- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10. novembra 2023

Cieľ

 

Robert Hakala
„Ale jedno robím: zabúdam na to, čo je za mnou a uháňam za tým, čo je predo mnou. Bežím k cieľu...“ (Flp 3, 13–14)

Apoštol Pavol tieto slová adresoval pôvodne Filipanom, ale možno povedať, že zároveň patria nám všetkým. Sú i dnes aktuálne – treba zabúdať na to, čo je za nami a smerovať (doslova uháňať) za tým, čo je pred nami. Musíme zo seba zhodiť staré šaty, ktoré sú už úzke a bránia nám rozbehnúť sa za novým cieľom – k nášmu Stvoriteľovi a Spasiteľovi.

Prečo svätý Pavol píše o uháňaní? Azda cítil, že má málo času? Myslel na budúce prenasledovanie? Na svoju skorú (mučenícku) smrť? Alebo si plne uvedomoval, že nemožno zaháľať ani minútu, že treba konať rozhodne, bez zbytočného otáľania?

A čo my? Ako dlho nám ešte potrvá, kým pochopíme, že sa máme rozbehnúť a uháňať k cieľu? Kedy prídeme na to, že tým pravým cieľom je On – náš Spasiteľ.

Prečo nám prekáža jeho učenie, jeho súcit s tými najúbohejšími, najzraniteľnejšími, ktorí sú na samom okraji ľudskej spoločnosti?

Áno, On je cieľ, ktorý je pred nami. On je cieľ, ktorý máme dosiahnuť svojou vôľou a vytrvalosťou. Preto neváhajme a začnime uháňať.

 

Robert Hakala


::

Prečítajte si: Katolícky pozdrav.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.