- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13. októbra 2023

Ukrajina sa v blízkej budúcnosti stane minulosťou

 

Karol Dučák

Ukrajina umiera. Definitívne, beznádejne a v strašných bolestiach. Škoda, večná škoda miliónov obyčajných ľudí na Ukrajine, ktorí v bolestiach umierajú spolu so svojou domovinou vinou oligarchov a politikov, ktorí dovolili, aby ich krajinu vohnali Spojené štáty a NATO do vopred prehratej zástupnej vojny proti Rusku. Do tej vojny, v ktorej bol vopred jasný víťaz. Ukrajina nikdy nemala nato, aby porazila Rusko. Ani obrovská pomoc USA a NATO na tom nič nezmenila.

Vojna predstavuje skutočné jatky pre ukrajinskú armádu, ktorej straty sú neporovnateľne vyššie ako straty ruskej armády. Dopátrať sa presných reálnych čísel skutočných strát je takmer nemožné. Obe strany, tak Rusi ako aj Ukrajinci, zámerne zatajujú skutočné čísla. Je to napokon aj pochopiteľné. Predsa však si možno urobiť aspoň aký-taký prehľad o stratách na základe kusých informácií tajných služieb, ktoré občas uniknú na svetlo sveta. Napríklad turecký zdroj Hürseda Haber s odvolaním sa na terénne údaje izraelských spravodajských služieb zo 14. januára 2023 uvádza vo svojom vydaní z 25. januára 2023 nasledujúce porovnanie strát ruskej a ukrajinskej armády.

Ľudské straty Ruska, ktoré malo k dispozícii 418 000 vojakov (plus 3 500 000 vojakov v zálohe) a v tej dobe rastúci počet Wagnerových žoldnierov:

- 18 480 mŕtvych

- 44 500 zranených

- 323 zajatých.

Materiálne straty na ruskej strane:

- 23 lietadiel

- 56 vrtuľníkov

- 200 dronov

- 889 tankov a obrnených vozidiel

- 427 delostreleckých systémov

- 12 systémov protivzdušnej obrany.

Naproti tomu ľudské straty kyjevského režimu, ktorý mal k dispozícii 734 000 vojakov (plus 100 000 vojakov v zálohe) a nešpecifikovaný počet dôstojníkov, vojakov a žoldnierov NATO:

- 157 000 mŕtvych

- 234 000 zranených

- 17 230 zajatých.

Materiálne straty na ukrajinskej strane:

- 302 lietadiel

- 212 vrtuľníkov

- 2 750 dronov

- 6 320 tankov a obrnených vozidiel

- 7 360 delostreleckých systémov

- 497 systémov protivzdušnej obrany.

(Porov. hurseda.net.)

Z tohto prehľadu je jasné, že Ukrajina od začiatku ťahala za kratší koniec. Jej enormné straty od prvých okamihov vojny už dávno naznačovali nezvratnú porážku Ukrajincov, ktorí ani zďaleka nedisponujú takými obrovskými rezervami ako Rusko. Jednoduchým matematickým výpočtom môžeme napríklad konštatovať, že Ukrajinci mali za necelý rok od začiatku vojny vo februári 2022 takmer 8,5-násobne viac mŕtvych príslušníkov armády ako Rusi. Podobne aj počty zranených a zajatých boli na ukrajinskej strane niekoľkonásobne vyššie ako na ruskej strane. A takisto materiálne straty Ukrajiny boli mnohonásobne vyššie ako ruské straty.

A čo v súčasnosti? Aké sú materiálne a ľudské straty dnes? Je potrebné s pokorou priznať, že je takmer nemožné úplne presne špecifikovať skutočné údaje o stratách na oboch stranách. V každom prípade je však isté, že ukrajinské straty od začiatku ukrajinskej protiofenzívy v máji 2023 sú kolosálne. Sú to skutočne odstrašujúce ľudské jatky a každý ďalší odklad nevyhnutnej kapitulácie Ukrajiny je ťažkou obžalobou kyjevského režimu na čele s prezidentom Zelenským. Jedno je totiž nad slnko jasné: Ukrajina nemôže vyhrať a Rusko nemôže prehrať! Kyjev už nemá ľudské a materiálne rezervy na doplnenie zdecimovanej armády, ktorá sa doslova rozpadáva pred očami veliteľov.

O zúfalej situácii Kyjeva svedčia mnohé informácie aj od samých Ukrajincov. Ukrajinské ozbrojené sily stratili až 90 percent personálu, ktorý vstúpil do ich jednotiek na jeseň minulého roka, uviedol v polovici septembra 2023 náčelník Poltavského oblastného vojenského regrutačného úradu podplukovník Vitalij Berežnoj (porov. perild.com).

Ukrajina už nemá čím zaplátať diery rozpadávajúcej sa armády. Milióny Ukrajincov dávno opustili svoju nežičlivú vlasť a mnohí z tých, ktorí ostali, sa za každú cenu vyhýbajú vojenskej službe. Vďaka typicky ukrajinskej korupcii mnohí zdraví ľudia dosiahli pomocou úplatkov vyradenie z vojenskej evidencie. Niet sa čo diviť a nemožno ani odsudzovať ľudí, ktorí odmietajú ísť na nezmyselnú, takmer istú smrť. Jeden ukrajinský vojak, ktorý prežíva masaker pri Robotyne, uvádza, že deväť z desiatich ukrajinských vojakov čaká smrť (porov. hnonline.sk).

Bývalý ukrajinský premiér Azarov predpovedá Ukrajine ku koncu roka katastrofálne straty, ktoré dosiahnu až vyše pol milióna ľudí. Kyjev podľa neho skrýva počty reálnych strát ukrajinských vojsk tak, že svojich padlých uvádza ako nezvestných, aby sa vyhol výplatám kompenzácií (porov. armadnymagazin.sk). Kolosálne straty ukrajinskej armády potvrdzujú mnohé zahraničné zdroje. Jeden dokonca uvádza, že Ukrajina stráca až 700 vojakov za 24 hodín (porov. youtube.com).

Každý rozumne uvažujúci Ukrajinec si rozmyslí, či pôjde bojovať na front a bude mať to šťastie, že práve on bude jeden z desiatich, ktorí prežijú. Nikomu sa nechce ísť na zbytočné jatky, ktoré Ukrajinu nemôžu zachrániť pred istou porážkou. Preto sa ľudia vyhýbajú vojenskej službe ako sa len dá.

Kyjevský režim doslova odchytáva ľudí na uliciach a všade, kde je to len možné, aby zaplnil chýbajúce pozície v rozpadávajúcej sa armáde. Tak sa na Ukrajine loví ľudské mäso na frontové jatky. Treba chápať tých Ukrajincov, ktorí si chcú zachrániť holý život vo vopred prehratej vojne. Veď títo ľudia často neprežijú v boji ani jeden deň. Preto sa na Ukrajine zaužívalo slovné spojenie „nábor vojakov-jednodňoviek“ (t.me).

Zúfalstvo kyjevského režimu najlepšie dokumentujú informácie z 3. septembra, z ktorých vyplýva, že ukrajinské ministerstvo obrany schválilo výrazne upravený zoznam zdravotných stavov, ktoré oslobodzujú Ukrajincov od vojenskej služby. Odteraz budú môcť byť mobilizovaní aj zdravotne postihnutí ľudia, trpiaci napríklad ľahkými duševnými poruchami, neurotickými poruchami, pomaly sa rozvíjajúcimi ochoreniami centrálneho nervového systému, ale aj ľudia s klinicky vyliečenou tuberkulózou, vírusovou hepatitídou, ochoreniami štítnej žľazy s menšími funkčnými poruchami, ba aj HIV pozitívni, no bez príznakov, atď. (porov. kyivindependent.com).

Neraz dochádza ku kurióznym situáciám. Prejavuje sa tu typický ukrajinský neporiadok. Armáda napríklad prišla „naverbovať“ do mesta Drohobyč na západe krajiny aj Rusľana Kubaja, ktorý sa narodil bez rúk a ako invalid má lekárske potvrdenie, že nie je bojaschopný. Vojakov nepresvedčili „ani dokumenty a ani pohľad na jeho hendikep. Muž si však vymohol novú lekársku prehliadku a tá potvrdila pôvodné zistenia. Kubaj tak na front nemusel ísť“ (spravy.pravda.sk).

Šíria sa dezercie, ľudia sa skrývajú, prípadne tajne opúšťajú Ukrajinu. Ku kurióznemu prípadu došlo na hraničnom priechode Astei v Zakarpatskej oblasti, kde 29-ročná obyvateľka Českej republiky „ukrývala vo svojom vozidle BMW tmavej farby muža ukrajinskej národnosti. Na Ukrajine platí v momentálnej situácii zákon pre všetkých mužov od 18 do 60 rokov, že nemôžu opustiť krajinu. Mnohým sa to nepozdáva a otvorene odmietajú bojovať za svoju vlasť. Príčiny sú rôzne, no predovšetkým je to strach“ (topky.sk). Lenže toto je len jeden z obrovského množstva prípadov úteku ukrajinských mužov z nežičlivej vlasti.

Aj priamo sa fronte sa mnohí ukrajinskí vojaci vzdávajú Rusom. Od spustenia projektu Volga ruského ministerstva obrany, ktorý pomáha ukrajinskému vojenskému personálu prežiť, sa podľa informácií zo 17. septembra 2023 rozhodlo vzdať sa už viac ako 3 500 Ukrajincov. Informoval o tom telegramový kanál Colonelcassad (porov. oopstop.com).

Buď Bohu večná vďaka za každý zachránený ukrajinský ľudský život v tejto zbytočnej vojne USA a NATO proti Rusku, ktorá sa odohráva na Ukrajine! Aspoň tí zachránení už nebudú zabíjať a ani oni nebudú zabití.

Naozaj, nesmieme sa diviť ľuďom, ktorí nechcú bojovať za Ukrajinu. Veď za koho by mali bojovať? Za rozkradnutú krajinu, ktorú oligarchovia ohlodali až na kosť? Za rozbitú, zničenú krajinu bez budúcnosti, ktorú skorumpovaní politici a neonacisti priviedli na pokraj absolútnej katastrofy?

Čoraz viac odborníkov vo svete, dokonca aj v USA, konštatuje, že Ukrajina už v skutočnosti vojnu prehrala. Lenže Západ si to nemôže priznať, pretože by utrpela reputácia USA a všetkých krajín, ktoré Ukrajinu hnali do vopred prehratej vojny s neporovnateľne silnejším protivníkom. Za všetkých odborníkov, ktorí predpovedajú skorú porážku Ukrajiny, možno menovať Scotta Rittera, Seymoura Hersha a mnohých ďalších. Napríklad Seymour Hersh, špičkový americký novinár a nositeľ Pulitzerovej ceny, nedávno uviedol, že podľa „jeho informačných zdrojov z okruhu amerických spravodajcov vojna na Ukrajine sa skončila a Rusko vyhralo!“ (cz24.news).

V mnohých krajinách rastie únava z vojny a túžba po mieri. Zelenského režim postupne stráca podporu. Dokonca aj ukrajinská spravodajská a analytická webová stránka Ukrajinská Pravda priniesla informáciu, že „zástupca asistenta prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Michael Pyle poslal ukrajinskému vedeniu list so zoznamom reforiem, ktoré musí Kyjev uskutočniť, aby mohol naďalej dostávať vojenskú pomoc...“ (pravda.com.ua).

To je najnaliehavejší varovný signál prezidentovi Zelenskému, že je definitívny koniec. Ide len o to, či ukrajinskému prezidentovi záleží na záchrane posledných zvyškov ukrajinského štátu a jeho obyvateľstva, alebo chce za každú cenu presadzovať svoje choré fantázie o triumfálnom víťazstve. Odpoveď na túto otázku sa dozvieme už čoskoro.

 

Karol Dučák

(Článok bol pôvodne publikovaný na stránke cz24.news. Preberáme ho so súhlasom redakcie.)

1 komentár:

  1. Rozum zostáva stáť aký veliteľský zbor na Ukrajine velí "domobrancom " Ukrajiny:Zalužnyj je Ukrajinec alebo iba podplatený a dobre honorovaný zapredanec??Lebo na to ako hynú rodáci vlastného národa musí mať sakramentsky hrubú hrošiu kožu posielať na zbytočnú smrť také kvantá živej sily. Po skončení tejto nezmyselnej vojny by to mal byť prvý vážny adept po Zelenskom na šibenicu.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.