- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30. januára 2024

Hospodársky rast štátov BRICS a prepad EÚ

 

Karol Dučák

Najnovšie poradie štátov sveta s najvyšším HDP v parite kúpnej sily prináša prekvapivé výsledky. Tabuľka s poradím prvých pätnástich najvýkonnejších ekonomík sveta z hľadiska HDP v parite kúpnej sily (v biliónoch USD) v roku 2023 vyzerá nasledovne:

1. Čína                                 33,603.93

2. USA                                 23,635.14

3. India                                16,610.87

4. Japonsko                           5,788.96

5. Rusko                                5,631.19

6. Indonézia                          5,104.88

7. Nemecko                          4,985.49

8. Brazília                             4,420.50

9. Turecko                             3,807.07

10. Francúzsko                      3,568.24

11. Mexiko                            3,531.70

12. Spojené kráľovstvo         3,495.90

13. Taliansko                         3,201.90

14. Kórejská republika          2,921.44

15. Saudská Arábia               2,485.97

(Porov. worldeconomics.com.)

Poradie na prvých štyroch miestach je dlhodobo stabilné. Ak sa na to pozrieme bližšie, zistíme prekvapivé skutočnosti. Predovšetkým neustále rastúci rozdiel medzi nedostižnou Čínou na prvom mieste a v poradí druhými Spojenými štátmi, ktoré čoraz viac strácajú dych. Prekvapuje tiež dynamický rast Indie, ktorá sa postupne doťahuje na USA. Japonsko je napriek veľkým hospodárskym problémom naďalej na štvrtom mieste s minimálnym náskokom pred piatym Ruskom.

Výrazný rast ruského hospodárstva je asi šokom pre všetkých rusofóbov. O to viac prekvapuje hospodársky prepad Nemecka, ktoré skončilo až na siedmom mieste, pričom ho predbehla Indonézia (na šiestom mieste). Najhoršie na celej veci je, že ekonomický motor EÚ sa zadrháva a Nemecko bude zrejme aj v budúcich rokoch chorým mužom Európy. A to je veľmi zlý signál pre celú EÚ.

Prekvapením je aj deviate miesto Turecka a umiestnenie ďalších európskych ekonomík, ktoré pre veľké hospodárske problémy výrazne zaostávajú za najvýkonnejšími ekonomikami sveta. Francúzsko skončilo až na desiatom mieste a ďalšie dve európske ekonomiky dopadli ešte horšie. Spojené kráľovstvo skončilo na dvanástom mieste a Taliansko až na trinástom mieste. EÚ dopláca na protiruské sankcie a iné katastrofálne rozhodnutia politikov EÚ a keďže nie je nádej na zlepšenie situácie v dohľadnej dobe, dá sa predpokladať, že trápenie EÚ nebude mať konca.

Významný úspech ruskej ekonomiky, ktorá skončila na piatom mieste z hľadiska HDP v parite kúpnej sily, verejne ocenil aj ruský prezident Putin. Pri nedávnej návšteve Chabarovska sa podelil o optimistické informácie v rozhovore s miestnou podnikateľskou komunitou. Okrem iného ruský prezident uviedol, že očakáva rast HDP Ruska v roku 2023 o viac ako štyri percentá. Ruský prezident to komentoval nasledovne: „To je obdivuhodný výsledok. Údajne nás zo všetkých strán dusia, tlačia, a my sme sa stali v objeme ekonomiky prvými v Európe. Predbehli sme Nemeckú spolkovú republiku. A obsadili sme piate miesto na svete“ (tatar-inform.ru). Ruský prezident však otvorene priznal, že Rusko má aj problémy, napríklad v podobe nedostatku personálu či vysokej inflácie. Tieto problémy sa však postupne riešia.

Isté je, že Rusko po stránke hospodárskej ešte nikdy nebolo také silné ako dnes. A naopak, EÚ po stránke hospodárskej ešte nikdy nebola taká slabá. Pritom úpadok EÚ sa bude ďalej prehlbovať.

 

Karol Dučák 

(Článok bol pôvodne uverejnený na stránke CZ24.NEWS. Preberáme ho so súhlasom autora.)

1 komentár:

  1. Áno, katastrofálne rozhodnutia politikov poškodzujú (nielen) hospodárstvo štátov Európskej únie. Protiruské sankcie, presadzovanie multikulturalizmu a genderizmu, protirodinná a protikresťanská politika, hystéria okolo kovidu, v neposlednom rade pretláčanie takzvanej zelenej dohody – to všetko má zničujúce dôsledky.
    Čo zostalo zo starej dobrej Európy?!

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.