- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

9. marca 2010

Trampoty s kalendármi

V minulosti fungovala kalendárová komisia, spadala tuším pod ministerstvo kultúry, a zabezpečovala jednotnosť u nás vydávaných kalendárov (s výnimkou cirkevných).

Komisia určovala napríklad priradenie mien k jednotlivým dňom, pričom napodiv aj za tvrdého socializmu boli rešpektované tradičné dátumy (sviatky), spojené s konkrétnymi menami (Adam a Eva, Jozef, Ján, Štefan, Silvester...).


Dnes je situácia iná  kalendárová komisia je zrušená a podoba kalendárov závisí iba od zámerov, erudície či diletantstva alebo aj svojvôle ich vydavateľov. A tak sa stáva, že podľa rôznych kalendárov majú v jeden deň meniny ľudia s rôznymi menami.

Včera ma zarazila ďalšia nezrovnalosť: podľa kalendára, ktorý mám na pracovnom stole, je teraz (v dňoch 8. až 14. marca 2010) desiaty kalendárny týždeň, no podľa iného kalendára (v kuchyni) je už jedenásty týždeň! Nuž, vyznajte sa v tom.

5 komentárov:

  1. Ja mám 10. týždeň, je to tým, že prvé 3 dni roka ostali v 53. týždni minulého. Ak by bol 11. týždeň, tak by jeden týždeň bol rátaný dvakrát (53. a 1.) ale tu ide o iné, to chápem. Dokonca ešte máme stále dva kalendáre - gregoriánsky a juliánsky (pravoslávna cirkev). Dá sa povedať, že udržiavať jednu komisiu kvôli takejto malichernosti by bolo neúnosné. Ten kto urobil chybu, nabudúce svoje kalendáre nepredá a dá si pozor.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dovolím si nesúhlasiť. Podľa mňa nejde o drobnosť ani malichernosť. Áno, zrejme prebieha 10. týždeň, ale chybu som našiel v jednom z najrozšírenejších kalendárov, ktorý pre svojich zákazníkov pripravuje istý mobilný operátor - a ten pre to asi neskrachuje.
    Komisia by mohla zasadať 1-2 krát ročne, drahá by nebola, nehovoriac o tom, že by mohla riešiť aj celý komplex súvisiacich otázok.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný19.3.10

    Chyba sa môže stať, ale v spomínanom prípade zrejme nejde o chybu, ale o neznalosť.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anonymný2.5.10

    priateľu ja som si všimol, že v polskom kalendári majú v jeden deň meniny aj 5 .

    OdpovedaťOdstrániť
  5. To, že je v kalendári viac mien na jeden deň, nepovažujem za problém. Ide o to, aby kalendáre vydané v jednom štáte (kultúrnom celku) boli jednotné; aby trebárs Timotej (keď to trochu zveličím) nemal podľa troch rôznych kalendárov meniny v troch rôznych termínoch.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.