- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5. septembra 2014

Aktuality z cirkevného života

Karol Dučák
Katolícka cirkev v Nemeckej spolkovej republike zverejnila novú štatistiku za rok 2013. 
Predovšetkým pod dojmom škandálov opustilo Cirkev v minulom roku 178.805 katolíkov. V roku 2012 ich bolo 118.335. Napriek tomu je Katolícka cirkev najsilnejšia cirkev v Nemecku s približne 24,2 miliónmi katolíkov. Členmi katolíckej cirkvi je teda 29,9 % spolkových občanov. Okolo 23,35 miliónov spolkových občanov patrilo v roku 2012 (novšie údaje žiaľ nie sú k dispozícii) k jednej z členských cirkví Evanjelickej cirkvi v Nemecku (29 % všetkého obyvateľstva).

::
Sväté písmo bolo preložené do ďalších jazykov. Kompletná Biblia je v súčasnosti preložená do 511 jazykov, Nový zákon je vytlačený v 1.806 jazykoch.
::
Pápež František požadoval na Twitteri viac uznania pre opatrovateľov seniorov a pomocnice v domácnosti. Pápež sám vyrastal so sicílskou pomocnicou v domácnosti.
::
Veľký požiar z doposiaľ neznámej príčiny zničil historickú katedrálu vo východočínskom meste Ningbo. Táto katedrála, jedna z najstarších čínskych katedrál, bola postavená v roku 1713 a viackrát reštaurovaná.
::
Pápež František je podľa jedného prieskumu argentínskeho ústavu na výskum verejnej mienky najčestnejší Argentínčan. Svetoznáma futbalová hviezda Lionel Messi skončila na 21. mieste.
::
Štátny prezident  Ruska Vladimír Putin a ruský pravoslávny patriarcha Kyril I. chcú znovu postaviť dva kláštory v moskovskom Kremli. Oba kláštory boli zbúrané v medzivojnovom období za diktátora Josifa Stalina.
::
Pramene:
Kirche bunt. St. Pöltner Kirchenzeitung. 27. Juli 2014. Nr. 30, s. 10.
Kirche bunt. St. Pöltner Kirchenzeitung. 3. August 2014. Nr. 31, s. 10–11.
Kirche bunt. St. Pöltner Kirchenzeitung. 10. August 2014. Nr. 32, s. 11.
::
Spracoval: Karol Dučák.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.