- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2. marca 2015

Redakčný vestník – marec 2015

Pred časom sme na týchto stránkach publikovali sedemdielny cestopis Roberta Hakalu o Svätej zemi. Stretol sa s priaznivým ohlasom. Autor svoje postrehy zhŕňa v nasledujúcich riadkoch:
Pokúsim sa odpovedať na komentáre, ktoré boli zverejnené ako reakcie na moju reportáž Svätá zem. V prvom rade chcem všetkým, ktorí si uvedené reportáže prečítali, poďakovať. Som naozaj rád, že uvedené príspevky Vás nezanechali chladnými, ale napísali ste aj svoj názor. Za každý jeden komentár som povďačný. Vážim si ho. Komentáre boli všetky pozitívne, čo ma mimoriadne teší. Pri písaní týchto reportáží som si dal iba malé ciele: vedel som, že mnohí z priaznivcov PriestorNetu na týchto miestach boli, a tak môžu porovnávať svoje dojmy s tými mojimi. A v tom prípade môžu buď súhlasiť, alebo nie. A potom – reportážami som chcel podnietiť k návšteve tých, ktorí o ceste do Svätej zeme uvažujú... Splnilo sa mi oboje. Dostal som aj niekoľko súkromných mailov, kde mi dotyční napísali, že práve moja reportáž bola rozhodujúcim podnetom a uvedené miesta navštívia v blízkej budúcnosti.

Áno, Svätá zem je pre nás – kresťanov „svätá“, ale chýbajú v nej kresťania... Pán Karol Dučák vo svojom komentári (zo dňa 15. 12. 2014) napísal hrozivú štatistiku o počte kresťanov v Turecku. Aj toto je svedectvo toho, že kresťania sú z tohto územia systematicky vytláčaní... (Komentovať súčasnú situáciu kresťanov na blízkom Východe ani nie je možné. Je to zúfalé a strašné...) Meno Karol Dučák je čitateľom dobre známe. Autor bol na uvedených miestach a v podstate vždy doplnil moju reportáž vlastnými zážitkami z daného miesta. Podobne aj komentáre JM – rozširovali a obohacovali môj text, čo ma vždy potešilo.
Veľmi ma prekvapila skutočnosť, že ani jeden komentár nebol negatívny. Je to potešujúce. Svojimi textami nechcem vyvolávať „pochmúrne“ reakcie. Náladu mi zlepšil aj posledný komentár od anonymného autora (17. 2. 2015), ktorý sa pochvalne vyjadril o reportážach a vyzval ma, aby som napísal podobné články aj z oblasti, kde žijem. Samozrejme, pútnické miesta východného Slovenska (Ľutina, Klokočov, Litmanová, drevené kostolíky...) mám dokonale „prechodené“ a určite ich spracujem. A nevyhýbam sa ani turisticky atraktívnym miestam tejto oblasti (napr. Vinianske jazero, Šírava, Morské oko a iné). Momentálne čaká na uverejnenie jedna reportáž – Assisi. Spracúvam Holandsko, v poradovníku je pútnické Poľsko, Paríž, samozrejme Rím a Vatikán... Je toho dosť, uvidím, ako to zvládnem... (Samozrejme, závisí to aj od množstva „priestoru“, ktorý dostanem v „priestornete“.)
Využívam možnosť a chcem sa poďakovať všetkým, ktorí napísali komentáre aj po prečítaní mojich poviedok, básní... Neberte to ako nezáujem, keď nereagujem. Veľmi si to vážim a každý váš komentár ma poteší.
Na záver mi ešte raz dovoľte poďakovať všetkým, ktorých moje texty zaujali. Verím, že Vám pripravím ešte mnoho zaujímavých príspevkov, ktoré Vás potešia a vyvolajú úsmev na tvári a v duši... Toto by som si prial najviac!
Robert Hakala
Prečítajte si: Svätá zem
Rozhovor s autorom: Cesta, ktorú som si zvolil

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.