- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28. februára 2016

Slovo na nedeľu (5)

Čnosti, ktoré nás môžu šťastne preniesť do večnosti, sú pokora a láska.
(Svätý Ján Bosco)
Aké množstvo textov sa už napísalo o našej pokore! Byť pokorným vôbec nie je jednoduché. V našej povahe je, aby sme dokázali vždy povedať svoj názor a ten cudzí si veľmi nevšímať. Čo na tom záleží, že možno sa mýlime? No a čo?! Radšej sa mýliť, ale tvrdohlavo neustúpiť ani o milimeter. To sa dnes nenosí. Sme nainfikovaní na to, aby sme povedali, čo si myslíme. Hoci náš názor je možno pomýlený. Nesprávny. Vyhlasovať svoju pravdu za jedinú a neomylnú. A keby sme predsa zbadali, že sa mýlime – nepriznať sa k tomu. Za nijakú cenu.

Skutočne, byť pokorným si vyžaduje veľkú vnútornú silu. Nie je jednoduché správať sa pokorne, keď okolo seba vidíme sebectvo, pretvárku a klamstvá. Aj v takých chvíľach si musíme zachovať pokoj a zbytočne sa nedať vyprovokovať.
A láska? Bože, veď ty si tá najväčšia láska, ktorú môžeme dostať. Niet väčšieho pokladu, ako keď nás Boh prijme a zahrnie svojou nekonečnou láskou. Dobrotou a milosrdenstvom. Dokážeme milovať svojich nepriateľov? Sme ochotní nastaviť aj druhé líce? A čo s odpustením? Ako sme na tom? Vieme odpustiť sedemdesiatsedem ráz? Alebo ani raz? Túžime po večnosti. Ako sa tam dostať? Cestovné lístky si môžeme zaobstarať pomerne jednoducho. Stačí byť pokorným a rozdávať lásku vôkol seba plnými hrsťami.
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (4)
::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Anonymný3.3.16

    Asi najtazsie je odpustenie. Psychologia ale tvrdi, ze neodpustenim sami seba zabijame. Dolezite je vediet odpustit aj sebe samemu. Ved ak nam odpustil nas nebesky Otec, tak sme cisti a mozme pokracovat na ceste k Nemu.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.