- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

23. októbra 2010

Keď je temnota najväčšia, najkrajšie svietia hviezdy

(Hosťovský priestor)

Vymývanie mozgov v našej Slovenskej republike zdarne pokračuje a veľmi mi je ľúto, že sa týka najmä našej čarokrásnej mládeže. Akoby rôzni toreadori mávali pred ňou červeným súknom: „Vykašli sa na tých stareckých zadubencov, na tých vidieckych hlupákov, ty si mladý, prerazíš, solidarita je nanič, budeš mať všetko!“
Milí moji, ak prijmete túto ideológiu, väčšina z vás bude mať akurát tú slávnu virtuálnu realitu. Je isté, že socializmus bol neproduktívny a s tými funkciami až do smrti sa to preháňalo, aj stabilita bola v mnohom len zdanlivá. Isté je ale aj to, že spoločný krajec môže dosiahnuť len určitú konštantnú veľkosť. Hoci by dosiahol i dvojnásobnú, ak si z neho určité „sféry a elity“ budú odkrajovať štvornásobnú porciu, tak na ostatných nezvýši ani toľko ako predtým.
V niečom môžu byť USA naším vzorom, ale v niečom vôbec nie. My nemôžeme robiť ekonomiku štýlom, že ak sa vyskytne „džob“ na Žitnom ostrove, presťahuje sa tam polovica Oravy a ak sa za pár rokov vyskytne ďalší „džob“ zase na Orave, tak sa presťahuje naspäť! Okrem toho mnoho vecí tam skutočne zásadne nefunguje. Nedávno som čítal knižku amerického autora asi spred desiatich rokov, kde sa píše o tom, že 23% černochov v USA buď je vo väzení, buď tam bolo alebo má podmienku. Pochybujem o tom, že sa to v poslednej dobe nejako zlepšilo. Pritom ide o blahobytnú krajinu s rozsiahlymi právomocami a najmodernejším technickým vybavením svojich policajtov...
Je pre nás trochu smiešny aj americký štýl evanjelizácie či misií. Počúval som nedávno takých dvoch očividne dobrých ľudí, ktorí svoju misiu postavili na osobnej tragédii ich syna. Ale koľko podobných tragédií sa vyskytlo len v mojej rodine! Ak chcem oslovovať druhých, podstatné sú ich problémy, nie moje alebo akejsi "smotánky".
Evanjelizácia mala skutočne vtip a švih, športový štýl a dokonalú organizáciu. Kde sa my hrabeme na anglosaskú disciplínu! Po záverečnej modlitbe nám teda bolo oznámené, že sme spasení a stačí už len vyplniť anketové lístky, zakrúžkovať príslušnú kategóriu a aktivizovať sa v zbore. Obávam sa však, že nás, príliš hĺbavých a prešpekulovaných Európanov, takéto dokonale triezve a racionálne čáry-máry veľmi neoslovia. Zanedbali sme svoje duchovné tradície a na takéto sa nám asi nepodarí nadviazať. Možno nie je ani veľmi načo.
Zvlášť nás, rýpajúcich a veci komplikujúcich Slovákov, by možno zaujímali niektoré morálne dilemy evanjelizátora, ktorý sa pohyboval v dosť vysokých funkciách. Asi nijaké nemal. Zarazilo ma aj dosť nekritické a prechválené hodnotenie vlastnej histórie. Nás, ktorí sme si prvého prezidenta obesili, na ďalších nenachádzame suchej nitky a ani súčasný nám príliš nevonia, by možno skôr zaujímal aktívny či len schvaľujúci podiel ich „bossov“ na vyvraždení Indiánov, bombardovaní Hirošimy, Drážďan, Belehradu a podobných aktivitách. Ak by som mal zhrnúť - ten mesianistický a náborový nádych mi žiaľbohu veľmi pripomínal mormónsku suverenitu, teda zásadnú a pritom sebavedomú neznalosť základných filozofických a historických kategórií.
Skutočne by sme sa už mali prestať toľko opičiť a hľadieť do západného slnka. Trochu hlbšie sa nám treba zahľadieť do vlastného vnútra a ponoriť sa do hlbín svojej síce problémovej, ale cennej a poučnej histórie. Naše skúsenosti sú príliš draho zaplatené, než aby sme s nimi takýmto ľahkomyseľným spôsobom hazardovali! Naozaj potrebujeme pozývať Američanov na to, aby sme si pekne sadli a v pokoji si pohovorili? Keď je temnota najväčšia, najkrajšie svietia hviezdy. Dúfajme...

Autorom príspevku je filozof a publicista Vlado Gregor. Výňatky z jeho rozsiahleho diela Svedectvo času uverejňujeme na pokračovanie.


Súvisiaci článok: Rozhovor s Vladom Gregorom.

1 komentár:

  1. Na tejto zemeguli nádej vždy prichádza z východu, ale najkrajšie sú západy slnka :)

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.