- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. decembra 2023

Čína je bezkonkurenčne najväčší výrobný gigant sveta

 

Karol Dučák

Vo svetovej ekonomike už dlhší čas zaznamenávame úpadok chradnúcich Spojených štátov a búrlivý rast Číny, krajiny nebeského draka, ktorá čoraz viac zatláča Západ do úzadia. Svedčí o tom aj skutočnosť, že práve Čína je krajinou s najväčšou výrobnou základňou na svete. Krajina nebeského draka sa tak stáva aj krajinou svetového hospodárskeho draka číslo jeden.

V roku 2023 sa znovu rozrástla výrobná základňa v krajine a podľa jedného zdroja z 27. septembra 2023 sa v Číne vyrobí takmer 30 percent celosvetovej produkcie. Presnejšie: 29,1 percenta všetkého, čo sa vyrobí na tejto planéte, je čínskeho pôvodu. Najväčší priemyselný gigant na svete sa tak vzďaľuje druhým Spojeným štátom, ktorých ekonomika rapídne stráca dych. Na USA pripadá už len 16,5 percenta celosvetovej výrobnej produkcie.

Pomer medzi výrobnou kapacitou Číny a USA je teda približne 1,76 : 1. A priepasť medzi týmito dvoma svetovými hospodárskymi veľmocami sa zväčšuje, takže je blízko doba, keď sa bude v Číne vyrábať dvojnásobok toho, čo budú schopné vyprodukovať Spojené štáty. S výrazným odstupom za Čínou a USA je v poradí tretie Japonsko s vyše 8,1 percenta produkcie. Celkové poradie na prvých desiatich miestach aj s uvedením ich podielu na celosvetovej výrobe je nasledovné:

1.   Čína –                       29,1 %  

2.   USA –                       16,5 %

3.   Japonsko –                8,1 %

4.   Nemecko –                5,6 %

5.   Južná Kórea –           3,2 %

6.   India –                        2,9 %

7.   Mexiko –                    2,8 %.

8.   Taliansko –                 2,1 %

9.   Francúzsko –             1,9 %

10. Spojené kráľovstvo – 1,8 %


Čína je vskutku krajinou zázrakov. Ak sa v 19. storočí hovorilo o Anglicku ako o dielni sveta, v súčasnosti je skutočnou dielňou sveta Čína, ktorá vyrába viac, ako vyprodukujú dokopy USA a štyri najväčšie ekonomiky na európskom kontinente: Nemecko, Taliansko, Francúzsko a Spojené kráľovstvo. Spoločný podiel týchto piatich krajín na celosvetovej výrobe je zhruba 28 percent, kým podiel Číny je 29,1 percenta. Zvlášť zarážajúce je v tejto súvislosti výrazné zaostávanie západnej Európy za Čínou.

Najvýkonnejšia ekonomika sveta vďačí za svoj dynamický rast predovšetkým nízkym mzdovým nákladom a významným vládnym i zahraničným investíciám. Čínsky výrobný sortiment je mimoriadne široký a vyniká zvlášť produkciou elektroniky, strojov, textílií a hračiek. Krajina draka je najväčším svetovým producentom odevov, obuvi, látok a hračiek. Je tiež dominantným výrobcom stavebných, poľnohospodárskych a priemyselných strojov a patrí medzi najväčších svetových producentov elektroniky (porov. rationalstat.com).

Spojené štáty už dlhšie nedokážu držať krok s najväčším výrobným gigantom sveta. Vari najmarkantnejším prejavom čínskeho triumfu na jednej strane a úpadku USA na strane druhej je výroba automobilov, kedysi pýcha USA. Na porovnanie, v roku 2000 sa v USA vyrobilo 12 799 897 automobilov, z toho 5 542 217 osobných, kým v Číne sa vyrobilo len 2 069 069 automobilov, z toho osobných 604 677 (porov. oica.net).

V USA sa teda v roku 2000 vyrobilo vyše šesťnásobne viac automobilov ako v Číne v tom istom roku. Lenže už v roku 2008 Čína po prvý raz predbehla USA v produkcii automobilov. Kým v USA sa v roku 2008 vyrobilo len 8 672 141 automobilov, z toho 3 776 641 osobných, v Číne v tom istom roku vyrobili 9 299 180 automobilov, z toho 6 737 745 osobných (porov. oica.net).

A napokon v minulom roku bol rozdiel medzi oboma krajinami v automobilovej produkcii vskutku priepastný. V roku 2022 sa v USA vyrobilo 10 060 339 automobilov, z toho 1 751 736 osobných, no v Číne vyprodukovali vlani 27 020 615 automobilov, z toho 23 836 083 osobných (porov. oica.net). V roku 2022 sa teda v Číne vyrobilo takmer trojnásobne viac automobilov ako v USA.

Kým výroba automobilov v USA v období rokov 2000 až 2022 poklesla o 2 738 730 kusov, v Číne za to isté obdobie vzrástla viac ako trinásťnásobne. A pritom v Číne do roku 1956 neexistovala automobilová produkcia. Až 13. júla 1956 zišiel „z montážnej linky prvý nákladný automobil Jiefang CA-10“ (autosap.cz).

Zaostávanie USA za Čínou výrečne dokumentujú aj nasledujúce fakty. Čína vyrába takmer dvanásťnásobne viac ocele ako USA. Podľa zdroja z 24. novembra 2023 dokázala Čína v októbri 2023 vyprodukovať 79,1 milióna ton ocele, kým USA, ktoré boli na štvrtom mieste poradia krajín vo výrobe ocele, vyprodukovali v októbri 2023 iba 6,8 milióna ton. Výroba ocele v Spojených štátoch teda predstavovala len zhruba 8,6 percenta čínskej produkcie. USA predbehli aj ďalšie štáty – India na druhom mieste s produkciou 12,1 milióna ton a v poradí tretie Japonsko s výrobou 7,5 milióna ton (porov. seaisi.org).

Výrazné zaostávanie USA za Čínou je markantné aj v iných priemyselných odvetviach, napríklad vo výrobe batérií pre elektromobily (EV batérie). Aj tu jednoznačne kraľuje Čína. V treťom kvartáli 2023 vyrobila krajina draka EV batérie s celkovou kapacitou 98,7 GWh, kým kapacita EV batérií vyrobených v USA bola len 27,4 GWh (porov. cleantechnica.com).

Spojené štáty výrazne zaostávajú za Čínou aj vo výrobe železa, v produkcii uhlia, výrobe elektrickej energie a v mnohých ďalších výrobných odvetviach. Ale Čína má významné postavenie aj v poľnohospodárskej produkcii. Krajina zabezpečuje zhruba 50 percent svetovej produkcie zeleniny. Využíva pritom pokrokové technológie, patriace na svetovú špičku. Nedávno napríklad krajina draka predstavila ako prvá na svete bezpilotnú 20-poschodovú vertikálnu „továreň na rastliny“ (globaltimes.cn).

Vo svetle uvedených faktov je teda jasné, že skutočne dominantnou produkčnou superveľmocou sveta je Čína. Je nesporné, že Čína v súčasnosti disponuje omnoho vyšším výrobným výkonom ako USA, ktoré sa v porovnaní s Čínou stávajú trpaslíkom.

 

Karol Dučák

 

(Článok bol pôvodne publikovaný na stránke cz24.news. Preberáme ho so súhlasom redakcie.)


::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.