- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

6. augusta 2015

Hľadanie Boha

Nech si človek nasadzuje akúkoľvek masku, vždy a každý hľadá istotu a lásku
Vlado Gregor
Ľudia, či už ženy alebo muži, hľadajú lásku, ktorá je istá, večná a bezpodmienečná. Dieťa ju ešte hľadá v sebe a v Bohu a možno preto Kristus hovorí, že práve deťom patrí nebeské kráľovstvo a ak nebudeme ako deti, nevojdeme doň. Deti by sa však nerodili, keby nás, pubertálnych, adolescentných a občas aj dospelých, nelákala iná láska, podľa možnosti tiež bezpodmienečná a istá, pričom si ale uvedomujeme, že to absolútno v nej ťažko natrvalo a úplne nájdeme. Tento protiklad riešili v sebe a okolo seba mnohí ľudia, nielen svätý Augustín. Je samozrejmé, že spomínané záhady si riešia a kombinujú ženy svojím spôsobom, muži zas svojím, takže aj ja som o tom prinútený uvažovať z mužského hľadiska.

Francúzsky dramatik Pierre Beaumarchais už v 18. storočí prišiel na myšlienku, že koho chce Boh zničiť, toho raní slepotou alebo ho spraví príťažlivým pre ženy. Je to iste nespravodlivé obvinenie Boha, lebo aj zdravý rozum, aj úspech u žien sú Božie dary, ktoré sa však neraz navzájom vylučujú, alebo si aspoň prekážajú. Je úžasná, ale mimoriadne vzácna vec, ak sa človeku darí v oboch smeroch; je totiž nesmierne ťažké a náročné obe cesty zladiť. Preto nielen apoštol Pavol píše o tom, že ľahšie je slúžiť Bohu a poznávať Boha bez ženy, ale aj Ježiš hovorí, že opravdivá a bezvýhradná túžba po Božom kráľovstve často kladie prekážky raju na zemi v podobe súkromného a rodinného šťastia.
Tak ako Boha nenájdeme nasilu, ani lásku medzi pohlaviami si nevynútime, najčastejšie je to dar, spontánny, nečakaný a rozumovo veľmi zriedka pochopiteľný. Neistota a bezradnosť tak v hľadaní Boha, ako aj v hľadaní pozemských a konkrétnych lások nám často motajú hlavu a privádzajú nás neraz k strachu, obavám, komplexom, ba až k zúfalstvu. Niekomu sa podarí tieto okolnosti a nevyhnutnosti prekonať ľahšie, iným to ide ako v lete na saniach, nepríjemne a s neznesiteľným škripotom.
Bez problémov a bolestí by sme Boha asi márne hľadali. Napriek možnosti zneužitia náboženského cítenia a túžby po inom usporiadaní – aj vlastného života, aj sveta – by sme bez tohto hľadania a pocitov márnosti veľa strácali, aj ako individuality, aj ako ľudstvo. Preto kritizujme a trápme sa, robme výčitky sebe, životu, aj Bohu, ale nestrácajme úctu k nemu, lebo prídeme nielen o istotu, že sme milovaní, ale aj o reálny pohľad na seba a na svet okolo nás.
TRP, KOZÁK, BUDE Z TEBA ATAMAN!
Vlado Gregor

Súvisiaci príspevok:
::

Vážený čitateľ,
váš názor nás zaujíma – pomôžte nám skvalitniť túto stránku: redakčný dotazník.

1 komentár:

  1. Človek hľadá... ale mnohokrát na nesprávnom mieste a nesprávnym spôsobom. Niekedy hľadá kdesi ďaleko, v ďalekej cudzine to, čo má doma (v dedičstve otcov).
    S týmto plne súhlasím: Ak stratíme zo zreteľa Boha, prídeme aj o reálny pohľad na seba a na svet okolo nás.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.