- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12. januára 2016

Slabiny demokracie

Demokracia zvádza politikov, aby uvažovali a konali v úzkom rámci volebných období...

1. 1. 2016
Druhá Slovenská republika má dvadsaťtri rokov. Keby sa pri jej vzniku konalo referendum, ľudia by boli pravdepodobne proti. Veru, názor väčšiny nie je vždy správny. 
K najväčším slabinám demokratického systému patrí to, že rovnaký hlas majú ľudia rozhľadení a znalí veci, ako aj ľudia, ktorí sa o vec nezaujímajú a vlastne nič o nej nevedia.

2. 1. 2016
Politický, resp. volebný systém opierajúci sa výlučne o politické strany ukazuje svoje nedostatky. Demokracia nadobúda podobu partokracie. Je na diskusiu, či by nebolo dobré dať vo voľbách priestor aj stavovským združeniam a organizáciám, ktoré zastupujú rôzne záujmové a profesijné skupiny obyvateľstva.

3. 1. 2016
Namiesto všelijakých „ombudsmanov“ by sme mali mať, povedzme, radu starších – poradný orgán, rešpektovaný ako morálnu autoritu, zložený z uznávaných osobností nášho kultúrneho a duchovného života.

4. 1. 2016
Začínam dostávať do poštovej schránky „časopisy“, o ktorých som doteraz ani netušil. Sekretariáty politických strán sa prebúdzajú a vymýšľajú spôsoby ako osloviť a zaujať potenciálnych voličov. Po voľbách sa prísun týchto periodík znova zastaví. Žiaľ, demokracia zvádza politikov, aby uvažovali a konali v úzkom rámci volebných období.

5. 1. 2016
V správach sa začínajú objavovať informácie o masových sexuálnych a lúpežných útokoch voči ženám, ku ktorým došlo najmä počas silvestrovskej noci na viacerých miestach západnej Európy. Najviac takýchto prípadov bolo zaznamenaných v Nemecku.
Nemecká polícia vyšetruje stovky podaní. Ako uvádzajú poškodené, skupiny mužov pôvodom z cudziny (neskôr sa ukázalo, že to boli to z veľkej časti uchádzači o azyl, ktorí len nedávno prišli do krajiny) ich napádali, sexuálne obťažovali a mnohé aj okradli, pričom len v Kolíne nad Rýnom bolo nahlásených niekoľko desiatok prípadov. Útočníci boli zrejme organizovaní, údajne sa najprv zhromaždili na jednom mieste a potom v skupinách vyrazili...
V tých súvislostiach som zachytil niektoré pozoruhodné vyhlásenia politikov. Tieto kriminálne činy vraj nemožno spájať s utečeneckou krízou (poznamenávam: patrilo by sa hovoriť o kríze migračnej, alebo o imigračnej vlne). A ktosi navrhol zázračné riešenie – prichádzajúci cudzinci majú absolvovať kurzy správania sa k ženám! Povedzte, nie je to choré?

Doba plastová
6. 1. 2016
Čítajúc knihu E. T. A. Hoffmanna Diablove elixíry (v preklade Teofila Klasa) premýšľam o tom, ako sa zmenilo zmýšľanie ľudí, ako sa človek dneška „odstrihol“ od duchovného sveta, od duchovnej skutočnosti, a v akom plytkom prostredí sa dnes pohybujeme...
Žijeme v dobe rýchlej výroby a spotreby, v dobe rastúcich smetísk. Budú naši potomkovia volať túto etapu dejín dobou smetiskovou?

7. 1. 2016
Dnes zomrel vo veku 86 rokov známy katolícky kňaz, bývalý politický väzeň, salezián don Anton Srholec. Verejnosti je známy aj ako autor niekoľkých kníh. Pripomeniem dve: Svetlo z hlbín jáchymovských lágrov a Každodenné zamyslenia. V prvej spomenutej literárne spracoval svoje zážitky z väzenia, druhá je zbierkou krátkych zamyslení na každý deň v roku.
Ako sa vraví, človek odišiel, pamiatka zostáva...

8. 1. 2016
V Egypte opäť útoky na turistov. Kladiem si otázku, prečo vlastne chodíme tam, kde nás nechcú. Prečo im dávame zarábať, prečo tam nosíme svoje peniaze? Nemali by sme radšej „striasť prach z nôh proti nim“?

9. 1. 2016
Bol som na koncerte. Zaznela vznešená hudba starých majstrov (Mozart, Händel, Vivaldi, Corelli a iní) v podaní šikovných mladých interpretov. Sú (boli a budú) medzi nami talentovaní ľudia. Chvalabohu. Mám radosť z pekných a dobrých vecí.

10. 1. 2016
Nedeľa. Obchodné centrá sú plné, kostoly sa vyprázdňujú. Máme sa tak dobre? Alebo sme na tom tak zle?

Ján Maršálek
::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

8 komentárov:

  1. Zaujímavé postrehy. Ten koncert skoro závidím, mám abstinenčné príznaky :) Obchodom sa človek nevyhne, je to súčasť života, ale nie je to "boj o život". Ak ten príde, bude všetko inak...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiež si myslím, že je potrebné "dať vo voľbách priestor aj stavovským združeniam a organizáciám, ktoré zastupujú rôzne záujmové a profesijné skupiny obyvateľstva". Takto by vznikol priestor pre formulovanie a zlaďovanie oprávnených záujmov pri rešpektovaní prirodzeného zákona.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niekedy mám pocit, že vnútorné otázky sú prekrývané tvrdou konkurenciou v "globálnom" svete, v ktorom sa presadzujú nadradenosti silných. Úlohou vlády je bojovať na dvoch frontoch - udržať sa v medzinárodnej konkurencii a zároveň ustrážiť domáci mier. Ten je podmienkou toho druhého a zároveň naopak. Stavovské združenia, to áno, ale ako "rada starších" a rozhodovanie musí byť korigované aj okolnosťami a možnosťami (vlády) zo širšieho pohľadu a súvislostí s perspektívou (ako v šachovej partii - 5 ťahov vopred premyslieť).

      Odstrániť
  3. Páni, ďakujem za komentár. Ak Boh dá, budem takto glosovať aj dianie nasledujúcich dní, týždňov a mesiacov. Pravdaže, sú to len marginálne, ale azda nie bezvýznamné poznámky, ktoré si chcú všímať znamenia čias.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anonymný13.1.16

    Ohladom tých problémov demokracie. Zopár núdzových riešení by sa dalo aplikovať už dnes, len by na to musela byť vôľa...
    https://diskuter.wordpress.com/2015/11/30/ako-reformovat-sucasny-demokraticky-system/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prečítal som si článok, na ktorý odkazujete. Som dosť skeptický voči „referendovej demokracii“, lepšiu možnosť vidím v uplatnení istých prvkov stavovského systému; aj o referende totiž platí: „Stále zostáva základný problém demokracie, t.j. že o probléme rovným hlasom rozhodujú ľudia, ktorí mu rozumejú, a tí, ktorí o ňom nemajú potuchy a rozhodujú sa výlučne na základe mediálnej reklamy.” A takisto: “Problém zapredaných médií, ktoré môžu svojou kampaňou zámerne dezorientovať voličov falošnými informáciami.”

      Odstrániť
  5. Anonymný18.1.16

    Ladislav Hanus:Spomienky na Ferka Skyčáka.Priepastný rozdiel medzi veriacimi a neveriacimi sa javí už v postoji k nedeli.Postoj neveriacich dobre charakterizuje K.Čapek.K čomu týždeń speje,čo má byť vyvrcholením,ústí naraz do prazdnoty a nudy,ktorú nijakou zábavnosťou nemožno zahlušiť.Prázdnota nedele u moderneho človeka je vonkoncom prejavom prazdnoty źivota,vykorenenosti,vytrhnutosti metafyzických ložísk.sám Čapek sa ledva dočkal pondelka.Až potom si vydýchnul,keď ho už bral a nosil pracovný rytmus.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobre vystihnuté. Pridám dva svoje postrehy.

      Ako pozorujem, niektorí ľudia chodia radi do zamestnania nie preto, žeby sa im páčila práca, ktorú vykonávajú, ale preto, lebo doma sa necítia dobre.

      Niektorým ľuďom musí stále niečo hrať, niečo hučať (televízor, rádio, prehrávač), dokonca aj pri zaspávaní - boja sa ticha a ešte viac stretnutia so sebou samým.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.