- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11. mája 2014

Palica má dva konce

ZÁPISNÍK – 19 / 2014
Máj je v našich zemepisných končinách považovaný za najkrajší mesiac. Má to svoje opodstatnenie. V máji nebýva ani veľmi chladno, ani veľmi teplo, príroda je v rozpuku, dni sa predlžujú a noci skracujú. Život akoby nám chcel ukázať svoju krajšiu a vľúdnejšiu tvár. A tak akosi prirodzene spájame tento čas aj s láskou a poéziou.
Poézia má rozmanité podoby, tak ako život. Ani lásku poézia nezobrazuje len z jednej strany, povrchne. Lebo všetko má dva konce, nielen palica. Dva konce a viacero spôsobov, prístupov, nálad, odtienkov. Človek má schopnosť pretvárať svet! Človek sa rozhoduje – chytá palicu, aby ju použil na to či na ono.

Počúvame o násilnostiach v susednej Ukrajine, ale aj v iných častiach sveta, o mŕtvych a zranených. Ako sa s dávkou pýchy vraví, žijeme v informačnej spoločnosti. Ale i to má svoj druhý koniec. Správami a informáciami rôzneho druhu sme priam zahltení. A otupení. Už akosi nie sme schopní vnímať, že za každým číslom pri uvádzaní počtov obetí je konkrétny človek a jeho osud, osud jeho duše, a pravdaže život jeho blízkych.
Analytici zväčša s cynickým pokojom, alebo s cynickou vypočítavou zaujatosťou hovoria o konfliktoch a bojoch. Slzu pritom nevyronia. Nemali by sme radšej počúvať kňazov?
Lovci senzácií necitlivo, bezostyšne snímajú obrazy ľudského utrpenia. Tuším sa už pred ničím nezastavia. Vojna v priamom prenose! Zomieranie zachytené na videu! Nie je to trestné, nemorálne, barbarské?
Akokoľvek budeme analyzovať, prepočítavať a obracať svet, keď budeme poctiví, nenájdeme nič lepšie od posolstva evanjelia. Zbytočné nám je túlať sa cudzinou, ak nenájdeme pokoj v sebe a poklad v dedičstve otcov. Lev N. Tolstoj píše: „To, čo sa nazýva u nás vedou a umením, je dielo prázdneho rozumu a citu... Základom výchovy je náboženská náuka, to znamená vysvetlenie zmyslu a poslania života.“ (In: L. N. Tolstoj – Čítanie na každý deň; Verbum, 2010, preložila Nadežda Lambertová.)
Veru, ani v máji nemôžem nevidieť, nemôžem obísť temné stránky našej súčasnosti. Niežeby sa nedali nájsť aj svetlé, len sa mi zdá, že tie temné sú stále tmavšie, černejšie a väčšie... No predsa, začal som láskou a poéziou, chcem v tom duchu aj skončiť. Konečné víťazstvo je predsa na strane pravdy, krásy a dobra – viery, nádeje a lásky. A tak sa oplatí žiť, zvlášť v máji!
Ján Maršálek
::
Predchádzajúca stránka Zápisníka: O čítaní.
::

1 komentár:

  1. Páči sa mi to o poézii, ktorá je pravdivá, lebo vychádza z vnútra.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.