- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. júla 2010

Načo je dobrá Biblia?

(Hosťovský priestor)
Biblia je kniha života, kniha reality, nie je to súhrn návodov na dosiahnutie nejakej nálady alebo šťastného stavu, ale obsahuje príkazy k správnej činnosti a úporne sa snaží poukazovať na prekážky, ktoré sa jej stavajú do cesty a na možnosti ich prekonávania. Skúsme sa touto knihou zaoberať práve z tohto hľadiska! Na jednej strane tu nachádzame príkre a výstižné odsúdenie ľudských chýb, sú tu znázornené najhoršie hĺbky, do ktorých môže človek klesnúť, ale na druhej strane je Biblia k ľuďom chápavá, vyzdvihuje hodnotu každého jednotlivca a možnosť jeho správneho rozvoja, ba až dosiahnutia dokonalosti. Dobrý pastier registruje každú ovečku a Otec sa rád zaoberá každým dieťaťom, hoci by sa akokoľvek potkýnalo.
Úlohou Biblie je aj dodávať chuť do života, do produktívnej aktivity. Tak samovražda, ako aj najrôznejšie druhy opojení a nezdravých záujmov sú si príbuzné a v krajných prípadoch až totožné. Vždy je to útek, či už rýchlejší, alebo pomalší. Človek stráca vieru v schopnosť pozitívne budovať svoj život a neverí ani v možnosť niesť zaň zodpovednosť. Alkohol, drogy, zábavy, ale často i šach, filatelia, rybárstvo, rôzne športy a iné „nevinné“ preháňania sú si príbuzné v tom, že nezdravo utlmujú, zabíjajú v človeku vieru dokázať niečo so samým sebou, so svojou osobnosťou alebo okolím. Samozrejme ak nie sú chápané ako oddych, ale ako hlavný záujem a zmysel životnej realizácie. Vždy je totiž zvodnejšie a ľahšie utekať, ako pretvárať. Boh tieto ťažkosti chápe a nesúdi ich prísne, zvlášť nie pri nedostatku informácií. Prísnejší však už je, ak sme niečo dostali a zakopali to.
Život je skutočne boj a má ním byť, nie útekom, zábavou, zberateľstvom alebo hromadením. Ak prichádzame k názoru, že niet za čo bojovať, že je to zbytočné, sami seba zatláčame do defenzívy a bránime si v získavaní skutočných hodnôt. Rozmýšľajme, či utrpenie a problémy, ktoré takýto „bojový“ život prináša, naozaj nestoja za to! Nežijeme život preto, aby sme niečo cítili, zažívali alebo vlastnili, ale preto aby sme niečo dosiahli.
Veľa ľudí trpí veľmi nepríjemným a škodiacim pocitom vlastnej zbytočnosti a naničhodnosti. Isteže sa nedá presne určiť, v čom si potrebný, či dokonca nevyhnutný a v čom si zbytočný a plne nahraditeľný. Ale je dobre, že je to tak. Život je plný prekvapení a radosť sa nielen strieda s bolesťou, ale často aj zamieňa. Aj to je pekné a dobré. Preto za každých okolností majme ďaleko k smútku, zúfalstvu, či samovražde.
Nebuďme nikdy smutní aj preto, že svet je pekný a pestrý a my vždy máme niečo, čo druhému chýba a keď aj nie, vlastníme schopnosť niečo také získať. Okrem toho, každý z nás má niečo, čím dokáže potešiť a rozveseliť druhého, len to musí v sebe objaviť. Práve Biblia je takou „príručkou objaviteľa".

Autorom príspevku je filozof, knihovník a publicista Vlado Gregor. Úryvky z jeho rozsiahleho diela Svedectvo času uverejňujeme na pokračovanie.


Súvisiaci článok: Rozhovor s Vladom Gregorom

1 komentár:

  1. Pravda niekedy bolí: "Život je skutočne boj a má ním byť..." - teda život nie je spánok ani rekreácia, ani mučiareň, ani žúr, ani pracovná šichta - život je boj!

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.