- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

23. decembra 2013

Komentár k pastierskemu listu / advent 2013

Vlado Gregor
(Napísal Vlado Gregor)
Najväčším problémom nášho vzťahu k Bohu je to, že my ľudia ním chceme manipulovať. On nás stvoril na svoj obraz – a naše najväčšie pokušenie je prerábať ho podľa nášho obrazu, čo je do neba volajúci nezmysel.
V knihe Genezis sa o stvorení tvrdí, že to, čo Boh stvoril, bolo dobré. Ani o Adamovi a Eve sa nehovorí, že by boli vyslovene zlí, ani to, že by sa dopustili iba nejakého konkrétneho hriechu. Jednoducho nedokázali prekonať pokušenie definovať Stvoriteľa podľa svojich predstáv.

To isté pokušenie manipulovať druhými na svoj obraz a prekladať naše názory na iných sa prejavuje aj v medziľudských vzťahoch a je najväčším zdrojom sporov, hriechov, hádok a všetkých katastrof, okrem prírodných.
Tak ako Bohu nemôžeme predpisovať, čo ho má zaujímať a čo má robiť, nemôžeme sa takto správať ani k našim blížnym. Na druhej strane zasa platí, že síce rešpektujeme ich slobodu, ale nemôžeme pritom tvrdiť, že každý názor a každé správanie má rovnakú hodnotu a následky. A práve toto sa dnes tvrdí – a relativizuje to nielen Boha, ale aj hodnotu človeka a zmyslu ľudskej existencie.
Ak máme naozaj radi ľudí, treba sa proti tomu postaviť aj za cenu obmedzenia našej pozemskej kariéry, ba aj za cenu likvidácie zo strany tých, ktorým chceme s dobrým úmyslom niečo vyčítať. Pozor pritom len na to povestné brvno vo vlastnom oku!
::
Autorom príspevku je Vlado Gregor.

5 komentárov:

  1. Problém je v tom, že odporcovia predmetného listu, resp. posolstva v ňom obsiahnutom, Boha úplne popierajú.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nevkladám sa do diskusií o Bohu, lebo Boh je vrcholne intímna záležitosť, ale cirkev a náboženstvo je aj o ľudských veciach, preto sa hodnotí aj podľa ľudských kritérií. Zvlášť demokrati by to mali brať na vedomie. Bohužiaľ, v "tých" záležitostiach, sa často zamieňajú pojmy ako "sloboda", "demokracia", či "tolerancia" za nátlak.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný24.12.13

    Prosím mohol by w abt vysvetliť poslednú vetu o nátlaku? Akosi tomu nechápem. Vďaka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslel som to v kontexte zamieňania pojmov, napríklad, ak sa netolerantne požaduje tolerancia od iných a podobne. Ale asi to ani takto nebude celkom jasné :)

      Odstrániť
  4. Anonymný25.12.13

    :) vysvetlil ste to dobre, ďakujem pekne.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.