- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12. októbra 2014

Bude mať kto zhasnúť?

ZÁPISNÍK – týždeň 41 / 2014
Komu dá Pán Boh úrad, tomu dá aj rozum. Tak vraveli naši predkovia a nedovolím si povedať, že sa mýlili. Človek, ktorý prijíma úrad či funkciu s pokorou, berúc vládu ako službu, berúc právomoc vedno s povinnosťou a zodpovednosťou, ten si zaslúži a dostane Božiu pomoc. Čo však s tými, ktorí úrad prijímajú alebo skôr kradnú bezbožne, zištne, vypočítavo, neuznávajúc Boží zákon?
Žijeme v smutno-smiešnej dobe: králi a šašovia si vymenili miesta. Namiesto hláv pomazaných máme hlavy obliate studenou vodou.

Nazvite dobro dobrom a zlo zlom – a vysmejú sa vám. Povedzte, že vám ide o pravdu – a zasypú vás spŕškou nadávok. Zastaňte sa Cirkvi – a zaradia vás do zoznamu podozrivých.
Ako si tak všímam, ľudia už nečítajú knihy, ba ani časopisy (česť výnimkám), čítajú mobily! Čo tam stále hľadajú? Žeby bola niekde v hlbinách „fejsbúku“ ukrytá pravda o živote? Teda už nie kniha, ani pes nie je najlepším priateľom človeka, najlepším priateľom človeka sa stal mobilný telefón.
Napokon, keď už budeme všetci zosieťovaní, liberálni a tolerantní, môžeme odísť do večných lovísk. Len či bude mať kto zhasnúť za nami svetlo.
Ján Maršálek
::
Predchádzajúca stránka Zápisníka: Na čom sa lámu dejiny.
::

2 komentáre:

  1. Smartfón som zamenil za telefón. Za ten najsprostejší mobilný telefón, len na telefonovanie. Ani fotoaparát nemá, tobôž dátový internet. Nabíjať ho stačí raz za týždeň. Je to krok správnym smerom? Neviem, ale zodpovedá to mojim podmienkam, nie som otrok módneho trendu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Technické prostriedky by nám mali slúžiť, nie my im. Aj ja používam mobilný telefón - vrátil som sa k prístroju, ktorý som si kúpil pred trinástimi rokmi, je stále funkčný, s pôvodnou batériou (!); navyše, vyvoláva záujem - je to telefón veterán, v očiach mladých starožitnosť.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.