- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11. septembra 2010

Slovo o slove

(Hosťovský priestor)

Už roky sa snažím ľuďom predkladať svoju predstavu o spôsoboch obrany práva a o svojom chápaní úprimnosti. V najrôznejších dueloch seniorov alebo juniorov sa skóre stále mení, hra, i keď s prerušeniami, pokračuje a play off je väčšinou v nedohľadne. Pri pohľade na tieto krvavé i nekrvavé súboje často prichádza človeku na um to starokresťanské Marana tha! (Príď Pane Ježišu!)
„Je čas mlčať a čas hovoriť“ (Kazateľ) a je čas vec zatajiť a čas vec vyjaviť. Ak už nedokážeme mlčať a naozaj si myslíme, že „veci pod slnkom“ sa bez našej námahy nepohnú z miesta, povedzme niečo v štýle „uvidíme, ako slepý povedal“ a snažme sa načrtnúť čo najviac možných spôsobov. Svoje „ego“ spoznávame cez „alter ego“ a uši na počúvanie máme dve a jazyk len jeden. O počte svojich priateľov a či „nepriateľov“ vie každý sám a v tejto oblasti ťažko možno niekomu zovšeobecňujúco a „zmysluplne“ radiť. „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“, celkom iste, Božia spravodlivosť má nekonečné dimenzie. Ide ale o to, koľko to víťazstvo bude stáť a nakoľko otrasne bude to bojisko po bitke za pravdu a lásku vyzerať.
Nejde o to, či treba niečo za každú cenu zverejniť, za každú cenu čosi dobré presadiť, za každú cenu byť úprimný, pravdivý a pod., ale o to, akú škodu to môže priniesť a koľkým ľuďom to môže ublížiť.
My spolu „súvisíme“ a prísne nastolenie spravodlivosti pre vinných môže znamenať práve tak krutú nespravodlivosť pre kopu nevinných.
K morálnym vlastnostiam bezpochyby patrí aj opatrnosť a kalkulácia. Bujak môže byť rýchly a silný a nemusí to byť na škodu nijakým iným jeho vlastnostiam, ale pri ľudských vlastnostiach a schopnostiach je to predsa len trochu zložitejšie Často vôbec nezáleží na tom, či sa povie slušnejšie a či neslušnejšie slovo, ale skôr v akom kontexte sa povie. „Nežalujte, bratia, jeden na druhého, hľa, Sudca stojí predo dvermi...“ (List Jakuba). Skoro každá vlastnosť, ak sa preženie, sa stáva svojím pravým opakom.
„Na počiatku bolo Slovo“ (Jánovo evanjelium) a aj na počiatku rôznych ďalekosiahlych neprávostí bolo neopatrné slovo. Slovo je vec konečná, tvrdia materialisti a len hmota je nekonečná a nevyčerpateľná. Zabúdajú pritom ale vziať do úvahy, že jedno slovo môže mať v rozličných kontextoch nekonečne veľa významov.

Autorom príspevku je filozof Vlado Gregor. Úryvky z jeho diela Svedectvo času uverejňujeme na pokračovanie.

Súvisiaci článok: Je človek dobrý?

2 komentáre:

  1. V kontexte úvodných slov by sa žiadalo ešte doplniť - prach si a na prach sa obrátiš. To je výsledok, ale čas od zrodu k tej premene je náš.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hmota je prach, ale duch pretvára...
    - - -
    Pascal, jeden z mojich obľúbených mysliteľov, takto radil svojmu neveriacemu priateľovi (citujem voľne, spamäti): Začni s bláznovstvom viery a dospeješ k poznaniu, toto zdanlivé bláznovstvo je totiž múdrosťou - cestou pravdy.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.