- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3. novembra 2011

Zrkadlo týždňa - 44/2011

Koľko ľudí môže žiť na Zemi?

Počet obyvateľov sveta prekročil hranicu siedmich miliárd. Podľa oficiálnych údajov OSN k tomu došlo v pondelok 31. októbra. V tej súvislosti som zachytil niekoľko diametrálne odlišných vyjadrení.
Riaditeľ demografického fondu OSN Babatunde Osotimehin povedal, že stav populácie je kritický pre celé ľudstvo i pre planétu Zem. Iní odborníci zas tvrdia, že naša planéta je schopná uživiť 14 miliárd ľudí. Oproti tomu, podľa niektorých radikálnych ekológov by počet ľudí na Zemi mal klesnúť na niekoľko miliónov (!), aby sa obnovila rovnováha živočíšnych druhov.
Ale objektívne - na Zemi nie je nedostatok priestoru ani potravín, problémy pramenia z nerovnomernej a nespravodlivej deľby statkov.
::
V prvých novembrových dňoch nám kalendár pripomína Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. A tak sa v našej mysli viac než inokedy prelína narodenie, život a smrť. Veru, je o čom premýšľať. Aj preto tentoraz vyberám citát z Biblie:
"Pamätaj, že smrť nebude meškať... Rob dobre priateľovi, kým neumrieš, koľko môžeš, podaj a daruj chudobnému! Nepripusť, aby ti unikol radostný deň... Každý výborný čin dôjde spravodlivej odmeny a slávu bude mať z neho aj ten, kto ho koná."
(Kniha Sirachovcova, 14. kapitola, verše 12-14, 21)

4 komentáre:

  1. Termín nerovnomerná deľba statkov možno akceptovať, pojem nespravodlivá deľba je veľmi diskutabilný, lebo nie je zadefinované, k čomu ho vzťahovať. Bezodné nalievanie peňazí a potravín do krajín tretieho sveta nie je riešením, aj keď nás média masírujú najmä dojemnými fotkami vychudnutých detí čiernej Afriky. Základom je vzdelanie a rozumná rodinná politika. Preľudnenosť v týchto zaostalých krajinách je výsledkom nevzdelania a hlboko zakorenených náboženských tradícií, hlásajúcich mnoho-mnohodetnosť rodiny. Mám zato, že múdra osveta v týchto oblastiach by mohla zvrátiť tento nepriaznivý pokračujúci trend množenia sa človeka. Inak sa o to s najväčšou pravdepodobnosťou postará matička Zem, či už katastrofami nebývalých rozmerov alebo pandémiami neliečiteľných smrteľných chorôb, ktoré preriedia ľudstvo tak, ako to bolo v čase moru v stredoveku.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mia, dovolím si nesúhlasiť, resp. predložiť alternetívny náhľad:
    Nejde o to nalievať peniaze do krajín tretieho sveta, ale v prvom rade umožniť každému národu slobodný rozvoj v rámci vlastnej kultúry, a to znamená napríklad nezneužívať vojenskú silu...
    Mnohodetnosť ako takú nemožno považovať za niečo negatívne. Boj proti "preľudnenosti", spojený (ako inak) s bojom proti náboženstvu priniesol aj zabíjanie nevinných. "Množenie sa človeka" nie je zlé, naopak, zlé je brániť mu (potraty). Napokon, v tzv. vyspelých štátoch je už vážny problém so starnutím až vymieraním populácie.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. JM, mrzí ma, že v mojom komentári bolo možné vnímať, že odsudzujem mnohodetnosť ako takú i množeniu človeka, a to dokonca schvaľovaním bráneniu množenia človeka prostredníctvom potratov. Nič také som ani len náznakom nepovedala. Mnohodetnosť (ktorá je tradičná aj v moslimskom náboženstve, nielen v kresťanskom) i množenie človeka som zámerne spojila s nízkou vzdelanostnou úrovňou tých vrstiev, kde mnohodetnosť a množenie sa ide ruka v ruke s nízkou až absentujúcou zodpovednosťou za svoje potomstvo. Preto som zvýraznila, že základom je vzdelanie a múdra osveta, týkajúca sa aj plánovaného rodičovstva. Rozhodnutie MAŤ toľko detí, o koľko sa dokážem zodpovedne postarať (dať im zdravé životné podmienky a primerané vzdelanie) nespočíva len v násilnom ukončení tehotenstva. To je príliš krátkozraké. Tu musí nastúpiť osveta. A nemusíme ísť ani do Afriky, stačí zájsť do niektorej osady na východnom Slovensku.
    Zdá sa mi, že zmienkou o ,, boji proti "preľudnenosti", spojenom (ako inak) s bojom proti náboženstvu, ktorý priniesol aj zabíjanie nevinných a že "množenie sa človeka" nie je zlé, naopak, zlé je brániť mu (potraty)“ bol môj komentár nepochopený. Je mi to ľúto.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nedorozumenie mrzí aj mňa. Ospravedlňujem sa za trochu ostrú a zrejme zle zamierenú reakciu... vyplynulo to naozaj z nedorozumenia.
    Dúfam, že po prečítaní si celej diskusie aj nezainteresovaný čitateľ bude vedieť, o čo mne i Vám išlo.
    Želám všetko dobré :)

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.