- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

26. marca 2014

Manželstvo ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy

Karol Dučák
Karol Dučák

Iniciatíva zameraná na zmenu ústavy prešla do druhého čítania. Spoločný návrh vládneho Smeru-SD a opozičného KDH získal v Národnej rade 103 zo 126 hlasov.

U Róberta Fica nikdy nie je núdza o prekvapenia. Práve on sa rozhodol podporiť návrh KDH na zakotvenie ochrany manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy v ústave SR. Je zrejmé, že náš súčasný premiér nie je horlivým ochrancom náboženských hodnôt a že mu ide skôr o taktickú hru. Takáto hra na dve strany nie je u Róberta Fica nijakou výnimkou. Napriek tomu si však za snahu presadiť právnu ochranu klasického kresťanského manželstva v ústave SR zaslúži úctu a pochvalu.

Iniciatíva KDH v tomto smere prekvapením nie je. Tento politický subjekt cieľavedome a systematicky obhajuje kresťanské dedičstvo nášho ľudu, zdedené po predkoch. Zaiste by nebolo správne KDH idealizovať. Aj predstavitelia tohto politického subjektu majú svoje chyby, ale to je téma na iné články. Je potrebné oceniť dôraz, s akým KDH presadzuje svoju súčasnú agendu. A to aj za cenu straty popularity. Toto v politike nie je samozrejmosťou.
Ako sa nedávno veľmi otvorene vyjadril Ján Figeľ, takáto zmena v ústave nie je možná bez podpory strany Smer-SD, preto KDH neodmieta spoluprácu s vládnucou stranou, ktorá má evidentne iný politický program. Kresťanskí demokrati si za tento svoj postoj vyslúžili kritiku iných politických subjektov, ba dokonca aj kritiku z vlastných radov. Niektorí priveľmi horliví členovia či prívrženci KDH považujú spoluprácu s vládnucim Smerom-SD div nie za renegátstvo a zradu vlastných politických postojov. Je to však krátkozraký postoj.
V dobe, keď mravná zvrhlosť prevalcovala takmer celú Európu, keď homoloby vo svete svojimi nadštandardnými požiadavkami ohrozuje mravné základy európskych národov, je odvážny postoj KDH mimoriadne dôležitým signálom, vyslaným domácej politickej scéne, ale aj zahraničiu. Za toto si KDH zaslúži najhlbšiu vďaku a uznanie kresťanského Slovenska. Aj keď sa tento krok stretne s nepochopením iných politických subjektov, či dokonca s nepochopením časti kresťanskej populácie, je potrebné zmobilizovať zdravé sily Slovenska na presadenie týchto ušľachtilých zámerov.
Dosiahnutie prijatia ušľachtilých prospešných zákonov aj za cenu spolupráce naprieč politickým spektrom nemôže byť zradou kresťanských ideálov. Bol by to veľký úspech Slovenska, ak by sa podarilo zakotviť zmenu v ústave SR a dať tak svetu jasne najavo, že sme krajina, ktorá si dokáže uchrániť kresťanské dedičstvo našich predkov aj v tejto ťažkej dobe. Je potrebné využiť na to všetky možnosti, ktoré sa ponúkajú.
::

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.