- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3. júla 2010

Rozhovor 2+2: odpovedá Vlado Gregor

Vlado Gregor (1958), bývalý dorastenecký majster Československa v desaťboji, teraz knihovník a publicista, ale v prvom rade filozof, premýšľa a píše už viac ako 30 rokov najmä o hodnote kresťanskej viery, o slovenskej filozofii dejín a o zmierení medzi náboženstvami a národmi, osobitne na našom území.


JM: V jednej svojej úvahe ste napísali, že začiatkom všetkých neprávostí je nepoctivosť v myslení. Postoj k mysleniu zrejme súvisí s postojom k pravde i k duchovným hodnotám. Ako vnímate tento problém?

V. Gregor: Problém poctivosti a nekompromisnosti v myslení najlepšie vystihujú Ježišove dialógy s farizejmi. Tí boli vo vonkajších veciach veľmi dôkladní, precízni a punktičkárski, ale tieto vlastnosti im chýbali v postoji k čistote a spravodlivosti vo vlastnom vnútri. Preto sa Kristus rozčuľuje, že čistia zvonka misy a poháre, ale vo vnútri ostávajú plné špiny a hniloby. Myslím, že tieto charakteristiky sa nezmenili ani u novodobých farizejov a u moderných kvázi prorokov, ktorí zase len lichotia tým mocným a vysoko postaveným a na skutočnú pravdu, milosrdenstvo a obetu zvysoka kašlú.


JM: Výsledky svojej doterajšej filozofickej práce ste zhrnuli do diela s názvom Svedectvo času (výňatky z neho si môžu prečítať aj návštevníci tejto stránky). Aký význam má filozofia v meniacom sa svete? Môže prispieť k nášmu šťastiu a vzájomnému porozumeniu? Čo v týchto súvislostiach považujete za kľúčové?

V. Gregor: Filozofia môže byť kabinetná, neživotná, hrabúca sa v detailoch – a taká hľadaniu zmyslu života ani orientácii sa v konkrétnom svete nepomôže. Preto mám rád napríklad očierňovaného cynika Diogena, a nie oslavovaného aristokratického a vraj ušľachtilého Platóna.
Stretol raz Platón Diogena, ako si čistí zeleninu a hovorí mu: Diogenes, Diogenes, keby si sa vedel pokloniť vladárovi, nemusel by si si sám čistiť zeleninu. A Diogenes mu odpovedá: Platón, Platón, keby si si ty sám čistil zeleninu, nemusel by si sa klaňať vladárovi. Toto asi vystihuje môj celoživotný postoj k vede zvanej filozofia.


::

Úryvky z diela Svedectvo času uverejňujeme na pokračovanie v rubrike
Ľudia a spoločnosť.

9 komentárov:

  1. K vede zvanej filozofia mám ďaleko, ale myslím si, že každý mysliaci tvor si vytvára vlastnú filozofiu života a sveta, či už si to uvedomuje, alebo nie. K filozofickým otázkam a teóriám vedy možno ostať chladným, ale aj tak ku každej ktorú stretneme, si vytvárame svoj vzťah, názor a ten znamená istý stupeň akceptácie, alebo negácie. Na mnohé zložitosti vedeckej filozofie prichádza mysliaci človek jednoducho sám, akosi zozadu, z tej praktickej stránky. To je moja filozofia. V každej teórii musia byť argumenty, logika. Ak to chýba, je teória nepravdepodobná..... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pravá filozofia je žitá filozofia... ak keď znalosti z teórie či z dejín filozofie nie sú na škodu...
    Žiaľ, mnohí ľudia si ani neuvedomujú, že majú nejaký svetonázor, to znamená, že si ho nevytvárajú a neformujú vedome; potom ľahko podľahnú kadejakým bludom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný22.6.11

    Áno,celoživotný sen Vlada Gregora,Bc.-teda bakalára s týmto jeho čestným reprezentačným titulom,bol na mnoho-sto-krát korunovaný úspechom.A je v tom tak trochu aj istá detská radosť z uverejňovania svojich hĺbavých,až vycítiť aj "vynaliezavých" pyramidálnych múdrostí,niekedy so špirálovitými kudrlinkami vyjadrovania sa,až zveršovanými vetami vrátane nadpisov,...Detská radosť najmä z titulu narodenia na Deň detí,ako to rád hovorieval a dosť hlasno,...Teraz s vúčším kľudom a uspokojením v staršej duši.Vôbec sa neuškŕňam ako potmehút,že som nejedného takto usilovne píšuceho rôzne podporoval,...najprv po l989 hneď zakrátko ako som obdržal vydavateľské oprávnenie tzv.našimi oslobodenými samizdatmi,...mnou založeného Vyd.KONCIPKOR Bratislava,...potom ďalšie sústavné potom,a ono sa to ruzbehlo.Kto veľmi chce svoje sny realizovať a je usilovný,k tomu má aj talent,tak vida...Dalšie úspechy a teda vôbec nie exstrémistické,želá inž.Alexander Šarovský,MBA(64r)Bratislava,bývalý denný spravodajca aktuálnych správ,postrehov,....aj zmluvný,...ostatné aj na w.google.sk/inž.šarovský,....Alebo aj w.snk.sk/?osobne-fondy ---pod N : Nagy-Šarovský,Alexander uverejnených zväzkov 160 od 1960 do 1990,alebo aj firma vydavateľstvo KONCIPKOR v orsr.sk,postupca "Alexander Šarovský,MBA" v orsr.sk do dec.2009.Čiže profesionálne podporovaný človek trpezlivým navigovaním v plavbe životom odblesky snáh iste neboli z mojej strany daromné, exdisidentovi Vl.Gregorovi z Petržalky v BA-5 sa dostáva uznania už tým,že ho úplne nezvisle na mne nazval niekto kto niekým tiež je,že môj elév Vlado Gregor je publicistom.A je to istý náznak,že ním sa nestáva človek len akýmkoľvek a len a len nasilu písaním,...Ale,že to,čo píšeš má vždy hlavu a pätu,napokon ten živočíšny zmysel.Tak predsa akoby trochu (teda nie prílišnému) opozdilcovi blahoželám V.G.Bc.,publikuje aj vo vedeckých časopisoch,nielen robí v SAV-Ústrednej knižnici.Istotne moja osoba sa najmenej môže sťažovať na zmluvné i nezmluvné publikovanie odlišných novinárskych žánrov,čiže tisíce menších a najmä v premédiách.Isteže odskúšal som aj rozhlasový mikrofón dávnejšie v Slovenčina naša(Ladislava Dvonča),aj na TV-kameru v STV2 vo Vrchovinovej Litere,alebo v STV2 Hrabkovej Zoči-voči,alebo fotosnímky pre HRABB STV pre Maják VB,alebo denník VB,najmenej až úplne nepolitický,...napokon aj sme sa videli na osudnej menifestácii-demonštrácii na Sviečkovej v marci 1988,so sviečkou v ruke a s fotoaparátom na vtedy hlúpych podplatených hasičov a iné VB nahnané na nás ŠtB-ákmi.Tak skutočne autor V.G.Bc.má osobitne dobrý a široký základ,ale aj aby mu novinárske pero nevyschlo a publicisticky spracoval ďalšie filozofické články.Tak teraz budiš vavrínové ratolesti teraz zaslúžene jemu-víťazovi nad sebou,víťazovi ako vedel myšlienku chytiť do správnych a pravých rúk.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anonymný29.6.11

    Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný25.12.15

      Sám o sebe je témou filozoficky píšuci cca pol storočie Vladimír Gregor ako sa v úvode iným tiež píše,že čo bol a zostal športovcom,etc.

      Odstrániť
  5. Obsah predchádzajúceho komentára bol zmazaný, pretože sa priečil pravidlám diskusie na tejto stránke, podľa ktorých má byť diskusia zameraná na tému príspevku, nie na osobu autora. Ďakujem za pochopenie.
    http://www.priestornet.com/p/uvodnik.html

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anonymný16.12.11

    Je to presne tak, ako tvrdí autor vo svojich literánych esejach,ktoré nosil cca 40 r.za mnou,ku mne,a aj od asi leta 1989 ako som sa presťahoval aj s príbuznými z 3.obvodu Blavy do 4....tak aj na dom.Už že poctivosť k svojmu vlastnému mysleniu? Napokon je celoživotné úsilie aj na moje opakované doporučenie, korunované úspechom.Hoci som o veci vedel,no dnes mi odmailoval z SAV-ÚK zo svojho osobno-súkromného nepodnikového mailu,jeho cca 480 stranová kniha Svedectvo času je na svete.Vydal www.postscriptum.sk pod vedením Dr.P.Stanu.V podstate filoziozofické eseje aj o filozofii dejín v spojitosti s národmi,... Ide o de facto i de jure o 3.knihu tohto autora. Samý prvý takzvaný oslobodený samizdat bol v náklade cca 300 výtlačkov "Kódexy"-filozofické vydaný Vydavateľstvom KONCIPKOR-Mgr.Alexander Šarovský,MBA (pôvodne menom Nagy)spojka Západných imperialistických údajne štvavých krátkovlnných vysielačov,najmä dokopy nijakou rušičkou v ruštine vysielanej na celoplošný ZSSR vtedy Radjo Stáncija Svabóda,oproti iným slovenským vysielačom Sl.Eu.a v maďarčine pre územie MĽR, tu v tyle v bývalom Československu-detto disident čachrovač a odborník na skryté odkazy v textoch a v hovorovej prednáškovej reči (aj pri svojej veľmi dobrej podkutosti v cudzích jazykoch-nemčine,angličtine,ruštine,čiastočne aj maďarčine,dnes už mnohým mladým nezrozumiteľnej čestine) tiež podobne ako sám autor V.Gregor).Takže hľadanie chybičiek aby musel byť autor textov odtrhaný ako osoba od svojich myšlienok,pod ktoré sa vedel kedysi aj dnes podpísať, mnohým nefunguje dodnes.
    Pôvodný prejav na istom stretnutí od a podľa: --------Mgr.Alexander Šarovský,MBA(65) Bratislava,D.N.Ves,nepodnikateľ,neplatné neobjednané reklamy v opačnom zmysle vymazaný orsr.sk.....mail kontakt pre reklamácie k tomuto uvedenému textu sú prípustné aj priamo: alisarba(z)gmail.com pôvodne tiež zmluvný redaktor nekomunistikcých ústredných denníkov-spravodaj,exvydavateľ po l989 ihnedˇ,nečlen dodnes nijakej strany pre otvorený adresný riadny možný záujem z dôvodu neoslovenia osobne nikým najmä bližšími osobnej genéze a osobnej etiológii,i filozofii,najmä nijakými od bývalých spojok a lokajov pohrobkov ŠtB s ich KSČ všade aj v dnešných masmédiách zasmraďujú a ovládajú najmä svojim myslením dávnoveké prednovembrové totalitné pseudoporiadky s cenzúrou, zneužívanými basami,vrátane surovými perfídnymi basami-psychiatriami,prepojenými dodnes na debilkov v polícicáh,za názory,ktoré istí ľudia pod útlakom a vykorisťovaním červenými potkanmi pred l989 museli trudno znášať a boli za ne ako tzv.volenciéri a podobne vč.ataky dodnes na nás veriacich, rekvirovaní, perzekvovaní,pozrime si aj dokumenty najmä na PO-osoby v ÚPN zvazkoch ŠtB....V niektorých textoch autor V.G.,Bc.(známy aj ako dobrý športovec)priamo,nepriamo poukazuje aj na nekonečnú ľudskú zlobu,odveké vojny na Zemi,a akoby len jeden mier,často veľmi krehký.Pekný rozhovor z 3.júla 2010 na tejto webstrane...a vida, knižka filozofických esejí a fejtónov,ako ich v úvode knihy autor nazýva,je na svete. Pri nedávnej osobnej návšteve v SAV-ÚK sa autor cítil ako v sláve.Slniečko na tvári a aj na duši v dobrej viere ako obohatil seba,najmä morálne,ale aj čitateľov,...Doteraz veľmi aktívne písal a písal, a publikoval s Božou pomocou, až je z toho všetkého úsilia,čestnej a poctivej(trpezlivej)práce, nádherná, velebná, jedinečná, klasická, hlavne múdra kniha.
    DOVETOK dodávam tu a teraz k dobrému úspechu - Mgr.Alexander Šarovský,MBA pôvodne tiež novinár a vydavateľ, t.č.exdisident uvedeného kolegu od pera.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Anonymný29.12.13

    Vobec nie Silvestrovskym vtipom,len nechapem iste perfiidnu vec,ze velmi pracovity,otvoreny,trpezlivy je od 1.1.2014,v krazoch.Namiesto odmeny javi sa okolo tej knihy,ktoreho nemozno ako autora vidiet ako autora,a vyzera to akoby za trest,je prec z velmi dobre strategicky poziciovanej Ustrednej kniznice SAV Bratislava,pracoval cca 30 r.na ul.Klemensova,19,(BA-1)....Nuz,co uz,my disidenti.... prezili a horkosti prehltli sme velmi vela,najme to,co obnasa dlhodobe publikovanie nazorov,stanoviisk,faktov,argementacii,a nelutostne tvrde kritizovanie celosvetove choreho zvrhnuteho ludstva,...az aj cipo viacerych zmenach za nespravnosti sama pani baronka sefka tej budy na blbych by mala radsej abdikovat,nabrala si tam s vlcou tmou kadejaku zaostalu spodinu - haved,presiaknutu perfidnym utopickym komunizmom typuchorej Ciiny so znakmi sposobov naznacujucich absenciu empatie voci pracujucemu poddanemu ludu,...Avsak tu ide iba o otazky,ziadne vycitky samym opozicnym hajzlom,cest vynimkam,a samym vladnucim hajzlom,cest vynimkam,ktorych vsetkych aby cloveh hladal zvecsovacim sklom....Dokonca s kvantom dennych odkazov,cez najroznejsie info kanaly,ze sustavne dajaka zla vladnuca burina...ddd,ze mame denne a to viackrat z lava,aj z pravejsej svoloce samych nepriatelov...Dokonca temer priatel je prerabany podlymi osobami fajnovo sa pretvarujucimi Moroonmi,najme z Petrzky v BA5,tiez kvantami osobitne premnozenych biznise si perfidne nahanajucimi odnozami Zidojehovistami, na kazdom kroku vidim,pocujem,ako v zlom sne si medlia ruky a to vopred s presahom vtipov na Silvestra o konci casti sveta,znova,nevedno presne kde,koho zas,hadam podobne ako kuriozne debilne dostali na kolena cesku Necasovu serioznu vladu,....V castiach knihy Svedectvo casu su neodskriepitelne vety hrdinu a disidenta zdegradovaneho a o velky peniaz okradnuteho Vl.Gregora,ze nielen filozofovanim,avsak novinarsky kritizoval svojsky celkovu velku skazenost ludstva od predhistorickej doby az po sucasnost.Tu sa vyvarujem tez,ze pomsta je sladka.To sotva,taketo akoze nasledne pomsty nie su vlastne nam komunistami tu po rokoch iba preskakovsnych naspravych skutocnych disidentov za trest...? nam to robia... Krem laxnych lahkych omrviniek ako nekomunistom,neknazom teda po 1989 nam dodnes masivne vsetko mozne vyzieraju,az sa ale aj boj,akosa blizi Bozi sud po sustavnom tutlani zlocinov komunizmu,dodnes rafinovane nimi pachanych,k nasmu umlcovaniu,podsadzovaniu,a nuteniu iba k pseudozakopovej vojne,a sprostymi umlcovacimi recami,kdekolvek v BA peso,osobne sa nutne a nahodne vysktnem,vyskytneme,ze co ty hsjzel disidentsky,drz uz hubu,nemas sa dobre?, Hamujes nase kryptokomunisticke gorilacke kruky,aktivity,az po nikym nedokazatelne pyramidalne zlodejiny,,,,,?Preco to ty,vy,pravi necelebritovi ,nezbohatlicki negorilacky disidenti cca od r,1960 robis,robite ? Jedno je iste,ze parazitovanie dotarajsimi ponovembrovymi vladami na teme fazizmu,nacizmu,pseudohrdinov SNP,sa preklenuje samo o sebe dobou,zacina sa lud dotykat pravdy,kto nas tu balacha a vodia za nosy po sudrumi cervenoprdelnickymi kacaco horeprdelnikmi rozkradnutej revolucie s jej odkazmi v podstate aj okrada,a ako za natvrdleho experimentu-na ludoch akehosi falosneho raja...Ostatne inde a inokedy...Vraciam sa k meritu veci,je nespravodlivo postihnuty nilen V.G.degradovanim a znizenim platu,....Donasa sa mi rad dalsich podlosti,a ze preco sa neozveem...ze v primnohych skolach znizili stavy upratovaciek,a tym zvysnym dokonca ubrali klasicky socialisticko burzoazne tj starnomenklaturcicky z platov,...Az z kvanta postrehov by sa dala ako memento spisat dalsia kniha,aby sa vedelo,kto seje zly vietor,kto si koldeje o dni hnevu,povstanie,alebo ake poriadne celostatne bububu...?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Anonymný10.6.15

    Komunistickú psychiatriu dodnes fungujúcu treba ignorovať,šlo im o umlčanie ludí za názor v zamestnaní,na vysokej škole,v bydlisku,v rodinke potieranej osoby z disentu,vidme si v zložkách ŠtB v archívoch ÚPN pod RADIKÁL ako PO-osoba t.j.preverovaná a perzekvovaná osoba v rámci antikomunistického odboja za vieru najmä,teda ako väzňa svedomia.Čím sa netají,práve naopak filozofujúci človek a tiež športovec rozmerov Vl.Gr.by si zaslúžil malý doktorát z filozofie,možno z katolíckej Univerzity v Ružomberku.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.