- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

6. júla 2015

Katolíci a tí iní

Zhruba pred mesiacom bolo v centre Trnavy vystavené „umelecké dielo“, ktoré jeho autor nazval Spovednica arcibiskupa Bezáka. Je to dva a pol metra vysoká plastika z epoxidu v tvare štylizovanej biskupskej čiapky. Vzdialene pripomína skutočnú spovednicu, má vnútorný priestor a zamrežované okienka... Podľa zverejnených informácií toto vraj vzácne a ojedinelé spoločensko-kritické dielo (!) bude vyvolávať pozornosť ľudí na tamojšej Hlavnej ulici až do jesene. Pripomeňme, že už predtým „skrášľovalo“ exteriér niekoľkých slovenských miest.

Takzvaní znalci umenia (a demokracie) sú nadšení, hovoria o prínose a inšpiratívnej angažovanosti takejto tvorby. Našťastie, zazneli aj kritické hlasy. Vdp. Ján Košiar v homílii prednesenej siedmeho júna v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša povedal: „Diabol rozdeľuje. Aj našu Trnavu. Na katolíkov a tých iných. Boli to určite tí iní, ktorí nám tu v meste na pešej zóne postavili veľkú mitru a napísali, že je to spovednica. Je to veľmi smutné a zlé, že takto niekto znevažuje a zneucťuje symbol spojený so sviatosťou zmierenia...“ (In: Kultúra č. 13/2015).
Katolíci a tí iní... Už vidím rozhorčenie „tolerantníkov“. Delenie! Vyvyšovanie sa! Čierna totalita! Povedzme si však, kto viac rozdeľuje, vyvyšuje sa a ubližuje. Nie sú to práve tí, čo vo svojej zaslepenosti či pomýlenosti znevažujú všetko kresťanské a osobitne katolícke?!
Rozličnosť názorov je prirodzená, niekedy pripomína trh márnosti, najmä v dnešnom pretlaku zle chápanej slobody – to môže pravdu načas prekryť, no nezmení ju. Umenie má mať nielen estetický, ale aj etický rozmer. Každá ľudská činnosť podlieha mravnému imperatívu, vrátane činnosti a tvorby umeleckej, a je oprávnené takto ju posudzovať.
Nedajme sa klamať tými, čo tvrdia, že všetky náhľady, svetonázory a spôsoby života sú rovnocenné. Nie sú! Nemôžu byť, pretože zjavne majú rôznu kvalitu a v mnohom si protirečia. Katolík predsa nepovie: mám svoju vieru, ale iné viery sú rovnako dobré a pravdivé (tak ako to nepovie moslim alebo ateista), inak by popieral sám seba a zmysel svojej životnej cesty. Katolík má právo i povinnosť vyjaviť svoju vieru a svoj názor – aj na umenie.
Ján Maršálek
::
Predchádzajúca časť Zápisníka: Migranti a naša budúcnosť.
::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.