- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22. januára 2012

Politické triky

Zrkadlo týždňa - 3/2012

Vidím to takto: Istá skupina ľudí sa zaoberá politikou zo zištných dôvodov. V inej skupine sú ľudia, ktorých politika zaujíma ako spoločenský fenomén, sú to vlastne zvedavci. Ďalší sa dívajú na politiku cez prizmu ideológie (dobrej alebo zlej), usilujú sa v spoločnosti presadiť hodnotový systém, ktorému veria - týchto ľudí môžeme označiť za idealistov; myslím, že dnes ich je veľmi málo.

Väčšinu občanov však politika nezaujíma - nesledujú ju ani do nej nevstupujú, prípadne ju ignorujú, azda s výnimkou volebného obdobia, keď na čas precitnú, aby dali niekomu svoj hlas. Je ale otázne, do akej miery sa taký väčšinový občan (človek-milión) vie správne rozhodnúť. Volebný zápas sa tak stáva záležitosťou peňazí a reklamných trikov.
::
Hovorí sa, že naša spoločnosť je v kríze. O jej charaktere mnoho prezrádza správa, ktorá sa nedávno objavila v médiách. V Európskej únii sa vyprodukuje priemerne 0,5 kg potravinového odpadu na osobu a deň (celkovo 89 miliónov ton ročne, čiže 179 kg na osobu). Inak povedané, plytváme a hádžeme jedlo do koša, a to v neuveriteľnom množstve, ktoré by údajne stačilo na nasýtenie všetkých hladujúcich.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.