati slov a slovíčok presviedčať o svojej pravde, o tom, že práve oni sú tí jediní... Praví, ľaví, národní, ale hlavne Vyvolení. A my, občania, voliči, si zasa položíme onú hamletovskú otázku: Voliť či nevoliť? A koho voliť?

Žiada sa jednoznačne povedať, že ísť voliť je potrebné! Lebo svojou neúčasťou dávame hlas aj tým, ktorých by sme voliť nechceli.

Ako a koho voliť?

Tu by sme už mali spozornieť, začať racionálne uvažovať, vážiť fakty, porovnávať slová a sľuby s reálnymi výsledkami, zhodnotiť, ako sa nám žilo za tých, ktorí vládli v minulosti, a porovnať to s tým, čo tu máme teraz. Jednoducho, rozhodnúť sa v súzvuku rozumu a srdca, lebo také rozhodnutia sú najlepšie. Treba si odpovedať na základné otázky: Chceme, aby nám po 30. septembri vládli múdri a rozhľadení ľudia so skúsenosťami v riadení a vedení štátu, ktorí budú ochraňovať štátne a národné záujmy, budú riešiť skutočné problémy občanov, nebudú nás vťahovať do vojny, ale budú obhajovať mier a mierové riešenia? Alebo chceme tých druhých, ktorí sa k moci dostali cez klamlivé sľuby, nemúdrych, neskúsených, často plagiátorov, nevážiacich si vzdelanie, uprednostňujúcich cudzie pred vlastným, národným, pre ktorých sú pojmy ako sloboda, demokracia, právny štát či ústava len „verklikovaním“?

Pokiaľ si na dôvažok pozorne preštudujete jednotlivé volebné programy a pocítite, ktorý program je reálne splniteľný a ktorý je iba „sľubotechnou“, tak verím, že sa rozhodnete správne!

Na záver mi dovoľte nanajvýš vážnu volebnú tému satiricky odľahčiť krátkym epigramom. Mojím favoritom na víťaza v parlamentných voľbách je strana, ktorú treba ešte len založiť.

NÁRODNÁ STRANA
Nuž, založme takú stranu,
čo vyženie všade klíčky.
Na Slovensku takou stranou
bude strana borovičky!

 

Milan Hodál, básnik a epigramatik

 

::

Súvisiace príspevky:

Parlamentné voľby. Ako sa rozhodnúť? (1)

Parlamentné voľby. Ako sa rozhodnúť? (2)

Parlamentné voľby. Ako sa rozhodnúť? (3)

Parlamentné voľby. Ako sa rozhodnúť? (4)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.