- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

8. apríla 2011

Zrkadlo týždňa - 14/2011

Poznám ľudí, ktorí sa vôbec nezaujímajú o politiku. Nesledujú televíziu, dennú tlač ani správy v rozhlase a informáciám o politickom dianí sa vyhýbajú ako čert krížu. Rozumiem síce do istej miery ich pohnútkam, ale napriek tomu nepovažujem takýto postoj za správny. Politika totiž nespočíva len v sporoch politikov a v boji o moc, zahŕňa široké spektrum činností súvisiacich so správou vecí verejných. Politika sa týka každého, či už si to niekto pripúšťa alebo nie. Skrátka, politike sa nedá celkom vyhnúť a jej ignorovanie pripomína strkanie si hlavy do piesku.

Politika ako správa verejných záležitostí je nevyhnutnou súčasťou spoločenského života. Sama osebe nie je zlá ani dobrá, hodnotovú orientáciu jej dávajú ľudia. Preto treba hovoriť nie o dobrej či zlej politike, ale skôr o dobrých či zlých rozhodnutiach a činoch ľudí.

Každý spoločenský útvar by mali viesť správni ľudia. Hovorí o tom aj nasledovný citát:
"Chemické reakcie môžu prebiehať samovoľne, nekontrolovane a môžu spôsobiť aj nepríjemnosti. Ak však prebiehajú usmernene, regulovane, prinášajú úžitok. Takto je to aj s vývojom spoločnosti. Aby dosiahla blahobyt a uspokojenosť, musí byť riadená. To však musia robiť tí, ktorým na našej spoločnosti bytostne záleží, ktorí sa cítia byť jej členmi a ktorí to vedia!"
(Jozef Kollár v Kultúre č. 6/2011)

3 komentáre:

  1. Múdre slová, slová, slová... A kde sú tí správni ľudia, to tak vedieť. Pravda je tu nad slnko jasnejšia, bohužiaľ veľa Slovákov myslí tak, že nemyslí.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Žiaľ, múdre slová nie sú každému jasné ani samozrejmé.
    A čo iné než slovo má k dispozícii človek píšuci?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Možno som sa zle vyjadril, veď aj na počiatku bolo slovo... Bohužiaľ, niekedy sa múdre slová ďaleko nedostanú, lebo tie iné slová sú hlasnejšie...

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.