- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28. októbra 2013

Falošná tolerancia

(Z Pisárovho glosára)

O súčasnom zameraní väčšiny masmédií svedčí aj téma jednej televíznej diskusnej relácie: živím sa svojím telom. Logickým vyústením tohto trendu budú témy ako napríklad „živím sa krádežami“, alebo „zabil som človeka“.
V spomínanej relácii sa o údajne najstaršom remesle hovorilo tak, akoby šlo o niečo normálne, čo si zaslúži pochopenie či aspoň bezbrehé tolerovanie; akoby ani nezáležalo na tom, akým spôsobom sa človek živí, akoby všetko bolo len otázkou osobného (prípadne väčšinového) názoru a vkusu.

Ľudia z okraja spoločnosti, všelijako vyšinutí, ba i ľudia páchajúci trestnú činnosť dostávajú už celkom bežne mediálny priestor a možnosť šíriť svoje choré a škodlivé názory. Navodzuje sa dojem, že je to oprávnené (demokratické!), len my sme málo tolerantní.
Predkladanie negatívnych vzorov však devastuje naše spoločenské a kultúrne prostredie –  stačí vari spomenúť preukázateľne škodlivý vplyv takto orientovaných televíznych programov na deti. Stierajú sa rozdiely medzi dobrým a zlým, vysokým a nízkym.
Všeobecne prijímané vzorce správania sú deformované diktátom falošnej tolerancie a slobody bez zodpovednosti. Nečudo, že napríklad aj niektorí veľkopodvodníci, sektárski fanatici alebo trestanci sú autormi úspešných bestsellerov. A obalamutené masy sa tešia z prívalu čoraz zaujímavejších tém… Kam nás to dovedie?
::
Bohdan Pisár glosuje: Nabudúce o bludných cestách umenia.
::
PriestorNet: niečo navyše.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.