- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

29. januára 2013

Hľadanie raja na zemi

Vlado Gregor

(Zamyslenie Vlada Gregora)
Komunistov aj kresťanov, konzervatívcov aj liberálov spája rovnaké pokušenie, a to hľadanie raja na zemi. Pritom naozaj dôležité je hľadať aspoň nejaké konkrétne zlepšenia v tomto slzavom údolí ,a to aj za cenu vlastného rizika, po starom obety. O tom je celá Biblia a aj Kristus, ale málokto si to chce priznať, lebo si to vyžaduje konkrétnu a kontrolovanú zodpovednosť nielen voči iným, ale aj voči sebe – vo vlastných, teda aj v Božích očiach. Tým nechcem povedať, že Boh a človek sú jedno, chcem povedať, že človek si často zakrýva oči, aby nevidel, čo presne by mal robiť, presne ako Kain, ktorý sa po vražde brata skrýval pred Bohom.

Je v prirodzenosti človeka sám pred sebou nepríjemné veci zakrývať a snívať ružové sny, je to azda len prejav našej prirodzenosti, pokiaľ sa nekoná úmyselne a zo zištných dôvodov; zdá sa mi, že v takom prípade by šlo o hriech proti Duchu Svätému, ktorý sa neodpúšťa ani v tomto veku, ani v budúcom.
Je prirodzené aj občasné vyhľadávanie zázrakov a špekulovanie o dogmách a pravidlách, ktoré nám čosi zaručia bez vlastnej námahy. Takisto je normálne hľadanie stále lepších a spoľahlivejších hierarchií. Je ale hriechom proti Duchu Svätému, ak začneme naše výmysly a špekulácie zbožňovať, petrifikovať a používať ako výhovorky, za ktoré sa dá dobre skrývať. 
Uvedomujem si, že hoci som v tomto texte nepoužil ani jedno tvrdšie slovo a hoci sa nevyznačuje veľkou vášnivosťou, je asi najkonkrétnejší a hovorí viac o skutočnom živote ako predchádzajúce. Takisto som ho ale písal s radosťou ako aj všetky ostatné. Prečo sa správa o Kristovi nazýva evanjeliom, teda radostnou zvesťou, keď sa tam píše o nepríjemných zákrutách ľudskej povahy a veľmi smutných možnostiach zablúdení a pokušení? Je to krásna a radostná správa preto, lebo si tieto nepríjemnosti a prekážky dokážeme uvedomovať, pričom pochopenie týchto skutočností nezávisí od vzdelania, bohatstva ani postavenia.
Už sa mi teraz nezdá také záhadné ono krachovanie významných a inteligentných projektov, často inšpirovaných a realizovaných dobrými, ba takmer perfektnými ľuďmi. Znova mi prichádza na um prekrásne starozákonné podobenstvo o babylonskej veži, alebo aj novozákonná scéna pokúšania Krista na púšti. Vonkajší lesk, úspech a pôvodne dobré úmysly totiž ešte nič nezaručujú a bez pokory, hľadania konkrétnej zodpovednosti a priznania si osobných nedokonalostí sa zvrhávajú v pravý opak. Preto ma hnevá to bohorovné pohŕdanie ľudovou a masovou zbožnosťou. Áno, vyskytuje sa tam aj poverčivosť, aj náznaky modlárstva, ale keď chceme túto prirodzenú a skromnú zbožnosť ráznym a chirurgickým rezom odstrániť, vzniká nám spolok rozhádaných „filozofov“, ktorí sa zmestia do výťahu – ako sme to už neraz zažili.
Moja starenka, ktorá ma naučili mnohému v mojom filozofovaní, sa modlili na Kramároch svoje ruženčeky a zomierali šťastná. Trochu im kazila náladu spolupacientka, ťažká intelektuálka, ktorá mala v jednom kuse poznámky, možno ani nie zlomyseľné, že Boh neexistuje...
Milí moji, Boh existuje a sväté knihy nám hovoria o zákonoch a pravidlách, ktoré sa naozaj oplatí dodržiavať. V príbehoch a podobenstvách svätcov a prorokov sa dá nájsť pravda, ale len za podmienky, že budeme pravdiví a úprimní sami voči sebe. V tom je nielen naša ľudskosť a zodpovednosť, ale aj ten Boží obraz v nás, ktorý sa však bez pokory a priznania si vlastných hraníc niekedy zmení na pekelnú príšeru.
(Zvykol som si v úvahách začínať prísne a končiť zmierlivo, ale v týchto posledných sa mi to akosi prestalo dariť.)
::
Autorom príspevku je publicista Vlado Gregor.

2 komentáre:

  1. Anonymný10.6.13

    Jehovovy svedkovia vedia presne kde je raj tu na zemi.Im to ukazal ich prvy prezident spolocnosti,tak ako povedal ze v roku 1914 bude koniec sveta a nic sa nedialo len on o dva roky zomrel aj ked nebol tak stary.Podla Jehovovych svedkou do raja pojdu len oni,lebo oni maju toho praveho proroka a toho rozvazneho otroka prezidenta spolocnosti.Vsetci J.S. SU V POMIKOVE VAS VERIACI BRAT V JEZISA KRISTA A JEZISOV PRAVY SVEDOK STANO

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný10.6.13

      VERTE V BOZIE SLOVO A NIE VYMYSLOM NIEKTORYCH POMYLENYCH LUDI,KTORY NEMALI CO ROBYT A CHCELI BYT VIDITELNY,RADSEJ VERTE V BOZIE SLOVO KTORE VAM UKAZE PRAVU CESTU,DO RAJA,LEBO JE MARNE HLADANIE RAJA TU NA ZEMI.POKUSTE SA ZIT ZIVOT AKO NAM UKAZAL SAM JEZIS KRISTUS,OTOCTE SA OD HRIECHU O 180 STUPNOU,POVEDZTE HRIECHU DOST,LEBO TENTO ZIVOT NA TEJRO ZEMI JE KRATKY,TAKZE HO UZIVAJTE V SLOBODE OD SATANABO HRIECH VAS PRINESIE DO VECNEHO PEKLA KDE NIET VYSLOBODENIA,KDE SI UZAVRENY NA VEKY NA JEDNOM MIESTE.ALE V BOZOM KRALOVSTVE BUDES SPOLU S BRATMI A SESTRAMI KTORY SA POKUSALI ZIT V SPRAVODLIVOSTI S JEZISOM KRISTOM NASIM SVEMOHUCIM BOHOM.JEMU VZDAVAJME VDAKU,CEST A SLAVU LEBO ON BOL MUCENY A VISEL NA KRIZION ZA NAS ZOMREL A TRETI DEN VSTAL Z MRTVYCH JEHO CHVALTE.RAJ SI KAZDY ROBI NA TEJTO ZEMI SAM AKO ZIJE,LEBO KED ZIJES S JEZISOM SI SLOBODNY ALE KED KRADNES,ROBIS PODVODY,OPIJAS SA,FAJCIS CIGARETY,MARIHUANU,A BERIES DROGY,ZABIJAS,OHOVARAS,A ROBIS VSETKO CO BOH NENAVIDI SI NA STRANE SATANA A JEHO PRIVRZENCOU.PRESTAN A ZI SPRAVODLIVY ZIVOT V KRISTU,ON SA O VSETKO ZA TEBA POSTARA LEN HO MUSIS POSLUCHAT.PROSIM TA OPAKUJ NAHLAS TUTO MODLIDBU;; PANE BOZE JA VERIM ZE SOM HRIESNIK,A VERIM ZE JEZIS KRISTUS SIEL ZAMNA NA KRIZ A ZOMREL ZA MOJE HRIECHY.ODPUST MI KAZDY MOJ HRIECH VEDOMI I NEVEDOMI OD MOJHO NARODENIA AZ DOTERAS.PANE JEZISU KRISTE BUD MOJIM PANOM A SPASITELOMVED MA PO TEJ CESTE KTORA VEDIE DO VECNEHO ZIVOTA,PANE VYSLOBOD MA Z MOCI SATANA PANE JEZISU KRISTE TERAS VERIM ZE SI MOJIM PANOM A SPASITELOM MOJIM BOHOM,BRATOM,A JA SOM ODTERAS TVOJIM SYNOM.PANE BOZE DAJ MI SVATEHO DUCHA NECH MA VEDIE DO TVOJEJ PRITOMNOSTI NECH MI RADI NECH MI UKAZE CESTU K SPRAVODLIVOSTI.DUCHU SVATY JA VERIM ZE TY MA POVEDIES A BUDES MI RADIT AKO MAM ZIT A UKAZES MI CESTU K PANOVI JEZISOVI KRISTOVI.PANE BOZE JA TI DAKUJEM ZE SI VYPOCUL MOJU MODLIDBU A SOM SPOKOJNY A SO VELMI RAD ZE MOZEM KRACAT PO TEJ CESTE KTORU NAM VYTICIL NAS SPASITEL DAKUJEM TI V MENE JEZISA KRISTA AMEN

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.