- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

19. februára 2012

Výlety za korupciou

Zrkadlo týždňa - 7/2012

Prejavy spoločenskej krízy a súvisiacej korupcie nie sú špecialitou Slovenska. Ukazujú sa v nie menšej miere aj inde.
V Česku nedávno založená cestovná agentúra Corrupt Tour organizuje cesty za korupciou. Sú to zatiaľ jednodenné autobusové zájazdy, počas ktorých sprievodca približuje záujemcom niektoré "korupčné pamätihodnosti", teda miesta a objekty, o ktorých sa hovorí v súvislosti s korupčnými kauzami. Svoj prvý okruh nazvali Pražské ornitologické safari alebo Po hniezdach pražských vtákov, v ponuke však majú viacero okruhov.

O činnosť i služby spomínanej agentúry začína byť u našich susedov pomerne veľký záujem. Je to síce na jednej strane typická česká švejkovina, podľa niektorých na hrane vkusu aj zákona, na strane druhej tieto aktivity účinnou satirickou formou upriamujú pozornosť na nešváry spoločnosti.
Ak si myslíte, že ide o fikciu, mýlite sa. Corrupt Tour reálne pôsobí a podniká.
Agentúra sa prvýkrát predstavila verejnosti na pražskom veľtrhu cestovného ruchu Holiday World s mottom: To najlepšie z toho najhoršieho - cestujeme za korupciou. Ľudia sa o jej ponuku zaujímajú a zájazdy si kupujú. Predstaviteľ a zakladateľ Corrupt Tour Petr Šourek bol aj hosťom diskusného televízneho programu Hyde park - ČT 24 (15. 2. 2012).
Ďalšie informácie o tomto podivuhodnom projekte nájdete napríklad na stránke apuen.cz.

::
Prečítajte si tiež: Zrkadlo týždňa - 6/2012.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.