- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. októbra 2012

Povstali sme proti predkom


Zrkadlo týždňa – 41/2012
Po stáročia boli v ľudskej spoločnosti uznávané isté mravné normy, týkajúce sa manželstva, výchovy, sexuality a iných oblastí súkromného i verejného života. Tieto normy sa v podstate nemenili minimálne dvetisíc rokov (od príchodu kresťanstva) a ich porušenie sa vždy chápalo ako niečo odsúdeniahodné.
V posledných desaťročiach však došlo k prevratnej zmene. To, čo bolo ešte pred polstoročím protizákonné a čo sa všeobecne považovalo za neprípustné, je zrazu nielen povolené, ale aj verejne schvaľované, a to do tej miery, že zástancovia tradičného postoja sú zosmiešňovaní a rôznymi spôsobmi šikanovaní. Zrazu tu máme rozvody, potraty, homosexuálne partnerstvá, eutanáziu...

Keď zvážime rýchlosť, s akou k tejto radikálnej zmene spoločenskej klímy došlo, ide o zmenu naozaj revolučnú (to pravdaže neznačí, že aj dobrú). Stáročné hodnoty sa v priebehu historicky zanedbateľného času prevrátili naruby. Vidím len dve možné vysvetlenia: alebo sa ľudstvo doteraz mýlilo, žilo v klame a chorých predstavách, alebo sme sa do klamu a zovretia chorých predstáv dostali my. Povstali sme proti predkom. Myslíme si, že sme pojedli všetku múdrosť sveta? Pripomína mi to vtip o vodičovi, ktorý vošiel na diaľnicu z opačnej strany a potom začal nadávať na ostatných mysliac si, že okrem neho idú všetci v protismere...
Novým revolučným „pokrokovým“ myslením je už presiaknutá celá verejná sféra. Z tohto pohľadu ani vo voľbách človek nemá na výber – vo vládach sa síce obmieňajú mená, strany, garnitúry, ale medzi nimi niet zásadného rozdielu v svetonázorových otázkach. Viac-menej všetci aktívne alebo pasívne podporujú spomínaný „moderný“ prístup. Ak si niekto dovolí mať zásadne iný názor, je odstavený. Ani dnešní takzvaní kresťanskí politici, česť výnimkám, neobhajujú dôsledne tradičné hodnoty. Chápadlá „tolerancie“ a „politickej korektnosti“ dosiahnu dnes všade.
O tejto problematike píše aj Vladimír Palko vo svojej knihe Levy prichádzajú (Prešov, Vydavateľstvo Michala Vaška 2012). Je to pozoruhodné dielo, ktoré stojí za prečítanie. Dovolím si z neho odcitovať, v nadväznosti na uvedené, krátky úryvok:
„V americkom Massachussets v roku 2003 rozhodli súdy o zavedení manželstva osôb rovnakého pohlavia. V roku 2004 šéf legislatívy guvernéra Massachussets Mitta Romneyho upozornil všetkých sobášiacich zmierovacích sudcov, že sú povinní sobášiť aj páry rovnakého pohlavia, že výhrada vo svedomí sa nepripúšťa... Mitt Romney bol proti manželstvám osôb rovnakého pohlavia, ale súdnej tyranii sa podriadil vzorne. Aj on kandiduje za amerického prezidenta. Možno ním bude...“ (s. 261, 262).
Naozaj sme už takí múdri, že môžeme odhodiť stáročiami a mnohými generáciami overené hodnoty?!
::

Chcete byť v obraze? Odoberajte Klubový vestník.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.